Φεστιβάλ παιδικών σταθμών για να αγκαλιάσουν τα παιδιά… τη φύση που θα απομείνει μετά την κατασκευή ενός ακόμη παιδικού σταθμού στο Μπαρουτάδικο

 

Διοργάνωσε ο Δήμος Αιγάλεω παιδικό φεστιβάλ βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πού αλλού; Όπως γράφει, στο Άλσος της πόλης μας. Το Μπαρουτάδικο. Και μάλιστα με το μότο: τα παιδιά αγκαλιάζουν τη φύση. Η φύση είναι το άλσος μας, το Μπαρουτάδικο. Το οποίο έχει μείνει σχεδόν το μισό από τότε που παραδόθηκε στο Δήμο για να γίνει άλσος αστικού πρασίνου. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης απαλλοτριώθηκαν δεκάδες στρέμματα για να χτιστούν τσιμεντένια κτίρια ως σχολεία, σχολές ΟΑΕΔ, το ΠΑΔΑ, μαγαζιά, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του δήμου, θέατρο, γήπεδο με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μείνει σχεδόν το μισό ως αστικό άλσος. Παρά την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και τις συνεχόμενες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, γεγονότα που καθιστούν το  πράσινο του άλσους περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις δεν έπαψαν να χρησιμοποιούν το άλσος ως ασταμάτηση υποδοχή δημόσιου τσιμέντου για λόγους πάντα “κοινής ωφέλειας”. Από το 2011 έχει ξεκινήσει η υπόθεση κατασκευής του 5ου βρεφονηπιακού σταθμού μέσα στο Μπαρουτάδικο στη θέση Πατιναζ (που με διοικητικές λαθροχειρίες έχει χαρακτηριστεί έκταση… εκτός Μπαρουτάδικου παρότι είναι αδιαμφισβήτητο φυσικό κομμάτι του άλσους). Έχουν γίνει 3 απόπειρες να αναλάβουν δράση οι εργολάβοι αλλά και τις 3 φορές η κοινωνική αντίσταση έχει καταφέρει να επιβάλλει την απλή τυπική λογική: ούτε ένα επιπλέον εκατοστό τσιμέντου πιά στο Μπαρουτάδικο. Ο Σκλαβούνος, ως νέος δήμαρχος έχει δρομολογήσει από τη μεριά του την 4η απόπειρα να τσιμετοποιηθεί το Πατινάζ. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι παραμυθιάζουν προσχηματικά τους κατοίκους της πόλης για την πολυτιμότητα του πρασίνου του άλσους Μπαρουτάδικου αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουν δρόμο στους εργολάβους για μια ακόμη καταπάτηση του δημόσιου συμφέροντος που, στο προκείμενο, λέγεται οξυγόνο, ελεύθεροι και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι. Ο δήμος έχει εξασφαλίσει περίπου 2,3 εκατομμύρια για την κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού που κάλλιστα μπορεί να στεγαστεί σε εγκαταλελειμμένα σχολεία διπλά ακριβώς στο Πατινάζ αλλάζοντας την χρήση τους ή να αγοραστεί οικόπεδο μέσα στον αστικό ιστό γι’ αυτόν τον λόγο. Αλλά η λογική της εύκολης και φτηνής λύσης που μέσα στα χρόνια έχει επικρατήσει για τους δημόσιους χώρους επιβάλλει να μπουν μπουλντόζες μέσα στο Πατινάζ και να το εξαφανίσουν κάτω από τόνους “βιοκλιματικού” (αν είναι δυνατόν!) τσιμέντου.

Αυτή η γιορτή λοιπόν του δήμου στο Μπαρουτάδικο δεν ήταν παρά μια ακόμη προσχηματική άσκηση της δημοτικής αρχής, στάχτη στα μάτια  για παραπλανημένους δημότες. Τα εκατοντάδες κομμένα δέντρα των τελευταίων χρόνων, η χυδαία εμπορευματική επίθεση στους δημόσιους χώρους με τα τραπεζοκαθίσματα, η επιδεικτική εγκατάλειψη πάρκων και πλατειών, όλη αυτή η απαξία στους δημόσιους χώρους και το περιβάλλον της πόλης θα συνεχιστεί. Και το άλσος του Μπαρουτάδικου θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο για χάρη των εργολάβων, των μαγαζατόρων και των διαπλεκόμενων δημοτικών αρχών.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ωστόσο, το Πατινάζ τσιμέντο δεν θα γίνει, ακριβώς για να υπάρχει φύση και να την αγκαλιάζουν τα παιδιά.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *