[Υπόκεντρο] Περί του νέου Ποινικού Κώδικα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 01/02/2024
Υλικό άλλων ομάδων

Περί του νέου Ποινικού Κώδικα….

Από τις 28/11/23 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το δαιδαλώδες αυτό νομοσχέδιο έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις κυρίαρχες προσταγές που δεν είναι άλλες από το βάθεμα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, την πειθάρχηση, την όξυνση της καταστολής και του ελέγχου στο κοινωνικό σώμα. Μερικά από τα κομβικά σημεία που επιχειρούνται να επιβληθούν με την εφαρμογή του νέου ΠΚ είναι τα εξής:

  • ο περιορισμός στις αναστολές των ποινών και στην δυνατότητα έφεσης και αναβολής, η αύξηση των ορίων κράτησης, η περαιτέρω αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την αποφυλάκιση και απελάσεις για μετανάστες-στριες.
  • η δυνατότητα των δικαστών να εξισώνουν την απόπειρα μιας πράξης με την τετελεσμένη πράξη καθώς και η ενίσχυση του ρόλου τους σε σχέση με τους ενόρκους.
  • η αύξηση των δικαστικών παράβολων που για μια ακόμα φορά καταδεικνύει το ταξικό πρόσημο της δικαιοσύνης.
  • η δυνατότητα διεξαγωγής τηλεδικών για τους κρατούμενους και η αποδοχή των γραπτών καταθέσεων των μπάτσων-μαρτύρων, χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στα δικαστήρια.
  • η κατακόρυφη αύξηση των φυλακίσεων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών φυλακών, μία βιομηχανία που θα κερδοφορεί πάνω στα σώματα των φυλακισμένων.

Ο χρόνος που επιλέγεται δε μας εκπλήσσει, καθώς, μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς έκτακτης ανάγκης και μέσω διαδοχικών και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, κράτος και κεφάλαιο εντείνουν την επίθεση τους στο κοινωνικό σώμα. Η συνολική αυτή επίθεση παίρνει σάρκα και οστά με την ποινικοποίηση κάθε πολιτικής δράσης, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων καθιστά παράνομη την απεργία, αλλά και με την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων. Η επιχειρούμενη αλλαγή του ΠΚ σε συνάρτηση με τον αναβαθμισμένο ρόλο των μπάτσων επιχειρεί να επιβάλει τον τρόμο και τη σιγή νεκροταφείου με πολλαπλούς αποδέκτες. Στοχεύει στην πειθάρχηση και τον εκφοβισμό όσων δυνητικά αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πραγματικότητα, άλλα και στην καταστολή και το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, καθώς και στην περαιτέρω εδραίωση του καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους απείθαρχους των φυλακών.

Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, να πυροδοτήσουμε και να ενισχύσουμε τους αδιαμεσολάβητους αγώνες προς την συνολική αμφισβήτηση…

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ 

Αναρχικό στέκι Υπόκεντρο

Αραχώβης 42, Εξάρχεια, ypokentro@espiv.net

https://ypokentro.espivblogs.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *