Μετά και το πρόσφατο τραγικό συμβάν στις 31 Οκτωβρίου όπου ο συνάδελφός μας, εργαζόμενος στη Wolt, Δημήτρης Ασημάκης κατέληξε μετά από πρόσκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο που παραβίασε κόκκινο, οφείλουμε να θέσουμε κάποια ζητήματα επί τάπητος. Ζητήματα που αφορούν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία μόνο δεδομένα δεν είναι πλέον.
Το σωματείο μας από την αρχή που ανέκυψε η νέα πραγματικότητα με τις πλατφόρμες τονίζει ξανά και ξανά: δεν υπάρχουν freelancers διανομείς, δεν υπάρχουν «συνεργάτες», παρά μόνο εργαζόμενοι στις εταιρείες-πλατφόρμες με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας οι οποίοι δικαιούνται όσα προβλέπει η νομοθεσία. Κάτι που φυσικά δεν τηρείται όταν οι πλατφόρμες «βαφτίζουν» και προσλαμβάνουν τους διανομείς ως αυτοαπασχολούμενους. Γιατί στην ουσία αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να διασπάσουν την εργατική τάξη σε “freelancers” και μη και να πετσοκόψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο έπακρο –τα δώρα, τα επιδόματα, τα έξοδα συντήρησης του δικύκλου, τα ΜΑΠ, τη δήλωση των εργατικών ατυχημάτων και φυσικά τις αποζημιώσεις.
Μετά το θάνατο του συναδέλφου Δημήτρη, όλα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά. Η αναγκαιότητα να είμαστε δηλωμένοι, αναγνωρισμένοι ως εργαζόμενοι με πλήρως εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ο χαμός του συναδέλφου και το γεγονός ότι αφήνει πίσω οικογένεια με 3 παιδιά, κινητοποίησαν συναδέλφους στη Wolt να παραστούν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας: αποζημίωση της οικογένειας από την ιδιωτική ασφάλιση που τους παρέχει η εταιρεία, κάλυψη των εξόδων της κηδείας καθώς και των δικαστικών εξόδων που θα έχει η οικογένεια. Η εταιρεία… δεσμεύτηκε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας και να απαντήσει για τα δικαστικά έξοδα εν καιρώ.
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: εάν οι συνάδελφοι δεν είχαν κινητοποιηθεί, θα είχε την ίδια «ευαισθησία» η εταιρεία να φροντίσει για τα έξοδα της κηδείας του συναδέλφου; Εάν δεν είχαν κινητοποιηθεί, θα αποζημιωνόταν και με τι ποσό η οικογένεια από την ιδιωτική ασφαλιστική αφού οι διανομείς της Wolt προσλαμβάνονται ως αυτοαπασχολούμενοι και κατ΄ επέκταση τα ατυχήματα/δυστυχήματα -όσα καταγράφονται- δεν θεωρούνται εργατικά, λόγω του καθεστώτος εργασίας; Όταν άλλοι συνάδελφοι διανομείς της Wolt τραυματίζονται εν ώρα εργασίας, αποζημιώνονται;
Τα ερωτήματα δυστυχώς είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις «ευαισθησίες» των εταιρειών, όταν παίρνει διαστάσεις ένα ζήτημα και πώς προσπαθούν να λειάνουν τις αντιθέσεις, σπέρνοντας δεσμεύσεις και δείχνοντας ένα δήθεν φιλεύσπλαχνο πρόσωπο. Γνωρίζουμε πώς τρίβουν τα χέρια τους όταν δεν βλέπουν τις δικές μας διεκδικήσεις. Για μας όμως ο δρόμος της διεκδίκησης είναι μονόδρομος. Δεν αφηνόμαστε βορά στις ορέξεις των εργοδοτών. Αρκετό αίμα συναδέλφων έχει ποτίσει την άσφαλτο για τα κέρδη τους.
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΙΚΥΚΛΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ (ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ)
ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΙΚΥΚΛΟΥ
ΥΓ. Μετά από λίγες μέρες, πρωτοβουλία συναδέλφων άνοιξε λογαριασμό σε τράπεζα για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του θανόντα. Τέτοιες πρωτοβουλίες εκφράζουν την έννοια της εργατικής αλληλεγγύης με την πιο δυνατή φωνή. Δείχνουν έμπρακτα πως κανένας δεν είναι μόνος του απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών, μικρών και μεγάλων. Γιατί μόνο εμείς, οι εργαζόμενοι, μπορούμε να περιφρουρήσουμε την αλληλεγγύη μας και να μην αφήσουμε τα αφεντικά να την καπηλεύονται.
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Νοέμβρης 2021
Leave a Reply