[Παγκράτι] Συγκέντρωση αλληλεγγύης, Πέμπτη 25/5, 17.00

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 25/05/2023
Κινηματικά Νέα

Στις 25/9/2021 το κράτος με συνεργό, έναν ιδιώτη, τον Βασίλη Παναγιωταρά, διεξάγει αστυνομική επιχείρηση για το σφράγισμα και την εκκένωση της κατάληψης Φιλολάου 99 στο Παγκράτι. Τρία χρόνια μετά, στις 30/5/2023 η καταστολή χτύπησε ξανά τη συλλογική μας πόρτα, ή μάλλον το τηλέφωνο, καθώς ενημερωθήκαμε για μια δικογραφία που εμπλέκει 4 συντρόφισσες/ους από το τοπικό κίνημα.

Οι 4 καλούνται να απολογηθούν στο ΑΤ Παγκρατίου για τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, διατάραξη οικιακής ειρήνης και απειλή παράνομης βίας, μετά από δύο μηνύσεις του πλαστογράφου και φερόμενου ως ιδιοκτήτη του κτηρίου στη Φιλολάου 99. Δε μπορούμε παρά να αντιληφθούμε τη δίωξη αυτή ως ακόμη μια πράξη εκδικητικότητας που θέλει να βάλει στο στόχαστρο την κατάληψη, την κοινότητα της Φιλολάου 99 και τους ανθρώπους της.

Η δικογραφία που ετοιμάζεται από την ελληνική αστυνομία έρχεται ως συνέχεια της κατασταλτικής στρατηγικής του κράτους ενάντια στις καταλήψεις και τις κοινότητες αγώνα που τους δίνουν ζωή και σχετίζεται άμεσα με τις αντίστοιχες κινήσεις που ξεδιπλώνονται γύρω και από άλλες καταλήψεις που εκκενώθηκαν την ίδια περίοδο. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων Δερβενίων 56, Terra Incognita(Θεσσαλονίκη), Rosa Nera(Χανιά), όπως και η εκκένωση της Φιλολάου 99, πέρα από την επιβολή του δόγματος “Νόμος και τάξη” επιττάσουν τη στοχοποίηση αγωνιζόμενων ανθρώπων, με απώτερο σκοπό την αποπολιτικοποίηση των προταγμάτων του αγώνα και την ποινικοποίηση των συντροφικών σχέσεων και της πολιτικής δράσης.

Η καταστολή της Φιλολάου 99 και άλλων εστιών αντίστασης τον Σεπτέμβρη του ´20,αλλά και οι διώξεις που ξεδιπλώνονται τρία χρόνια μετά, συνεχίζουν την επίθεση του κράτους σε όσους επιλέγουν την αντίσταση στη φτωχοποίηση, στις γενικευμένες απαγορεύσεις, στα αντιεξεγερτικά και αντικοινωνικά μέτρα. Οι διώξεις που ακολούθησαν αυτές τις εκκενώσεις, επιχειρούν να απομονώσουν τους χώρους αντίστασης και πολιτικής δράσης από το κοινωνικό τους περιβάλλον και να απονομιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης. Προσπαθούν να αποσυνθέσουν κάθε σχέση αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε και σε αυτή την αγωνιστική κοινότητα.

Το 2016 το κτήριο της Φιλολάου 99, από ερείπιο απέκτησε ξανά ζωή μέσα από την συλλογική εργασία των καταληψιών και μεταμορφώθηκε σε κάτι χρήσιμο και σημαντικό: σε ένα ζωντανό τόπο συνάντησης και δημιουργίας για τους κατοίκους της γειτονιάς, σε ένα ορμητήριο έμπρακτης αμφισβήτησης για τις αγωνιζόμενες κατοίκους και το ευρύτερο αυτοοργανωμένο κίνημα αντίστασης. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στοχοποιείται από το κράτος με τη συνδρομή του ιδιώτη αρπακτικού, που με γνώμονα το κέρδος γίνετε η αφορμή για να ξεριζωθεί μια κοινότητα αγωνιζόμενων ανθρώπων.

Δε μπαίνουμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στο δίπολο της εξουσίας περί νόμιμων ή παράνομων πρακτικών. Οι κοινωνικοί αγώνες και οι δομές που αναπτύσσουν σε κάθε ιστορική περίοδο είναι δίκαιοι και αναγκαίοι και η κατάληψη Φιλολάου 99 ήταν ένα από αυτά τα κομμάτια των αγώνων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αστική δικαιοσύνη και η νομιμότητα, όπως εκφράζονται στα κυρίαρχα αφηγήματα επιστρατεύονται κατά το δοκούν και χρησιμοποιούνται ως όπλο απέναντι σε ότι απειλεί τα συμφέροντα τους. Εκείνοι που δηλώνουν υπέρμαχοι της νομιμότητας, στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν τα στραβά μάτια, αν έτσι εξυπηρετείται η κατασταλτική στρατηγική, της πάταξης κάθε εστίας αντίστασης.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα κατειλημμένα εδάφη και τις πρακτικές που αυτά πυροδοτούν. Γιατί για μας αποτελούν ένα ανοικτό στοίχημα που συνδέεται με την διεκδίκηση και τον αγώνα για την ίδια τη ζωή, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Ενάντια στην βαρβαρότητα της ιδιοκτησίας, που πάντα θα προσπαθεί να κλέψει το ζωτικό χώρο από τους αγωνιζόμενους ανθρώπους και τις κοινότητες τους. Γιατί οι καταλήψεις δεν είναι τα τέσσερα ντουβάρια τους, είναι τα θεμέλια για το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας και κοινοκτημοσύνης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στους συντρόφους που διώκονται για όλες τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

 

Συνέλευση αλληλεγγύης σε όσους διώκονται μετά την εκκένωση της κατάληψης Φιλολάου 99

https://athens.indymedia.org/post/1625372/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *