Nέο φύλλο της εφημερίδας δρόμου Άπατρις

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 30/03/2021
Υλικό άλλων ομάδων

Το νέο φύλλο της εφημερίδας δρόμου Άπατρις κυκλοφόρησε, και μοιράζεται ήδη στους δρόμους από τα μέσα Μάρτη.

Για επικοινωνία: apatris@espiv.net

Σε ηλεκτρονική μορφή εδώ:
https://issuu.com/apatris_news/docs/a47_web

Τα κείμενα του φύλλου #47 μπορούν να βρεθούν επίσης εδώ: https://apatris.info/topics/issues/47/

Ακολουθεί το editorial

Τη στιγμή που το φύλλο 47 είναι ένα βήμα πριν το πιεστήριο, το editorial γράφεται για τρίτη φόρα, ενώ συνεχώς καλούμαστε να αναθεωρήσουμε την ύλη. Ομολογουμένως, η προσπάθειά μας να αναλύσουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό, δεν ήταν εύκολη. Η επίθεση του κράτους που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο χρόνο, με την πολιτική όπως τη γνωρίζαμε πριν τον COVID-19 θα χρειαζόταν αρκετές τετραετίες με κυβερνήσεις διαφορών χρωμάτων να κλυδωνίζονται από εκτεταμένες αντιστάσεις για να διεξαχθεί.

Συμπυκνώνοντας λοιπόν τον ιστορικό χρόνο, αντισταθήκαμε στη διακηρυγμένη δολοφονία του Δ. Κουφοντίνα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, βιώσαμε το ελληνικό #metoo, χωρίς να πέσουμε από τα σύννεφα με τη συγκάλυψη του παιδοβιαστή Δ. Λιγνάδη από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, οι φοιτητές είπαν «ως εδώ» με την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, που μόνο σκοπό έχει να καταστείλει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Επισημοποιήθηκε ότι η πληρωμένη υπερεργασία και το οκτάωρο παύουν να είναι κεκτημένα δικαιώματα. Συνέχισε σταθερά η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις Β.Α.Π.Ε., ενώ παράλληλα μια νέα παγκόσμια μπίζνα με την υγεία και τα εμβόλια δουλεύει και αυτή υπέρ του κεφαλαίου. Κορύφωση της κρατικής στρατηγικής στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει σε όλους εμάς, αποτελεί η πολιτική της «υγείας», που από τη μία αφήνει να πεθάνουν όλες/οι που περισσεύουν από το σύστημα υγείας, και από την άλλη απαγορεύει την κυκλοφορία με μοναδικό στόχο να προστατευτεί το κράτος και ο καπιταλισμός.

Η μεγάλη ευκαιρία της πανδημίας έχει έρθει ώστε το ελληνικό κράτος να ανασύρει κατασταλτικές επιχειρήσεις και μηχανισμούς από τις πιο σκοτεινές ημέρες του. Από τους χιλιάδες μπάτσους, τις αύρες, τους βασανισμούς και τις παρενοχλήσεις στα αστυνομικά τμήματα, με τις ταχύτατες αθωωτικές ΕΔΕ, την καταστολή των διαδηλώσεων, την προπαγάνδα των ΜΜΕ, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμη και τη λογοκρισία στα social media. Μέχρι την προφυλάκιση 3 ατόμων με στοιχεία τα οποία ήδη καταρρέουν για την επίθεση στο καλόπαιδο της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη Νέα Σμύρνη. Ο θάνατος ενός ανθρώπου έξω από τη Βουλή, από όχημα της ασφάλειας της Ν. Μπακογιάννη, δεν ήταν ικανός για να εκκινήσουν διαδικασίες, αντ’ αυτού επιχείρησαν να συγκαλύψουν από την πρώτη κιόλας στιγμή τον αστυνομικό που ήταν παρών, διώχνοντας αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πλέον, κάνουν λόγο πως βίντεο ντοκουμέντο είναι προϊόν υποκλοπής και θα αποδοθούν ευθύνες.

Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει γίνει γαλανόλευκες κορδέλες, και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όσο στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και προσπαθούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Όσο και να μας προπαγανδίζουν να «μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι», βλέπουμε πως ο καιρός γυρίζει και τα πανιά φουσκώνουν. Έτσι, δεν έχουμε άλλες σκέψεις, παρά να θυμηθούμε ότι περίπου δέκα χρόνια πριν, με «ένα χαμόγελο και μια σφιγμένη γροθιά μπήκαμε για τα καλά στην εποχή των ταραχών».

συντακτική ομάδα Χανίων

***

Βλέπουμε την εφημερίδα ως εργαλείο όλου του κινήματος, σαν μέσο για να διαχυθεί η ποικιλία του λόγου μας, των αναλύσεων, της αντίληψης και προσέγγισής μας στα διάφορα ζητήματα. Η θέση αυτή επεκτείνεται σε δύο επίπεδα:
Καταρχάς, βάζουμε σαν πρώτη προτεραιότητά μας τη διανομή της εφημερίδας στον δρόμο, είτε σε παρεμβάσεις, διαδηλώσεις κλπ είτε σε σπίτια με μοιράσματα πόρτα-πόρτα. Με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε πως η εφημερίδα ξεπερνάει τα όρια του αναρχικού χώρου, και πηγαίνει σε κόσμο που ενδεχομένως να μην είχε άλλη επαφή με τα προτάγματά μας. Ταυτόχρονα, θεωρούμε εξίσου αναγκαία και την ύπαρξη της εφημερίδας στα διάφορα στέκια και καταλήψεις, στους χώρους του κινήματος, για τους ανθρώπους που μπαινοβγαίνουν σε αυτά, συντρόφους και μη. Ιδανική για μας θα ήταν η διανομή της εφημερίδας σε γειτονιές από ιθαγενείς συλλογικότητες,
συντρόφισσες και συντρόφους, και όπου δεν είναι εφικτή να συνεισφέρουμε και εμείς. Ενδεικτικά, ήδη μοιράζουμε για 4 συνεχόμενα φύλλα σταθερά σε 5 γειτονιές της Αθήνας, με ψιλοκαθορισμένα δρομολόγια, εκτός των μοιρασμάτων σε πορείες κλπ.

Ταυτόχρονα, η αντίληψη της εφημερίδας ως κινηματικού εργαλείου, σαφώς υπονοεί και επιθυμεί την τροφοδότηση της εφημερίδας με υλικό από τις πολιτικές ομάδες, τις καταλήψεις, τα στέκια, τις συλλογικότητες και τα άτομα. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στην ύλη, και υπάρχουν κάποιες θεματικές που καλύπτονται και από μας τους ίδιους, και αντίστοιχα έχουμε μία πολιτική δημοσίευσης που ιεραρχεί τα περιεχόμενα ανάλογα με την επικαιρότητά τους, το κατά πόσο αποτελούν πρωτόλεια
ενημέρωση από τοπικά ζητήματα κ.α., γίνεται μία προσπάθεια να δημοσιεύεται στο φύλλο ό,τι μας αποστέλλεται. Όταν κρίνουμε πως δεν γίνεται για κάποιον από τους λόγους παραπάνω, τα κείμενα δημοσιεύονται τουλάχιστον στο site μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για διανομή:
Στέλιος, 693 6761 669
Δημήτρης, 694 7064 775
Αντρέας, 694 9414 829

Συντροφικά
συντακτική ομάδα Αθήνας | εφημερίδα δρόμου Άπατρις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *