ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5” ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ “POPOLAROS” – ΤΑ ΧΥΔΑΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 17/05/2024
Κινηματικά Νέα

Ως συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων και Φοιτητών στα ΜΜΕ και μαζί με αλληλέγγυους/ες εργαζόμενους/ες την Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με δεκάδες άτομα διακόπτοντας το πρόγραμμα του σταθμού «Στο Κόκκινο» και συγκεκριμένα της εκπομπής «Ποπολάρος» προκειμένου να καταγγείλουμε δημόσια ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής Πάνος Δεληγιάννης, ως ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Popolaros» στο Μετς, έχει προχωρήσει σε άθλια εργοδοτική επίθεση εναντίον εργαζόμενου που απέλυσε και εναντίον συνδικαλιστικού σωματείου στο χώρο της εστίασης. Ο αριστερός ιδιοκτήτης και ραδιοφωνικός παραγωγός έχει ασκήσει εκφοβιστικές, αβάσιμες και καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις (γνωστές ως SLAPPs) απαιτώντας το ποσό των 45.000 ευρώ από τον απολυμένο και το σωματείο με στόχο να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατήσει εργατικά σωματεία και εργαζομένους.

Όταν γνωστοποιήσαμε ότι πρόκειται να διαβάσουμε από το μικρόφωνο μία ανακοίνωση για εργατικό ζήτημα (ο ίδιος ο Δεληγιάννης συνηθίζει να κάνει αναφορές σε εργατικά θέματα μέσα από την εκπομπή του), οι άνθρωποι του σταθμού μάς διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτοί και «φιλόξενοι» σε όλους και όλες για τέτοια ζητήματα. Μόλις όμως ο εργοδότης – ραδιοφωνικός παραγωγός άκουσε ότι το κείμενο της καταγγελίας σχετίζεται με τις δικές του άθλιες εργοδοτικές πρακτικές απαίτησε να κλείσει το μικρόφωνο (ακούγεται να λέει καθαρά «κόψτους σε παρακαλώ») προσδοκώντας ότι θα συνεχίσει να διαφημίζει μέσα από την εκπομπή την επιχείρηση του, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις δικές του αθλιότητες και εκδικητικές πρακτικές οι οποίες περιλαμβάνουν εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές απέναντι σε εργαζόμενους και σωματεία. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του «Popolaros» σε καθεστώς πανικού προσπάθησε να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μία δήθεν δική του προσωπική διαφορά με έναν εργαζόμενο που δεν αφορά κανέναν άλλον επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα αριστερά αφεντικά συνηθίζουν να θεωρούν καλές τις εργατικές διεκδικήσεις μόνο όταν δεν αφορούν τους ίδιους.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης – στην οποία δεν ασκήθηκε καμία βία όπως ισχυρίστηκε με χυδαίο και ψευδή τρόπο η διοίκηση της LeftMedia – μοιράσαμε κείμενα στους εργαζόμενους/ ες του σταθμού τους οποίους ενημερώσαμε αναλυτικά για τις πρακτικές του συγκεκριμένου εργοδότη και κατά την έξοδό μας πετάχτηκαν τρικάκια έξω από το κτίριο και τους γύρω δρόμους. Κανένας από τους συναδέλφους/ισσες δεν έδειξε να ενοχλείται ή να απειλείται με κανέναν τρόπο από την παρουσία μας στα γραφεία του σταθμού, εκτός από 2-3 ανθρώπους της διοίκησης που με φωνές, απόπειρες εκφοβισμού και ανυπόστατα επιχειρήματα προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους και να καλλιεργήσουν ψευδείς εντυπώσεις προκειμένου να φανούν αρεστοί στα αφεντικά τους. Ταυτόχρονα, καταγγείλαμε και την εργοδοσία του σταθμού που αψηφώντας ότι ο ιδιοκτήτης του «Ποπολάρος», Πάνος Δεληγιάννης, έχει ασκήσει ασύστολη εργοδοτική τρομοκρατία, του έδωσε φιλόξενη πολιτική στέγη και κάλυψη παραχωρώντας του καθημερινή ωριαία εκπομπή.

Η διοίκηση της Left Media κάνει «πλάτες» στον εργοδότη

Όσον αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση του σταθμού δεν θα σχολιάσουμε το παραληρηματικό της γραφής της. Θα αρκεστούμε να πούμε ότι όχι απλώς δεν έχουμε κανένα λόγο να ασκήσουμε καμία βία κατά συναδέλφων μας, αλλά αντίθετα στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στις κατά καιρούς διεκδικήσεις τους εντός του σταθμού. Ο δε αριθμός των μελών της συνέλευσής μας και των αλληλέγγυων που συμμετείχαν ήταν ανάλογος της σοβαρότητας της εργοδοτικής επίθεσης που έχει ασκήσει ο ιδιοκτήτης του Popolaros.

Την δε εργασιακή ανασφάλεια που επικαλείται η διεύθυνση του σταθμού δεν την προκαλούν εργατικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης σε απολυμένους και σωματεία, αλλά η αγωνία για την έγκαιρη καταβολή των μισθών και οι συνθήκες εργασίας.

Αντί η διεύθυνση του σταθμού να πάρει θέση για την παραχώρηση ωριαίας εκπομπής στον Πάνο Δεληγιάννη, να ερευνήσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει απέναντι σε ένα εργαζόμενο και το σωματείο, προτιμά να υπεκφεύγει και να διατρανώνει ότι δεν θα δεχτεί ανάλογες παρεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο δείχνει να καλύπτει τον Πάνο Δεληγιάννη, ουσιαστικά σα να επικροτεί τις αντεργατικές του ενέργειες.

Πρωτοφανές είναι μάλιστα το γεγονός ότι η διοίκηση του σταθμού κάνει επίκληση στην ΕΣΗΕΑ προκειμένου να καταδικάσει την παρέμβαση μας. Καλεί δηλαδή ένα συνδικαλιστικό όργανο να καταδικάσει μια παρέμβαση ενάντια σε διώξεις που αφορούν απολυμένο εργαζόμενο και εργατικό σωματείο. Επιπλέον, θα είχε ενδιαφέρον εάν το σωματείο των δημοσιογράφων εξέταζε το ζήτημα της δεοντολογίας σε σχέση με τη δημοσιογραφική ιδιότητα που επικαλείται ο Πάνος Δεληγιάννης και την εκπομπή που παρουσιάζει «Στο Κόκκινο» μέσω της οποίας διαφημίζει το ομώνυμο μαγαζί του.

Πάντως, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Popolaros» και τα όμοιά του αφεντικά, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Αυτή η υπόθεση όχι μόνο δεν είναι ατομική, αλλά αποτελεί πρωτοφανή και ευθεία επίθεση στον συνδικαλισμό βάσης και θα απαντηθεί δυναμικά και συλλογικά.

Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι διώξεις ενάντια στον απολυμένο και στο σωματείο.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων, Φοιτητών στα ΜΜΕ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *