[Πετράλωνα] Συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη / Τετάρτη 15 Μαρτίου / ΗΣΑΠ Πετραλώνων / 6:30μμ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 14/03/2023
Κινηματικά Νέα

Συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη / Τετάρτη 15 Μαρτίου / ΗΣΑΠ Πετραλώνων / 6:30μμ

Στα Τέμπη δεν ήταν η κατάρα, ούτε η κακιά στιγμή, κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν μαζί.

Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη δεν οφείλεται ούτε στην κακιά στιγμή, ούτε σε κάποια κατάρα, ούτε μόνο σε ανθρώπινο λάθος. Η  σύγκρουση των δύο τραίνων είναι συνέπεια της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για την αύξηση των κερδών, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα των κρατικών επιλογών και της αμείωτης δίψας για κέρδη του κεφαλαίου. Ο αιματηρός απολογισμός είναι δεκάδες νεκροί/ες (δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό) και τραυματίες. Ακόμα και 12 μέρες μετά, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό επιβατών, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο, κράτος και ΜΜΕ να αποσιωπήσουν αυτό που όλοι/ες φοβόμαστε, ότι οι νεκροί/ες μας είναι πολύ περισσότεροι/ες. Νεκρές/οι των οποίων τα ονόματα ποτέ δε θα μάθουμε, ανθρώπων που δε θα αναζητηθούν, μεταναστ(ρι)ών, ανθρώπων που δεν είχαν (προλάβει να αγοράσουν) εισιτήριο.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane Group στον οποίο ανήκει η Hellenic Train σε συνδυασμό με τη διαρκή υποβάθμιση του ΟΣΕ, την προηγούμενη δεκαετία από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να καταστεί μια ακόμα κρατική επιχείρηση προβληματική και να πουληθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελούν τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη και στην εκατόμβη νεκρών. Ενός εγκλήματος που οι βασικοί συνένοχοι είναι το κράτος με τις χρόνιες πολιτικές ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και η Hellenic Train, η οποία όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία, επιδιώκει την με κάθε μέσο μεγιστοποίηση των κερδών της.

Οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα (μεταφορές, ενέργεια, υγεία, νερό) αποτελούν κρατική και ευρωπαϊκή πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Το κράτος ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά στο ιδιωτικό κεφάλαιο με προνομιακές συμβάσεις και αθρόες επιδοτήσεις προκειμένου αυτό να αυξήσει τα κέρδη του. Η ιδιωτικοποίηση έρχεται να «σώσει» τις εσκεμμένα υποβαθμισμένες, υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες δημόσιες επιχειρήσεις και να τις καταστήσει «υγιείς» δηλαδή κερδοφόρες με κάθε τρόπο ακόμα και θυσιάζοντας ανθρώπους. Τραγικό παράδειγμα αποτελεί και ο τομέας της υγείας, όπου η διαρκής υποβάθμιση, η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας και των υγειονομικών παροχών αποτελεί βασική κρατική πολιτική ακόμα και μέσα στην πανδημία. Την ίδια ώρα που βιώνουμε το εγκληματικό αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών, την ίδια ώρα προωθούνται νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» όπως και του νερού.

Έτσι, λοιπόν, από τη μία η ασίγαστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη και από την άλλη η χρόνια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχουν ως συνέπεια τον θάνατο και την καταστροφή. Τον θάνατο ανθρώπων από «έλλειψη» νοσοκομείων, τον θάνατο από «εργατικά ατυχήματα», τον θάνατο από «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις», τον θάνατο από «ναυάγια στα σύνορα», τον θάνατο. Και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από «φυσικές καταστροφές» που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας στο βωμό του κέρδους με τις πράσινες επενδύσεις όπως αυτές των ανεμογεννητριών, των μεταλλείων,  των εξορύξεων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ενώ βιώνουμε μια διαρκή υποτίμηση και απαξίωση της ζωής μας, οι οικονομικές στρατηγικές και οι πολιτικές αποφάσεις στόχο έχουν τη διατήρηση των προνομίων και την αύξηση των κερδών για τους από τα πάνω και την ένταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της εξαθλίωσης και τον θάνατο για τις/τους από τα κάτω. Έναν θάνατο που θα συνεχίσουμε να βιώνουμε, ενώ το κράτος προσπαθεί ξεδιάντροπα να εξαγοράσει τη μνήμη των νεκρών και να μετατοπίσει τις ευθύνες του στο ανθρώπινο λάθος, στους/στις εργαζόμενους/ες, στους/στις συνδικαλιστ(ρι)ές, στους Ρομά που “κλέβουν καλώδια”. Μαζί του φυσικά και τα ΜΜΕ που προσπαθούν να ξεπλύνουν το έγκλημα. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η απάθεια, η αδιαφορία, η μεμψιμοιρία και η ανάθεση απλά εντείνουν το πρόβλημα και στηρίζουν τους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου.

Για να μην παραδοθούμε στη βαρβαρότητα και τον θάνατο, η μόνη μας επιλογή είναι η συλλογικοποίηση, η αυτοοργάνωση, η από τα κάτω κοινή και συλλογική μας δράση. Με οδηγό την κοινωνική αυτοοργάνωση και γνώμονα την ταξική αλληλεγγύη μπορούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να αντισταθούμε στις δολοφονικές πολιτικές του κράτους και να συντρίψουμε την καπιταλιστική αναδιάρθρωση που θα συνεχίσει να επελαύνει όσο δεν συνειδητοποιούμε τη δύναμη μας.

Στα Τέμπη, στα σύνορα και στα νοσοκομεία κράτος και κεφάλαιο κάνουν δολοφονία.

Ενάντια στη φτώχεια, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την υποταγή και τον θάνατο οργάνωση στη βάση και πάλη ταξική.

Ο μεγαλύτερος τρόμος τους οι συλλογικοί αγώνες μας… στον δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις.

Διαδηλώσεις, απεργίες, συγκρούσεις, καταλήψεις…

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη.

ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΆΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΊΟΥ / ΗΣΑΠ ΠΕΤΡΑΛΏΝΩΝ / 6:30ΜΜ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα askpthk.espivblogs.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *