[πάρκο τρίτση, κατάληψη Αγρός] Απόσταξη τσίπουρου μετά μουσικής, Κυριακή 28/11

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 25/11/2021
Κινηματικά Νέα

Κυριακή 28/11, 13:00-22:00

Εργαστήριο Αυτομόρφωσης στην κατάληψη Αγρός

Απόσταξη τσίπουρου (Καζάνεμα) με επεξήγηση των βημάτων τής διαδικασίας

Live με τους/ις Καζαντυπή

Ο άνθρωπος είναι γνωστό πως είχε πειραματιστεί με τη μεταποίηση της τροφής του από την αρχαιότητα. Με τη μέθοδο της ζύμωσης έφτιαξε από τα σταφύλια το κρασί, ενώ με τα στέμφυλα που περίσσευαν και θα πετιούνταν επινόησε την απόσταξη και δημιούργησε το τσίπουρο. Και αφού το κρασί πάντα ήταν το ποτό των πλουσίων και επιφανών, το τσίπουρο έμελλε να είναι ο φτωχός αδερφός του. Χαρακτηριστικά, στα βυζαντινά χρόνια το ονόμαζαν “τρίμμα “, ως κάτι το υποδεέστερο.

Το τσίπουρο είναι αποτέλεσμα της εφευρετικότητας των ανθρώπων απέναντι σε έναν πολιτισμό εκμετάλλευσης. Χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό για τον πονόδοντο, αντί οινοπνεύματος για εντριβές, στο συνάχι για εισπνοές, ως απολυμαντικό και χωνευτικό. Το ελληνικό κράτος επιχείρησε να το ελέγξει με νόμους από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ειδικά στην περίοδο της επταετούς χούντας, όποιος/α τολμούσε να αποστάξει, τον/την περίμενε γερό πρόστιμο και καταστροφή του αποστακτήρα τουλάχιστον. Με την πτώση της χούντας, οι έλεγχοι ατόνησαν και η παρασκευή τσίπουρου ξαναμπήκε σε πολλά σπίτια. Στις μέρες μας έχουν θεσπιστεί αυστηροί νόμοι για τον έλεγχο της παραγωγής του, που προμοτάρουν τη βιομηχανία αλκοόλ και απαγορεύουν την παρασκευή του προς ιδίαν χρήση, όπως γίνεται αιώνες τώρα.

Ακολουθώντας το νήμα της ανυπακοής  απέναντι στις απαγορεύσεις και προτάσσοντας την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση χωρίς παγιωμένους ρόλους και ειδικούς, συναντιόμαστε στην κατάληψη Αγρός για να στήσουμε τη δική μας γιορτή. Μακριά από εμπορευματοποιημένες σχέσεις και διαχωρισμούς κάθε είδους, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους/ες. Δημιουργούμε τόπους συντροφικότητας και αγώνα, ενάντια στο καθεστώς φόβου και εξατομίκευσης που έχει επιβληθεί.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *