Για την πορεία της 14 Αυγούστου στο Περιστέρι

300 περίπου άτομα συμμετείχαν στο -σχεδόν αντανακλαστικό- κάλεσμα συντρόφων/ισσών από το Περιστέρι σχετικά με την δολοφονία του Θανάση. Γύρω στις 8.30μμ εκδιώχτηκαν οι δημοσιογράφοι από το σημείο της δολοφονίας που απείχε 100 μόλις μέτρα από την πλατεία όπου είχε καλεστεί η συγκέντρωση. Γύρω στις 9μμ ξεκίνησε η ενημέρωση γύρω από την υπόθεση που, προφανώς, απείχε πολύ από τις θεσμικές ανακοινώσεις. Η οργή για την από κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα κάλυψη του ελεγκτή και του οδηγού κορυφώθηκε με την ανακοίνωση ότι πήγαν σπίτια τους ελεύθεροι κι ωραίοι πριν καν καταθέσει η ίδια η κοπέλα του Θανάση που βρισκόταν μαζί του μέσα στο λεωφορείο… Αποφασίστηκε μια συγκέντρωση την Παρασκευή 16/8 στις 4μμ στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία προς το νεκροταφείο όπου θα γίνει η κηδεία του Θανάση καθώς επίσης και μια επιτόπου πορεία προς το μετρό Αγ. Αντωνίου με επιστροφή στο σημείο της δολοφονίας. Γύρω στις 10μμ η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Δημαρχείου με την αστυνομία να κάνει ασκήσεις επιθετικής “διακριτικότητας”.

Όσο “εύλογη” και να είναι η κοινωνική ραστώνη των ημερών (και χωρίς να απαξιώνεται η παρουσία 300 ανθρώπων) τίποτε δεν δικαιολογεί μια απομαζικοποιημένη απάντηση σε ένα τόσο σοβαρό γεγονός. Αυτό το μούδιασμα είναι “φυσικό” να ερμηνεύεται από το καθεστώς ως ανοχή στις ασκήσεις αυταρχισμού του με άμεση δρομολόγηση της κατασταλτικής επιθετικότητας. Στο Περιστέρι μπορεί να μην προχώρησαν σε κάποια επιθετική κίνηση για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων τόσο της οργής με αιχμή τους φίλους του Θανάση όσο και του φόβου για γενίκευση επεισοδίων σε μια τόσο υποβαθμισμένη γειτονιά, αλλά στην Θεσσαλονίκη 30 άτομα που βρέθηκαν στο δρόμο απαντητικά για την δολοφονία του Θανάση χτυπήθηκαν από την αστυνομία και κάποιοι τραβιούνται ήδη στα δικαστήρια. Αυτή η αχαλίνωτη -για το χρονικό μέτρο που ακολουθεί μια κρατική δολοφονία-  καταστολή αν δεν απαντηθεί δεόντως με γενικευμένους όρους θα κάνει τον Αλέξη αλέξηδες και τον Θανάση θανάσηδες με σκοπό τον ολοκληρωτικό κοινωνικό εξανδραποδισμό.

IMG_0599

τα κανάλια στο σημείο της δολοφονίας του Θανάση λίγο πριν εκδιωχθούν

IMG_0602

η συνέλευση ενημερώνεται και αποφασίζει πριν την πορεία


Posted

in

,

by

Comments

21 responses to “Για την πορεία της 14 Αυγούστου στο Περιστέρι”

  1. Στο ημερολογιο του ιντιμιντια υπηρχε το καλεσμα της συγκεντρωσης αυτης την ιδια μερα(και οχι πολλες ωρες πριν) και ενα σχολιο σε ενα ποστ.
    Με βαση αυτα τα δεδομενα μια χαρα κοσμο ειχε.

    Επισης γιατι να διωχτουν οι δημοσιογραφοι δεν καταλαβα.
    Σε ποια συλλογικη αποφαση βασιστηκε αυτη η πραξη;
    Τον Δεκεμβρη του 2008 ητανε διπλα απο το πολυτεχνειο 200 δημοσιογραφοι και μεσα ποσοι συγκρουομενοι και δεν ειχε υπαρξει προστριβη

  2. καταληψίας

    Επικαλείσαι τον Δεκέμβρη του 2008 με εξαιρετικά επιλεκτικό τρόπο. Όχι μόνο για το πώς άρχισε (χωρίς καν κάλεσμα…) αμέσως μετά από την δολοφονία του Αλέξη αλλά και από την συμπεριφορά των εξεγερμένων απέναντι στα ΜΜΕ: μια απολύτως εχθρική στάση η οποία δεν βασίστηκε σε καμία “συλλογική απόφαση”. Δεν ξέρω τί κανανε οι 200 δημοσιογράφοι “δίπλα” από το Πολυτεχνείο ενώ υπήρχαν εξεγερμένοι ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο και πόσο “αγαστή” ήταν η σχέση τους (έχω άλλη πληροφόρηση) αλλά στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ δεν τόλμησαν να εμφανιστούν δημοσιογράφοι ούτε στα 5 μέτρα. Οι εξεγερμένοι δε ανάμεσά τους έστησαν την “κατάληψη ΕΣΗΕΑ”… από την κριτική των οποίων μπορείς να αντλήσεις όση επιχειρηματολογία χρειάζεσαι για να κατανοήσεις (πέρα από τον καταποντισμό της δημοσιογραφίας στην κοινωνική συνείδηση γενικώς…) και το γιατι εκδιώχτηκαν τα κοράκια των καναλιών χτες από τον τόπο της δολοφονίας του Θανάση.

  3. http://gr.news.yahoo.com/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%8A-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84CE%B7-080444394.html;_ylt=AvQ8q7pqpRGBfZdTGV4JBCeIR.d__ylu=X3oDMTR1cmI5Nmt1BGNjb2RlA3ZzaGFyZWFnMnVwcmVzdARtaXQDTmV3cyBGb3IgWW91IEFydGljbGUgZGV0YWlsBHBrZwM0OGZmZDZhMC1lMzVhLTNhMzEtOGMxNS1hOTY0NDQ3ODVlY2MEcG9zAzgEc2VjA25ld3NfZm9yX3lvdQR2ZXIDZGU5OTZkMzEtMDVhMC0xMWUzLWI1ZmYtYmE4Y2EzYjk3ZWMx;_ylg=X3oDMTBhbGNyYXRoBGxhbmcDZWwtR1I-;_ylv=3

    (Δεν ξερω γιατι βγηκε τοσο μεγαλο το λινκ)
    Μπορεις να επιβεβαιωσεις;
    Αυτα που λες για το 2008 δε ισχυουν.
    Θυμιζω και αυτα που ειπα αλλα και την κατειλλημμενη αναρχικη εσηεα
    οπως και τις δρασεις των αναρχικων των εμμε στις καταληψεις 2 χρονια πριν και τις καθημερινες αναρτησεις τους στο διαδικτυο.Οπως και τις πορειες/απεργιες δημοσιογραφων τις οποιες βοηθησαν να γινουν πολλοι αναρχικοι δημοσιογραφοι και πριν τον Δεκεμβρη αλλα και μετα.
    Επισης υπηρχαν καλεσμενοι σε ποσες συζητησεις.Επιπροσθετα θυμιζω τις δεκαδες πραξεις δημοσιογραφων στα φοιτητικα του 2006,07, φωτορεπορτερ-ακομα και του προεδρου των φωτορεπορτερ.Θυμιζω επισης τους ξυλοδαρμους τους απο τα ματ οταν αλλαξαν πλευρο οι του δρομου δημοσιογραφοι οπως και τον βαρυτατο τραυματισμο-κωφωση ενος.

  4. Το οτι δεν τολμησαν να εμφανιστουν δημοσιογραφοι στην ασσοε πως το ξερεις επισης; Γινοτανε ελεγχος ταυτοτητων; Δεν νομιζω

    Ο Δεκεμβρης δεν ειχε καλεσμα;
    Μας κανεις πλακα; Οι πορειες δεν ειχανε καλεσμα; Ασε που δεν πιανω που κολλαει αυτο περι καλεσματος στην κουβεντα.
    Επισης πως ταυτιζεις καποιους μεγαλοδημοσιογραφους με απλους δημοσιογραφους πχ τοπικων εφημεριδων: Και μενουν απέξω παντα οι διευθυντες ειδησεων των καναλιων,ιδιοκτητες κλπ
    Ο ιδιος

  5. καταληψίας

    To link που παραθέτεις τί σκοπό έχει; Δεν καταλαβαίνω… Προσθέτει κάτι στα επιχειρήματά σου;
    Υπήρχαν άτομα στην εξέγερση ως εξεγερμένοι και όχι ως δημοσιογράφοι. Δεν υπήρχε κανείς που έκανε ρεπορτάζ περιγράφοντας τις συνελεύσεις των καταλήψεων. Κανείς δεν “εκανε τη δουλειά του” με τη συμμετοχή του στην εξέγερση.
    Αναφέρομαι στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ γιατί συμμετείχα σε αυτήν.
    Οι “καλεσμένοι δημοσιογράφοι” στην κατειλημμένη ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκαν πάνω σε ζητήματα όπως τα όρια των συνειδησιακών αντιφάσεων στην αστική ενημέρωση… με όρους διαπραγμάτευσης του ρόλου τους.
    Τη νύχτα που σκοτώθηκε ο Αλέξης δεν υπήρξε κανένα κάλεσμα. Ξεκίνησαν συγκρούσεις στον τόπο της δολοφονίας, μαζεύτηκε κόσμος και στήθηκαν οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές. Δεν μιλάω επομένως γενικως για τον Δεκέμβρη αλλά για την πρώτη νύχτα της δολοφονίας. Και αντιστοιχίζω εκείνη την πρώτη μέρα του Αλέξη με αυτή του Θανάση.
    Δεν ταυτίζω μεγαλοδημοσιογράφους με “δημοσιογράφους του δρόμου” γιατί υπάρχει χρονική υστέρηση: είναι η συντριπτική πλειονότητα των “δημοσιογράφων του δρόμου” που επιθυμούν διακαώς να “διαπρέψουν” ως μεγαλοδημιογράφοι…

  6. Φαινεται οτι για σενα αν δεν σε συμφερει η ιστορια μπορεις να φτιαξεις μια δικια σου. Αν σε ρωτησω πιστευω για αλλα ιστορικα γεγονοτα φανταζομαι οτι με εναν παραξενο τροπο αυτο που θα εγινε τοτε θα συμβιβαζεται με αυτο που θες να συμβαινει. Καλο θα ητανε οταν εχεις καπου αδικο να το παραδεχεσαι.

    Διωξανε καποιοι τους δημοσιογραφους απο την συγκεντρωση και ασχετα με το αν ητανε σωστη η οχι πραξη ειπες εσι απαντητικα σε εμενα που διαφωνησα και εφερα παραδειγματα αγωνιστων δημοσιογραφων ,οτι ολοι ειναι ζωα και καριεριστες ακομα και οι του χωρου. Σου ειχα φερει το παραδειγμα καποιων αναρχικων δημοσιογραφων και εσι πεταξες το κορυφαιο οτι ”συμμετειχαν καποια ατομα ως εξεγερμενοι και οχι ως δημοσιογραφοι”
    Κατ’αρχας πολλα χρονια πριν συμμετειχαν ως αναρχικοι δημοσιογραφοι στα κοινα. Επειτα, αφου καποιοι δημοσιογραφοι ”πεταξαν τον ρολο τους” και εγιναν αν εγιναν εξεγερμενοι τι προκυπτει;Οτι καποιοι απο αυτους που θεωρεις ζωα και καριεριστες εγιναν εξεγερμενοι. Επισης η αναρχικη καταληψη εσηεα εγινε απο αναρχικους δημοσιογραφους. Δεν καλεστηκαν απλα καποιοι. ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΄΄Εξασκησαν ΄΄το επαγγελμα τους δηλαδη η μαλλον χρησιμοποιησαν τις δημοσιογραφικες τους γνωσεις για την αναρχια.
    Επισης οποιος συμμετεχει σε μια πορεια η εξεγερση δεν ”χανει” την προσωπικη του κοινωνικη ταυτοτητα. Αυτο ηταν και ειναι αφαιρετικο.Την προσθετει σε νεες. Ειναι εργαζομενος,εκμεταλλευομενος και με βαση και την εργασιακη εμπειρια εξεγειρεται.

    Για την εξεγερση και για τα καλεσματα ,ειπα. Το αυθορμητο σιγουρα υπηρχε αλλα υπηρχε και οργανωση.Στην ασσοε για παραδειγμα ητανε αυθορμητες ολες οι πραξεις;Δεν νομιζω
    Και τελος μια ερωτηση :
    Σκεψου πριν απαντησεις.
    Θελεις να καταργηθει ο τυπος, οι εφημεριδες, ο εντυπος πολιτκος λογος, οι διαδικτυακες σελιδες κλπ; Ξερεις αληθεια ποσο συμφερει την εξουσια να μην υπαρχουν ολα αυτα, ακομα και αν ελεγχει ενα μεγαλο μερος τους;
    Ελλειψη τυπου σημαινει χουντα. Αν καταργηθουν τα χλωρα και τα ξερα δεν θα μεινει τιποτα μετα. Μονο απο την εκκλησια θα μαθαινουμε τα νεα,απο τον παπα ,τον μαναβη και κανα φιλο απο την οργανωση.
    Να ‘σαι καλα,γεια

  7. καταληψίας

    Το ποιός από τους δυο μας προσπαθεί να χειραγωγήσει το παρελθόν άσε καλύτερα να το κρίνει όποιος/α μπεί στον κόπο να διαβάσει τούτα τα σχόλια.
    Παραπέρα, φαίνεσαι εξαιρετικά συγχυσμένος γύρω από την υπόθεση της “δημοσιογραφίας”. Πάμε για τα απολύτως στοιχειώδη: τα ΜΜΕ είναι μια δομή εξουσίας με στόχο να θωρακίζεται η κυρίαρχη ιδεολογία. Ο δημοσιογράφος είναι ρόλος, ένας ιμάντας μεταβίβασης της κυρίαρχης ιδεολογίας που διαμεσολαβεί ανάμεσα στο Γεγονός και τον Υπήκοο. Όπως κάθε ρόλος έτσι και ο συγκεκριμένος επιτρέπει ένα φάσμα συμπεριφορών στην επιτέλεσή του. Υπάρχουν ευαίσθητοι και αναίσθητοι, σκληροί και τρυφεροί, καλοί και κακοί δημιοσγράφοι αλλά ποτέ δημοσιογράφοι που θα επιτεθούν στον ίδιο τους το ρόλο (κι αν το κάνουν θα εξαφανιστούν αυτοστιγμεί από τον “κλάδο”).
    Οι εξεγερμένοι “δημοσιογράφοι” δεν επιτελούσαν έναν ρόλο μέσα στον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας τον Δεκέμβρη του 2008 αλλά αποπειράθηκαν μια επίταξη της ικανότητάς τους να “ενημερώνουν” για τα Γεγονότα σε μια άλλη προταγματική πέρα κι έξω από κάθε κυριαρχική δομή. Ακόμη και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να ξέρεις ότι η εικόνα των συντρόφων με τα κόκκινα περιβραχιιόνια της κατάληψης ΕΣΗΕΑ στις πορείες ξένισε πολλούς εξεγερμένους και δεν έμεινε σε μια άκριτη αποδοχή. Τώρα, για το τί συζητήθηκε στην κατάληψη της ΕΣΗΕΑ αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις θεματικές των εκδηλώσεων και θα αντιληφθείς αμέσως ότι το διακύβευμα βρισκόταν διαρκώς στην ίδια την ταυτότητα του επαγγέλματος, στα όρια των συστημικών αντιφάσεων και το ξεπέρασμά τους.
    Στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ πάντως η διαχείριση του ιστολογίου γινόταν από εξεγερμένους -ανεξαρτήτως θέσης στον καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας-, κατάφερε να διεμβολίσει την κυρίαρχη προπαγάνδα με 80 χιλιάδες επισκέψεις στις 18 μέρες που κράτησε η κατάληψη, με μεταφραστική ομάδα και ανοιχτό διαδραστικό δίκτυο επικοινωνίας με τους εξεγερμένους όπου γης. Είναι ένα παράδειγμα όπου καταδείχτηκε ότι δεν έχουμε ανάγκη τους “δημοσιογράφους” εκεί όπου ο πομπός γίνεται δέκτης και ο δέκτης πομπός χωρίς κανέναν εξειδικευμένο διαμεσολαβητή.
    Κατά τα άλλα δεν πάω εκκλησία, δεν υπάρχει μανάβης στη γειτονιά μου (δυστυχώς) και δεν ανήκω σε καμμία “οργάνωση” (ευτυχώς).Δεν εμπιστεύομαι κανένα ΜΜΕ και κανέναν δημοσιογράφο αλλά μόνον τα αυτόνομα και αδιαμεσολάβητα δίκτυα επικοινωνίας… αρχής γεγομένης της γειτονιάς και φτάνοντας μέχρι το τελευταίο χωριό της Παλαιστίνης.

  8. Το παρελθον που αναφερεις στην αρχη δεν σχετιζεται ιδιαιτερα με τα ζητηματα ιστοριας και εξεγερσης που ανεφερα. Στις καταληψεις του 2006-2007 ,για να συνεχισω οτι αφησα 2 στεκια συμμετειχαν με μεγαλη δυναμικη(αρχικα αλλα και γενικα) και κερδιζαν φοιτητικες συνελευσεις υπερ του αναρχικου χωρου .
    Αυτο της ασσοε και αυτο των εμμε(μεσων μαζικης ενημερωσης).
    Την ιδια χρονια,γυρω στο 2006 ενω υπηρχαν φημες οτι τα εαακ ειναι υπο διαλυση οχι μονο δεν διαλυθηκαν αλλα σηκωσαν το βαρος των φοιτητικων καταληψεων και πορειων επι εναμιση και χρονο. Το κκε ητανε αντιθετο με τις καταληψεις ,ο συριζα δεν υπηρχε και καποιες συνιστωσες σιγα σιγα αρχισαν να ψελλιζουν.
    Ο αναρχικος χωρος αναπτυσσοταν παρα πολυ και στις σχολες αρχισε να υπαρχει μεγαλη συμμαχια εαακιτων αναρχικων. Απεναντι υπηρχε η δαπ και καποιοι φασιστες οποτε ολα κυλουσαν φυσιολογικα. Η ακ επισης εκανε κινησεις μαζι με τα εαακ και τραβουσε αριστερους στον αναρχικο χωρο ενω οταν εγινε το μπουμ το 2008 κατελαβαν οι 2 τους την νομικη.

    Αλλοι κατελαβαν το πολυτεχνειο,αλλοι την ασσοε
    Οι εξεγερμενοι αλλοτε χτυπουσαν αλλοτε χορευαν αλλοτε εγραφαν σεξ στους τοιχους αλλοτε ορμουσαν σε δημοτικα κτιρια ενω ολες οι κινησεις τους σχεδον-ειχαν κοινωνικο και ταξικο προσημο. Ολες οι προκηρυξεις αναφεροντουσαν σε ταξικα θεματα,κριση,ακριβεια,εργατικα ατυχηματα,αυτοκτονιες,πολεμους ιμπεριαλιστικους,καμερες,καταστολη,παρακρατος κτλ
    Μεχρι που καποια στιγμη τα πραγματα αλλαξαν.
    Οι συμμαχοι εγιναν εχθροι.
    Οι αυτοι εγιναν ετσι
    Οι κοκκινοι ερυθροι
    Οι εργαζοετσι -ουνια
    οι απο δω απο εκει
    Οι γραφοι πηδιουνται
    Οι αλλοι ειναι πουλημενοι να πουμε
    η κοινωνια εγινε εχθρος

  9. Kαι κάτι άλλο. Γράφεις:

    ”Ο δημοσιογράφος είναι ρόλος, ένας ιμάντας μεταβίβασης της κυρίαρχης ιδεολογίας που διαμεσολαβεί ανάμεσα στο Γεγονός και τον Υπήκοο.”
    Όπως κάθε ρόλος έτσι και ο συγκεκριμένος επιτρέπει ένα φάσμα συμπεριφορών στην επιτέλεσή του. Υπάρχουν ευαίσθητοι και αναίσθητοι, σκληροί και τρυφεροί, καλοί και κακοί δημιοσγράφοι αλλά ποτέ δημοσιογράφοι που θα επιτεθούν στον ίδιο τους το ρόλο (κι αν το κάνουν θα εξαφανιστούν αυτοστιγμεί από τον «κλάδο»).

    Mπορεί ξέρεις να δημιουργηθεί και μια εφημερίδα που να είναι κολλεκτίβα.
    Επίσης υπάρχουν εφημερίδες και έντυπα του χώρου που έχουν κόστος και κάνουν δημοσιογραφική δουλειά. Ένα ρεπορτάζ για παράδειγμα είναι μια τέτοια δουλειά.Επίσης μπορεί να υπάρχουν 3 φίλοι και να έχουν ένα σάιτ με διαφημίσεις , να είναι αντίφα και να έχουν τελειώσει ένα ιεκ δημοσιογραφίας. Να καλύπτουν γεγονότα,να βγάζουν λεφτά ,να κάνουν πλάκα και να είναι συνεπής.

    Δημοσιογράφοι σε πολλές χώρες δολοφονούνται απο καθεστώτα
    .Γιατί τα αυταρχικά καθεστώτα δολοφονούν αυτούς τους ανθρώπους κατά την γνώμη σου ; Αν δεν υπήρχαν πολλοί απο αυτούς δεν θα έπαιρνες έρεισμα εσί εδώ να φωνάξεις ενάντια σε έναν πόλεμο. Μπορεί να μην ήξερες καν τι συμβαίνει σε μια κοινότητα των ζαπατίστας

  10. Ωγτ

    Βδε, συγχέεις πολλά και ανόμοια ζητήματα στην προσπάθειά σου να υπερασπιστείς με κάθε τρόπο τον δημοσιογραφικό ρόλο μέσα στον καπιταλισμό και το αστικό θέαμα.

    Τσουβαλιάζεις μια κολλεκτίβα, μια αναρχική εφημερίδα με τιμή και ένα αντιφασιστικό μπλογκ με διαφημίσεις δημιουργώντας έτσι ένα θολό τοπίο τόσο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θέλεις να υπερασπιστείς όσο και σε σχέση με τις απαντήσεις που ζητάς (αν ζητάς…).

    Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνεις καθόλου την πρόταση του καταληψία όταν λέει:

    “Οι εξεγερμένοι «δημοσιογράφοι» δεν επιτελούσαν έναν ρόλο μέσα στον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας τον Δεκέμβρη του 2008 αλλά αποπειράθηκαν μια επίταξη της ικανότητάς τους να «ενημερώνουν» για τα Γεγονότα σε μια άλλη προταγματική πέρα κι έξω από κάθε κυριαρχική δομή.”

    Γι’ αυτό και επικρατεί τέτοια σύγχυση στην απάντησή σου, μια σύγχυση που αφήνει τελικά στην άκρη “τον ρόλο του δημοσιογράφου μέσα στον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας” και ασχολείται με άλλα ζητήματα (εξίσου σημαντικά, αλλά όχι της παρούσης) όπως ένα μπλογκ με διαφημίσεις ή ο ισότιμος καταμερισμός εργασίας και πληρωμής εντός μιας εφημερίδας.

    Διάβασε ξανά το σχόλιό σου και κατάλαβε ότι δεν απαντάει επί της ουσίας στο ζήτημα που έχει ανοίξει και αφορά στον Ρόλο και στο γεγονός ότι αυτός δεν θα δεχτεί ποτέ επίθεση ανεξαρτήτως των αποχρώσεων.

    Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι εκτελούνται σε απολυταρχικά καθεστώτα δεν γίνεται επειδή τα συγκεκριμένα καθεστώτα δεν χρειάζονται τη “Δημοσιογραφία” (ελεγχόμενη πάντα) για να λειτουργήσουν αλλά γιατί οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι διαφωνούν ανοιχτά με τα συγκεκριμένα καθεστώτα. Αυτά τα καθεστώτα δεν δολοφονούν μόνο τους δημοσιογράφους που διαφωνούν μαζί τους αλλά κάθε έναν που θα εναντιωθεί σε αυτά.

    Οσο για τους ζαπατίστας (δεν έβρισκες άλλο παράδειγμα;), φυσικά και ενημερωνόμαστε για αυτούς από ανοιχτές, αυτόνομες, αδιαμεσολάβητες, κινηματικές, αμφίδρομες δομές αντιπληροφόρησης και όχι από τα καθεστωτικά μέσα δημοσιογραφίας. Υπάρχουν συνελεύσεις για τους Ζαπατίστας, σύντροφοι που πηγαίνουν στις κοινότητές τους και έχουν επαφή μαζί τους, ανοιχτά δίκτυα επικοινωνίας κ.τ.λ.

    Τέλος, σε ότι αφορά τα φοιτητικά 06-07, αυτά που γράφεις τα έχεις ζήσει; Ή απλά τα έχεις ακούσει; Γιατί ουδέποτε το στέκι της ΑΣΟΕΕ και των ΕΜΜΕ δεν πήραν συνέλευση ως τέτοια και μάλιστα υπέρ του αναρχικού χώρου (sic). Το αν συμμετείχαν άνθρωποι από αυτά τα στέκια στα συντονιστικά καταλήψεων και τις Γ.Σ. των σχολών τους απέχει απόσταση μεγάλη από αυτό που λες. Τη φράση για τα ΕΑΑΚ που σήκωσαν το βάρος των καταλήψεων και πορείων επί ενάμιση χρόνο την αφήνω ασχολίαστη μπας και την ξανασκεφτείς, γιατί αν μιλήσουμε για τη στάση των ΕΑΑΚ στα φοιτητικά θα κλάψουνε μανούλες.

    Τα άλλα που γράφεις για τα πράγματα που άλλαξαν κτλ δεν τα καταλαβαίνω… Κακή σύνταξη; Τυπογραφικά λάθη; Ποιητική αδεία; Εξήγησέ τα καλύτερα αν θες…

  11. Εγραψα οτι σε φοιτητικους χωρους συνεργαζοντουσαν τα εαακ με τον αν αναρχικο χωρο.Για να κατεβει ενα μπλοκ στο δρομο ως μπλοκ σχολης θα πρεπει να εχει κερδηθει συνελευση.Αφου οι εαακιτες ηταν ετσι οπως λες και ο χωρος σε αυτα τα στεκια δεν πηρε ουτε συνελευση προκυπτει πως μια αγνωστη δυναμη κερδισε την συνελευση.
    Εγω επιμενω πως κερδιθηκαν συνελευσεις και στις 2 σχολες και μαλιστα πολλες απο κοινου.Αλλωστε δεν υπηρχε και κανας αλλος για να τις κερδισει.
    Η αναφορα στις νικες στα εμμε σχετιζεται με την αναπτυξη του χωρου στις σχολες και το οτι περνουσε στον κοσμο πως οι αποψεις του χωρου παιζουνε σε συνελευσεις,γινονται αρεστες και κερδιζει λαο.Ειδικα για την ασοοε αυτο ειναι γνωστο εξ’ου και η κατατεθειμενη και αποδεδειγμενη δυναμικη σε πολλα κινηματικα γενονοτα . Βεβαια για καποιους φανταζομαι οι φοιτητες ειναι επισης καριεριστες ετσι και αλλιως.Οποτε μαζι με την διαμεσολαβηση(διπλο σικ!) να πανε στο διαολο. Η κοινωνικοτητα θα μας φαει βλεπω. Το οτι βαζεις στην φραση ”οι εξεγερμενοι δημοσιογραφοι του 2008 ”την λεξη δημοσιογραφοι σε εισαγωγικα εσι οπως και ο αλλος δειχνει οτι δεν θελετε να παραδεχτειτε καν την υπαρξη δημοσιογραφων στην εξεγερση. Η αντιπαθεια καποιων δυστυχων είναι μεγαλη οπως και καποιων που στον πολεμο Γιουγκοσλαβιας Νατο πηραν λανθασμενη θεση ενώ τωρα δεν αναφερονται καν στην τροικα.
    Επισης τα πτωματα των αριστερων και αναρχιικων δημοσιογραφων σε ολο τον κοσμο δεν πρεπει να αφηνουν αδιαφορο κανενα.
    Η χουντα στην Ελλαδα χτυπησε ανελεητα το δικαιωμα στην ελευθερια του λογου.Απαγορευσε εφημεριδες,περιοδικα,τον τυπο,παρακολουθησε πολλους που μιλουσαν διαφορετικα απ’οτι ηθελε το καθεστως και ηταν δημοσιογραφοι,τους εστειλε στα ξερονησια,τους χτυπησε κλπ. Η αναφορα μου επισης στα σαιτ και στα μπλογκς ειναι απλη. Οι συντακτες ,οι μπλογκερς και οι λοιποι του διαδικτυου κανουν εν πολλοις μια δημοσιογραφικη δουλεια.Ατομα νεα,ανεργα, συνειδητοι η μη, μαγκες η οχι,του χωρου η μη,αριστεροι η δεξιοι εκφερουν αποψη,παιρνουν συνεντευξεις ,πληρωνονται κτλ. Θες να τους χαρισεις στους απεναντι; Συμφερει μια χαρα το συστημα .Επισης πριν 15 χρονια δεν υπηρχε το ιντερνετ. Πως μαθαινες για την τσιαπας τοτε;Εκανε αναπαραγωγη ενα εντυπο δημοσιογραφικο και μετα το μαθαινες εδω. Εκτος αν σου εστελνε μειλ to ezln.Αλλα πριν τα μειλ τι υπηρχε;
    Kαι οσον αφορα τις κολλεκτιβες και κοοπερατιβες δημοσιογραφων -αναφερθηκα σε αυτες επειδη ειπε ο φιλος πριν οτι δεν μπορουν ουσιαστικα καθολου να ειναι αγωνιστες καποιοι δημοσιογραφοι των μιντια η καπως ετσι. Υπαρχουν ωστοσο η και θα υπαρξουν σαιτ και εφημεριδες χωρις αφεντικα με αυτοοργανωση και συναιτερισμο.Γιατι να μην τους δωσουμε χωρο στην ενημερωση μας και στο σεβασμο μας;
    Τελος,εγω δεν ειμαι δημοσιογραφος.

  12. εργαστήρι δημοσιολαγνίας

    Καλό θα ήταν αυτη η βαρετή υπεράσπιση της δημοσιογραφίας να τελειώνει σιγά σιγά από τη στιγμή που δεν κάνει τίποτα άλλο πλέον από το να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα. Εκτός και αν το διακύβευμα από τη δολοφονία του Θανάση είναι ο εναγκαλισμός των δημοσιογράφων από τους αντιστεκόμενους και δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Αν μη τι άλλο, η διαφορά μεταξύ μίας άποψης που εναντιώνεται στους ρόλους ως ρίζα της καταπίεσης/αλλοτρίωσης των υποκειμένων και μίας άλλης άποψης που θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των ρόλων αυτών δεν καθορίζει τα υποκείμενα στο δρόμο για την χειραφέτησή τους είναι παλιά και αγεφύρωτη.
    Από κει κι ύστερα, ας αφήσουμε τις ποιότητες των φράσεων να υποδείξουν και τις ποιότητες των αντίληψεων: “κερδίζω συνέλευση”, “κερδίζω λάο”, “γίνομαι αρεστός”, “χαρίζω κάποιους στους απέναντι” και πάει λέγοντας. Ούτε στη Μονόπολη τόσος εισοδισμός.
    Από την άλλη, η ομολογουμένως λιλιπούτεια “προσφορά” των δημοσιογράφων (συγκριτικά με την παραπληροφόρηση που παράγουν) στην ενημέρωση δεν ακυρώνεται καν όταν ασκείς κριτική στο “λειτούργημά” τους, αλλά συνυπολογίζεται. Απεναντίας, είναι η εμμονή στα εντελώς μειοψηφικά “ευεργετικά” αποτελέσματα του “λειτουργήματος” αυτού, που ακυρώνει το βασικό έργο που η δημοσιογραφία παράγει εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας: την ύπνωση των υπηκόων της. Η εμμονή αυτή είναι τέτοια που σε λίγο θα υπονοεί ότι μέχρι ο καπιταλισμός να παράξει το ευεργετικό αυτό λειτούργημα, ολόκληρη η ανθρωπότητα στερούνταν ενημέρωσης, οι αγωνιζόμενοι ανά περιοχές συνεννοούνταν μεταξύ τους μεταφυσικά, τα νέα -στερούμενα κάποιων αδέκαστων επαγγελματιών μεταφορέων τους- δεν ταξίδευαν ποτέ από χωριό σε χωριό, από επαρχία σε επαρχία, από λιμάνι σε λιμάνι και πάει λέγοντας, κι αν αυτό γινόταν ποτέ γινόταν με έναν ασύλληπτο ερασιτεχνισμό που ευτυχώς εξαφανίστηκε από την εγκυρότητα της δημοσιογραφικής πένας. Όπως και μέχρι η microsoft να γεμίσει τον δυτικό κόσμο με υπολογιστές και διαδίκτυο, οι κάθε τσιάπας και η αλληλεγγύη που πυροδοτούσε ο κάθε αγώνας τους ήταν ανήμποροι να αντιπληροφορήσουν και να αλληλοενημερωθούν. Κι αν κάποιος διανοηθεί να αντιπληροφορήσει, να ενημερώσει, να τραβήξει ένα βίντεο ή να στείλει ένα μέηλ με μία μαρτυρία, τότε δεν είναι ένας άνθρωπος που πράττει κατά βούληση σύμφωνα με τον αξιακό κώδικα που ο ίδιος επιλέγει, αλλά ένας εν δυνάμει -και εν αγνοία του- δημοσιογράφος και οι πράξεις του δεν κάνουν τίποτα άλλο από το ενισχύουν το αυταπόδεικτο της ύψιστης σημασίας του επαγγέλματος αυτού. Ενός επαγγέλματος που γεννήθηκε στον καπιταλισμό αλλά θα επιζήσει αυτού και επιτέλους θα εξυγειανθεί από την κακή επιρροή του κεφαλαίου. Δημοσιογραφία uber alles λοιπόν, και κυρίως uber kapitalismus…

    Ωραίο το παραμύθι κι ας μην έχει δράκους. Ξέρω και ένα άλλο με κάτι ελεγκτές “που απλά κάνουν τη δουλειά τους”, που κανονικά θα έπρεπε να είναι το κυρίως θεμα των σχολίων εδώ, αν δεν ασχολούμασταν με το κόλλημα του “Βδε”…

    Τέλος, εγώ δε συμμετέχω στην καταληψη Σινιάλο.

  13. Χαριζω στον αποπανω μια προσφατη δουλεια της δημοσιογραφικης ομαδας του ιου που σχετιζεται με την αποδραση φυλακισμενων απο τα Τρικαλα και αυτα που εγιναν στη συνεχεια.

    http://www.efsyn.gr/?p=92847
    Ειλικρινα διαβαστε την.Και μετα σκεφτειτε αν θελετε να εκλειψουν .

    (Ανυπομονωντας παντα να δω και καμια αναφορα απο διαφορους -οχι οτι δεν γινεται καθολου, εναντια σε αλητες καναλαρχες, διευθυντες ειδησεων, τους μεγαλοδημοσιογραφους της δεξιας και της ακροδεξιας που εχουν κατακλεισει τα καναλια-ονομαστικα εννοω και δινουν δυναμη στην χρυση αυγη, ολους αυτους δε τους ”σκεπαζει” μαζι με την ομαδα του ιου ,τους ανθρωπους του στεκιου εμμε, τοσους και τοσους εντιμους ”μικρους” δημοσιογραφους μια επιγραφη που λεγεται ”δημοσιογραφοι”
    Σαν το εθνος δηλαδη.

  14. εργαστήρι δημοσιολαγνίας (αποκάτω)

    Προσωπικά, αυτό που θα ήθελα να εκλείψει είναι η εμμονή στον ίδιο κύκλο επιχειρηματολογίας και η τύφλωση σε έναν αντίλογο που δεν είναι και τόσο πρωτοφανής ούτε και τόσο δυσνόητος. Αν από όσα διαβάζεις, καταλαβαίνεις ότι η εναντίωση αφορά ένα μικρό μέρος του δημοσιογραφικού κλάδου (και μάλιστα το λιγότερο απεχθές σε σχέση με τον υπόλοιπο βόθρο) κι όχι ολόκληρη τη δομή και λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένων των πενιχρών πλέον εσωτερικών του αντιθέσεων), τότε υπάρχει από πλευράς σου μεγάλο πρόβλημα αντίληψης που μετουσιώνει μία κριτική θέση σε λυσσώδη επίθεση (σε βαθμό εξόντωσης) κι έναν πολιτικό διάλογο σε ένα πεδίο μάχης όπου μάλιστα κάποιος πρέπει να εκλείψει . Κάτι που είναι οξύμωρο για κάποιον που υποτίθεται ότι έχει “απογοητευτεί” επειδή γύρω του είδε “εσωτερικούς ανταγωνισμούς” να μετατρέπουν τους “σύμμαχους σε εχθρούς”. Από ότι φαίνεται εσύ, έτσι όπως εκφυλίζεις τον διάλογο, είσαι ο πρώτος διδάξας.

    Χάρισμά σου λοιπόν το λινκ, θα μπορούσα κι εγώ να βάλω κάποια αντίστοιχη αναφορά όχι από δημοσιογράφους αλλά από αντιστεκόμενους, όχι σε αστική εφημερίδα αλλά σε κινηματικό έντυπο (ή ακόμα πιο εύκολα να έβρισκα ένα λινκ από το παρόν σάιτ με “ρεπορτάζ” από το αιγάλεω από την κατάληψη Σινιάλο). Αναφορές που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της αλληλεγγύης, των αγώνων και των αντιστάσεων κι όχι κομμάτια ενός πλουραστικού δημοκρατικού καλλωπισμού των αστικών φύλλων (είτε της παλιάς ελευθεροτυπίας-θεματοφύλακα της μεταπολίτευσης, είτε αυτής των συντακτών που κάλλιστα θα μπορέσει να γίνει ο θεματοφύλακας μίας “αριστερής” κυβερνητικής διαχείρισης της κρίσης). Προφανώς εσύ θα νομίζεις ότι μισώ προσωπικά κάθε έναν τέτοιο εργαζόμενο (και μάλιστα όσο και έναν μεγαλοδημοσιογράφο), κι όχι ότι κριτικάρω τη λειτουργία που δύναται να έχει μία ιεραρχική/εμπορευματική δομή και μάλιστα ενός τέτοιου αντικειμένου σε κάθε κρίσιμη συγκυρία.

    υγ: Είδα ότι με μεγάλη άνεση έθεσες τον ιο, τα έμμε και τον οποιοδήποτε άγνωστο “Χ” που κάνει “εντιμο” ρεπορτάζ στη μία πλευρά της σκακιέρας που πλάσαρες. Είναι δεδομένο ότι τους ίδιους δεν τους ρώτησες πώς βλέπουν ή αν συμφωνούν με αυτήν την ενοποίηση, πόσο μάλλον δε με τη σκακιέρα που τους έβαλες πάνω.
    Σαν τους πρώιμους ευαγγελιστές των εθνικισμών δηλαδή.

  15. Η πρωτη σου παραγραφος ειναι μια κιτρινης δημοσιογραφιας και αλλοιωσης αποψης.
    .

    Κατ’αρχας προβλημα αντιληψης εχεις εσι που λες οτι εγω δεν καταλαβα οτι εσι εχεις προβλημα με ολη την ”δομη του κλαδου των δημοσιογραφων”. Φυσικα και το καταλαβα και γιάυτο εβαλα το λινκ με το αρθρο του ιου ως επιχειρημα υπαρξης δημοσιογραφων διαφορετικων/εντιμων οπου την λεξη εσι μετα εντιμοι την εβαλες σε εισαγωγικα(και ειρωνικα για τον ιο οπως και για τα εμμε).
    Επισης εγω τους εβαλα στην κατηγορια εντιμοι. Τι εννοεις οταν λες αν τους ρωτησα; Προσωπικη μου αποψη ειναι. Εσι τους ρωτησες για να τους πει βοθρο;

    Το θετικο επιχειρημα μου επισης αφορουσε τον ιο και την ομαδα του
    .Οχι την ελευθεροτυπια την οποια δεν εχει τυχει να διαβασω και πολυ.
    .
    Περιμενω ακομα βεβαια να δω αναφορες για την δεξια τηλεοπτικη διακυβερνηση και για τα ατομα καναλιου κοντρα πχ οπως και αλλων.
    Θελω ονοματα αρχηγων,επικεφαλων δελτιων ειδησεων,ονοματα θινκ τανκ κλπ. Σε πειραξε κατι απο αυτα που ειπα,δεν καταλαβα;
    Ενιωσες καποια ελλειψη και μου επιτεθηκες πετωντας κατι περι αριστερης διακυβερνησης; Γνωριζεις σε ποια φαση βρισκεται ο κοσμος που μπορει μπρος στην ανεργια και στο στομαχι που γουργουριζει να κανει οποιαδηποτε δουλεια απο το να πεθανει.
    Αν συνδυαζουν καποιοι την μαγκια και την πεφτουν στο συστημα ενω κινδυνευουν να απολυθουν και να χασουν πολλα εγω θα τους πω μπραβο.Και επειδη πολλοι δημοσιογραφοι τετοιοι υπαρχουν εγω δεν θα κανω την παπια και θα τους πω μπραβο.

    Ασχετο
    Για την εφημεριφα κοντρα φανταζομαι οτι
    μαλλον θα πιστευεις οτι ειναι ιδια με το καναλι κοντρα ετσι δεν ειναι; Θα ελεγες φανταζομαι οτι ρουφιανοι ειναι οι μεν ρουφιανοι και οι δε.
    Αν η δεξια παει να κλεισει τον 105.5 οπως ακουγεται τελευταια στην πιατσα στη ζουλα για να μην χασει την εξουσια δεν θα επρεπε μια φωνη που παει να αφανιστει οχι να την υπερασπιστεις αλλα να το αναφερεις;
    Αν επιτεθει μια χουντα η μια δεξια στο τυπο οπως ειπα και πριν σε αυτες τις δυσκολες περιοδους που ζουμε εσι θα κανεις παντου την παπια;
    Εγω λεω να προετοιμαζομαστε
    Θυμησου και την γνωστη φραση του Μπρεχτ
    Δεν θελω να χαλιομαστε αλλα ετσι ειναι πιστευω τα πραγματα

  16. εργαστήρι δημοσιολαγνίας (αποκάτω)

    1) Το τι καταλαβαίνεις συμπεραίνεται από τις απαντήσεις σου κι όχι από τους κομπασμούς σου. Μετά από όλα αυτά, εξακολουθείς να λες ότι εξομοιώνω τους μεγαλοδημοσιογράφους με τους άμισθους κι “έντιμους”, ή την εφημερίδα κόντρα με το συνονόματο τηλεοπτικό κανάλι… Εγώ φταίω μετά;

    2) Το “έντιμοι” δεν μπαίνει εντός εισαγωγικών γιατί θεωρώ ότι κάποιος από τους προαναφερόμενους είναι “άτιμος”, αλλά επειδή δε συμμερίζομαι στον διάλογο ξανθοπούλειες και λαϊκιστικές φράσεις, που έχεις απλόχερα εκτοξεύσει σε τόσα σχόλια. Διάβαζε με λιγότερη εμπάθεια παρακαλώ.

    3) Βόθρο ονόμασα το υπόλοιπο κομμάτι του κλάδου πλην του μικρού κομματιού για το οποίο κόπτεσαι ότι πρέπει να αποτελεί, ως τέτοιο, μέρος των συγκεντρώσεων και των πορειών. Αυτό είναι το θέμα της διαφωνίας εξ αρχής του διαλόγου πριν καν σχολιάσω εγώ προσωπικά.

    4) Κι όχι για το τι λόγο θα βγάλει κάποιος σε ένα κλείσιμο της ΕΡΤ, σε ένα κλείσιμο ενός ραδιοσταθμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση και πάει λέγοντας. Το σινιάλο πχ έγραψε για την ΕΡΤ, αυτό δε σημαίνει ότι θα καλωσορίσει τους “εντιμους” δημοσιογράφους της, ως τέτοιους, στην κατάληψη. Κι αν μία “χούντα” κλείνει εφημερίδες και σταθμούς, τότε η αντίσταση στον αυταρχισμό της δε σημαίνει και άκριτη αποδοχή ή ταύτιση με τις υπό λουκέτο επιχειρήσεις και τον αγώνα των εργαζομένων της. Δύσκολο να μην τα βλέπεις όλα άσπρο/μαύρο στην αλληλεγγύη, ε?

    5) Ο ιός αν θυμάσαι καλά ήταν τεράστιο κεφάλαιο της ελευθεροτυπίας (εξ ου και η ονομασία του ήταν πασίγνωστη ως ο ιος της ελευθεροτυπίας). Αν δεν τη διάβαζες εσύ καθόλου, μπράβο σου ειλικρινά, αλλά οι αναγνωστικές σου προτιμήσεις δεν ακυρώνουν προφανώς την προσφορά και τη συμβολή μίας τέτοιας “έντιμης” δημοσιογραφικής ομάδας σε μία αστοφυλλάδα σταθμό της ελληνικής δημοκρατίας.

    6) Δεν ένοιωσα κάποια έλλειψη όταν μίλησα για την πιθανή αριστερή διακυβέρνηση (και δεν κατάλαβα και τη σύνδεση με τα στομάχια του κόσμου). Ελπίζω να μην ένοιωσες εσύ κάποια προσβολή από την αρνητική μου προδιάθεση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    7) Τη “γνωστή φράση του μπρεχτ” πες την στους θαμώνες καμίας καφετέριας. Έχει πει κι άλλες φράσεις όπως: “Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούρια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει”. Αυτό αφορά το σημείο 6, γιατί είσαι και παρεξηγιάρης…

    8) Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτογελοιοποιείσαι και επιβεβαιώνεις τους ισχυρισμούς μου με το να με χαρακτηρίζεις σε αυτόν τον διάλογο (με όλα όσα έχουν ήδη ειπωθεί περί εμμονών) ως φορέα “κίτρινης δημοσιογραφίας”! Βλέπεις παντού δημοσιογράφους και δημοσιογραφίες, ακόμα κι όταν την πέφτεις με χαρακτηρισμούς… Τι να πω…

  17. Σε απαντητικο σχολιο μου σε συνομιλητες-διαφωνουντες εδω που εγινε 23.59 στις 21 Αυγουστου ηθελα να γραψω η αντιπαθεια δυστυχως για(ολους) τους δημοσιογραφους ειναι μεγαλη ενω εγραψα οπως βλεπω τωρα η ”αντιπαθεια καποιων δυστυχων (για τους δημοσιογραφους) ειναι μεγαλη” .
    Φιλοι να ξερετε ηθελα να πω το πρωτο,δεν πηγαινε σε εσας

  18. sinialo

    Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times !!

    “Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια”

    O Τζον Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουϊντον διέκοψε και συμπλήρωσε :

    «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω.

    Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε, γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς…. επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να…. γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο..

    Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει την Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς.

    Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο.

    Είμαστε καραγκιόζηδες.

    Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους.

    Ο χρόνος, η ζωές μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων

    Είμαστε διανοούμενες πόρνες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *