[Γιάννενα] Ανακατάληψη Ya Basta

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 10/02/2024
Κινηματικά Νέα

Αυτοπαρουσιαστικό

Ποιοι είμαστε

Προσπαθώντας να αντιληφθούμε τη νέα πραγματικότητα που κάποιοι/ες ανέλαβαν να μας επιβάλουν, μέσω μιας θολής εικόνας και μιας γενικευμένης σύγχισης που τροφοδοτήθηκε με τα γεγονότα της 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα και λάβαν χώρα επί του πεδίου, αλλά και έξω απ’ αυτό αποφασίσαμε μια σύμπραξη ατομικοτήτων να δημιουργήσουμε ένα νέο εγχείρημα.

Παίρνοντας λοιπόν τα πράγματα στα χέρια μας προβήκαμε στην ανακατάληψη της Ya Basta. Ένα σημείο αναφοράς της εξεγερσιακής αναρχίας στην πόλη με σκοπό να στεγάσει διακριτά και ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του πολύμορφου αγώνα σε κάθε πεδίο δράσης. Θέλουμε να αναπτύξουμε τα πολιτικά μας εργαλεία και να οξύνουμε τις πρακτικές απέναντι στους όρους που επιβάλλει η κυριαρχία μέσα απ’ τον αφορμαλιστικό τρόπο οργάνωσης. Λειτουργώντας με τα αντιιεραρχικά χαρακτηριστικά που πρεσβεύει σπάμε κάθε επίπλαστο διαχωρισμό χρώματος, φυλής, φύλου, εμβολιασμένου και μη [η νέα ταμπέλα διαχωρισμού που τα κράτη επέβαλαν στο κοινωνικό γίγνεσθαι το προηγούμενο διάστημα των συνεχόμενων lockdowns].

Σαμποτάζ στην κοινωνική μηχανή

Πέρα απ’ το κινηματικό πεδίο των κοινωνικών αγώνων μέλημά μας είναι και η αλληλεπίδραση με κομμάτια του κοινωνικού περιθωρίου που συνειδητά εξεγείρονται, κινούμενα έξω απ’ τα καλούπια της κοινωνικής μηχανής που δομεί και διαμορφώνει τον «σύγχρονο άνθρωπο». Ενός «χαρούμενου Σίσυφου» που αιώνια χτίζει την φυλακή του, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για την μακροημέρευσή του.

Βλέπουμε τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα ως ένα ακόμη εργαλείο διαχείρισης των αντιφάσεών μας προς τον δρόμο της εσωτερικής μας επανάστασης οπλίζοντας έτσι τις αρνήσεις μας. Μέσα σ’ αυτές διακρίνουμε πρωτίστως την άρνηση του ψεύτικου – επιβαλλόμενου «εγώ» που υπηρετεί ο σύγχρονος άνθρωπος, φορώντας τις βαριές, αόρατες αλυσίδες του σε κάθε πεδίο ανταγωνισμού της κοινωνικής ζωής.

Βλέπουμε τα άτομά μας μακριά και πέρα από κάθε λογική ομοιομορφίας και ιδεολογικής καθαρότητας. Συνεπώς, σαν μπάσταρδα σώματα στην καθαρότητα δεν διατηρούμε πολιτικά taboo, ούτε οργανωτικές ταμπέλες. Δεν σκοπεύουμε στην δαιμονοποίηση οργανωτικών αντιλήψεων διεκδικώντας το πολιτικό αλάθητο. Βλέπουμε τον αφορμαλιστικό και τον ομόσπονδο τρόπο οργάνωσης ως δύο διακριτές και παράλληλες λειτουργίες με κοινό σκοπό. Αντίστοιχα, λοιπόν αντιλαμβανόμαστε την λειτουργία της κατάληψης με διττό ρόλο, προτάσσοντας τον αφορμαλιστικό τρόπο οργάνωσης στο πολιτικό πεδίο και την ομόσπονδη λειτουργία στην διαχείριση του χώρου και των επιμέρους ομαδοποιήσεων προωθώντας μια πιο ευρεία συμμετοχικότητα από αυτοπεριθωριοποιημένα κομμάτια του κοινωνικού ιστού.

ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΚΕΨΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ

Κατάληψη Ya Basta

email επικοινωνίας: yabastasquat@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *