[Καισαριανή] «Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα και τα δέντρα για νερό»

«Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα και τα δέντρα για νερό»

Βασίλης Τσιτσάνης: Το παράπονο του ξενιτεμένου

Στις 9 Μαΐου, ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής με την περίφραξη τουεργοταξιακού χώρου, γύρω από το «Χάραμα» και τα «παλαιά γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας». Η ανάπλαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης «Αντώνης Τρίτσης» υπότην αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις 20 Μαΐου, ο δήμος Καισαριανής προχωρά στην κοπή 3 υγιών κυπαρισσιών με τηνπροαποφασισμένη προοπτική της κοπής τουλάχιστον άλλων 40, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν τηνεπαναθεμελίωση των πιο πάνω κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν πλήρως. Τα αλυσοπρίονασταματούν μετά από την έντονη αντίδραση κατοίκων που συγκεντρώνονται άμεσα και στέκονται κάτωαπό τα δέντρα εμποδίζοντας τη συνέχεια των εργασιών. Οι σημαδεμένοι με «Χ» κορμοί αφορούν κυρίως πολύ ψηλά, αιωνόβια και υγιή κυπαρίσσια που, πέρααπό τον ιστορικό τους χαρακτήρα, συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του οικοσυστήματος καιτην ευζωία κατοίκων και επισκεπτών ενώ φιλοξενούν φωλιές πολλών άγριων πουλιών. Έτσι κι αλλιώς οιπασσαλώδεις ρίζες τους δεν δημιουργούν ρήγματα και είναι βαθιές σαν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Πιο στέρεες από οποιοδήποτε ντουβάρι που στο κάτω – κάτω μπορεί, με σύγχρονο τρόπο, ναανακατασκευαστεί χωρίς να χρειαστεί καμιά κοπή δέντρου. Σημειώνουμε δε, πως η πρόβλεψη γιαδενδροφυτεύσεις αντικατάστασης των κομμένων με νέα 5ετή φυτά, σε καμιά περίπτωση δεναντικαθιστά τα ψηλά, αιωνόβια δέντρα που θα κοπούν. Με πρωτοβουλία των συγκεντρωμένων καλείται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, συνέλευση στο χώρο του Σκοπευτηρίου που αποφασίζει, πέραν όλων των άλλων, να ενημερώσει τη δασική υπηρεσία και τηνορνιθολογική εταιρία για τις εργασίες κοπής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/147 (άρθρο 5),λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου απαγορεύεταικάθε κοπή δασικού ή άλλου δέντρου.

Στις 28 Μαΐου πραγματοποιείται ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής όπουπαρουσιάζεται για πρώτη φορά η ψηφισμένη από όλες τις παρατάξεις μελέτη ανάπλασης, από τονεπικεφαλής αρχιτέκτονα του έργου και τη δημοτική αρχή. Υπεύθυνο για την τεχνική μελέτη του έργουείναι το μελετητικό γραφείο «Studio 75», διάσημο για τη συνεργασία του με τον πρώην δήμαρχο τηςΑθήνας Κώστα Μπακογιάννη στο «υπερπολυτελές» επίτευγμα αστικού σχεδιασμού: «Μεγάλος Περίπατος». Στη συνεδρίαση αυτή που γίνεται με την παρουσία μεγάλου κοινού, τα ερωτηματικάπολλαπλασιάζονται και η συνέλευση αποφασίζει να ξεκινήσει και νομική διερεύνηση του έργου που θατρέχει παράλληλα με τις εκδηλώσεις και τις αγωνιστικές – ενημερωτικές κινήσεις της συνέλευσης.

Εμείς, από την πλευρά μας, διαφωνούμε με την κατασκευή θεάτρου 800 θέσεων στον χώρο τηςΣκοπευτικής, δίπλα από τα σπίτια, με δεδομένα τα προβλήματα προσβασιμότητας (παρκάρισμα κλπ) κιέχουμε πλήρη αντίθεση στη δημιουργία αναψυκτήριου με δεκάδες τραπεζοκαθίσματα στο χώρο του«Χαράματος» και των «Γραφείων της Σκοπευτικής». Οι δύο αυτές κατασκευές θα εμπορευματοποιήσουντο Άλσος, θα αλλάξουν την εικόνα και τον χαρακτήρα του και θα παραδώσουν το Σκοπευτήριο σε κάθελογής συμφέροντα. Επίσης, η κατασκευή πιδάκων νερού, μέσα στην πλατεία των 200 αγωνιστών, θαστερήσει ουσιαστικά χώρο από τα παιδιά που παίζουν και θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα πουμπορούν να εξοικονομηθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες όσωνεπισκέπτονται το Σκοπευτήριο:

• Περισσότερα δέντρα, θάμνοι, χαμηλή βλάστηση και χώμα

• Περισσότερες βρύσες

• Ανοιχτό και προσβάσιμο, χωρίς μονάδες καταστολής να σουλατσάρουν εντός του

• Διευκόλυνση πρόσβασης των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, στις εισόδους του Άλσους

• Καθαρούς και οριοθετημένους χώρους υγιεινής

• Ελεύθερους χώρους άθλησης

• Σταθερά ανοιχτό το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο των 200 αγωνιστών,μέσα στη μέρα

• Μόνιμο και επαρκές προσωπικό για όλες τις ανάγκες καθαρισμού/φροντίδας του Άλσους

Η διπλή ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής καιΣκοπευτηρίου, δίπλα στη νέα γραμμή του Μετρό, θέλει να δημιουργήσει μια νέα Καισαριανή που θέλει τηνΠλατεία «γαστρονομικό προορισμό» και το Σκοπευτήριο«πολιτιστικό πάρκο». Μια Καισαριανή τουριστικόθέρετρο πνιγμένη στα διασκεδαστήρια, τηντουριστικοποίηση, τα Airbnb και τα ακόμα πιο ακριβά ενοίκια, παραδομένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είμαστε απέναντι σε όποια ανάπλαση γίνει χωρίςσεβασμό στο χώρο του Σκοπευτηρίου, προβλέπει κοπήδέντρων και καταπατά τον χώρο πρασίνου γεμίζοντάςτον τσιμέντο. Όποιες αλλαγές γίνουν στο Άλσος θα πρέπει να σέβονται τον χώρο και τον ιδιαίτεροχαρακτήρα του. Να μην κοπεί κανένα δέντρο, κανένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι, καμιά λεύκα, κανένα πεύκο. Τα άρρωσταδέντρα δεν κόβονται αλλά θεραπεύονται όπως πρέπεινα γίνει και με την τεράστια μουριά που βρίσκεται στηνπίσω μεριά του Μουσείου, έχει ήδη προσβληθεί από τοκίτρινο σκαθάρι και έχει αφεθεί στην προδιαγεγραμμένη τύχη της.

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Υμηττού και ανήκει στα δέντρα του, στην ιστορία του, στους ανθρώπους, τα ζώα και ταπουλιά που κάνουν βόλτες μέσα σ’ αυτό. Στους μικρούς και στους μεγάλους περιπατητές του δάσουςπου αναγνωρίζουν την αυταξία του. Είναι πηγή πράσινου, ανάσα δροσιάς για βόλτα και παιχνίδι, για νεανικά λάιβ και αυτοσχέδια γενέθλια,για πικνίκ, για άθληση και χαλάρωση που πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στον ίδιο τον χώρο, τηνγειτονιά, την πανίδα και την χλωρίδα του και αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει στο όνομα καμιάς ανάπλασης.

Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες ανάπλασης και να γίνει τροποποίηση του έργου

Ούτε 1 δέντρο λιγότερο Ούτε 1 εκατοστό τσιμέντο περισσότερο

Καμιά εμπορευματοποίηση του Άλσους

 

Παρασκευή 28/6, 19:30, ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Κάλεσμα Σε Συζήτηση Γύρω Από Το Σχέδιο Ανάπλασης Του Σκοπευτηρίου Και Την Επικείμενη Κοπή Τουλάχιστον 40 Δέντρων

fb: Κάτοικοι Καισαριανής + πέριξ για Σκοπευτήριο / mail: katoikoi.skopeto@gmail.com


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *