ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 12/09/2023
Κινηματικά Νέα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ

Τον Δεκέμβριο του 2022 γίνεται μια μεγαλειώδης και με διάρκεια απεργία διεκδίκησης από μεριάς των ντελιβεράδων μεταναστών κατά της Wolt. Η απεργία ενεργοποίησε διάφορα φασιστικά αντανακλαστικά χωρίς να λέμε πως ότι αναφέρεται πιο κάτω συνδέεται άμεσα, παρόλα αυτά, θα ήταν μεγάλη αμέλεια να μην αναφέρουμε την εργατική απεργία μεταναστών στο ευρύτερο ιστορικό. Δύο μήνες μετά την απεργία γίνεται εισβολή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό όπου φασίστες επιτέθηκαν σε ΛΟΑΤΚΙ εκδήλωση της οργάνωσης ACCEPT. Με αφορμή αυτό το περιστατικό έγινε αρκετή κινητοποίηση στη φοιτητική κοινότητα και μια πρωτοβουλία αναρχικών και κομμουνιστών εισέβαλε στα γραφεία της εθνικιστικής φοιτητικής παράταξης “ΝΙΚΗ” του προαναφερόμενου πανεπιστημίου δίνοντας ένα μήνυμα στους παρευρισκόμενους. Υπήρξε επίσης μεγάλη ανοιχτή αντιφασιστική συνέλευση στο πανεπιστήμιο, η οποία μετά από μήνες κατέβασε στο δρόμο αντιφασιστική πορεία με μαζική περιφρούρηση και πολυθεματικό περιεχόμενο λόγου, και αντίφα συναυλία στο χώρο του πανεπιστημίου στο τέλος της πορείας.

Στους επόμενους μήνες ακούγονται διάσπαρτες επιθέσεις σε μετανάστες-ντελιβεράδες από φασιστοπαρεάκια που αράζουν σε γειτονιές. Στους τοίχους υπάρχουν σβάστικες από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ που είναι οργανωμένοι στο West Side 79 στη Πάφο, υπάρχουν πολλοί κέλτικοι και σύμβολα της χρυσής αυγής και εθνικιστικά συνθήματα από τους Limassol Hooligans του Απόλλωνα, ενώ στη Λευκωσία οι σβάστικες από την πλευρά των αποελιστών είναι πιο διάχυτες χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με συγκεκριμένο γκρουπ ή υπογραφή. Δεν εννοούμε ότι το σύνολο των οπαδών των προαναφερόμενων ομάδων εμπλέκεται σε φασιστικές δράσεις ή έχει απαραίτητα φασιστικές απόψεις.

Επόμενο έρχεται η πορεία του ΕΛΑΜ -το παράρτημα της χρυσής αυγής στη Κύπρο που ακούει στο όνομα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο- όπου οργανώνει στη Λάρνακα πορεία κατά των μεταναστών και μεταναστριών στις 16 Ιούλη. Δυο μέρες μετά και παρά το ναυάγιο της Πύλου και ενώ προχωρούν και σε άρνηση συμμετοχής στο θέατρο του “ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του ναυαγίου” στην Κυπριακή βουλή, τελικά κατεβαίνουν σε πορεία. Παρά την μαζική διαφήμιση της πορείας και το ότι έβαλε λεωφορεία από όλες τις πόλεις, το κόμμα με τις 25 χιλιάδες ψήφους καταφέρνει να μαζέψει μόλις 300 άτομα. Την ώρα της φασιστικής πορείας στη Λάρνακα, γίνεται εισβολή στα κεντρικά τους γραφεία στη Λευκωσία, όπου απαλλοτριώνονται αντικείμενα όπως πύργος υπολογιστή και γράφονται αλφάδια στην ταμπέλα. Δύο εβδομάδες μετά ακολουθούν συλλήψεις και κατηγορίες δύο ατόμων με κύρια στοιχεία ανώνυμους πληροφοριοδότες. Ένα μήνα μετά, 16 Ιουλίου, γίνεται αντιφασιστική πορεία και συναυλία στη Λάρνακα, η οποία βάζει κεντρικά το ναυάγιο της Πύλου.

Στο ζόφο έρχεται να προστεθεί η “κίνηση πολιτών ΕνΕργώ” που ηγείται πρώην γνωστός “φιλάνθρωπος” όπου βγάζει ανακοινώσεις συνεχώς κατά των ΛΟΑΤΚΙ, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και των μεταναστών/-τριων. Η εν λόγω κίνηση οργανώνει στις 9 Ιουλίου συγκέντρωση στη Λεμεσό όπου λαμβάνει χώρα το πρώτο πογκρόμ με την συνοδία της ΜΜΑΔ (ΜΑΤ). Την επόμενη μέρα βγαίνει ανακοίνωση που συγχαίρει την ενότητα των οπαδών διάφορων ομάδων για το σκοπό της “καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης”. Οι ΕνΕργώ εκμεταλλευόμενοι την παρουσία 3-4 οπαδών, αναφέρουν κι άλλους συλλόγους όπως την ΑΕΛ που έχει αριστερές καταβολές και παράδοση και αποτελεί ομάδα που υπογράφει με αλφάδια και εμπεριέχει εντός της και οργανωμένο αντίφα σύνολο.

ΧΛΩΡΑΚΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΑΙ ΠΟΓΚΡΟΜ

Τέλη Αυγούστου στη Χλώρακα επικρατεί αναβρασμός από μια μερίδα της συριακής κοινότητας γιατί οι άνθρωποι δέχονται πόλεμο νεύρων από τη δημοτική αρχή και το κράτος, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στη τοπική κοινωνία λόγω της “γκετοποίησης” των μεταναστών/-τριων και της έλευσης πολλών ξένων εργατών/-τριων από το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι άστεγοι, κάποιοι συνωστισμένοι, χωρίς δικαίωμα εργασίας και κάποιοι χωρίς βασικές υποδομές διαβίωσης. Κεντρικός στόχος σε αυτή την ιστορία γίνονται οι Σύριοι όταν αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν γιατί στο κτηριακό συγκρότημα “st nicolas” που τους παραχωρήθηκε για την διαμονή τους η δημοτική αρχή τους κόβει το νερό και το ρεύμα για να τους αναγκάσει να φύγουν. Πίσω από την απόφαση εκτός από ρατσιστικά κίνητρα βρίσκονται εργολαβικά συμφέροντα γιατί το μέρος που στεγάζονται οι Σύριοι αποτελεί φιλέτο. Σε δύο μέρες και εν μέσω διαμαρτυριών των Σύριων, ξαφνικά συμβαίνουν δύο περιστατικά στη Χλώρακα. Μια ανεπιβεβαίωτη κλοπή σε μια γιαγιά που πήγαινε στο χωράφι της, και ένα τρακάρισμα στο δρόμο που μετατράπηκε σε βίαιο τσακωμό. Και στα δύο περιστατικά βρίσκονται μετανάστες εναντίον Κυπρίων. Τα δύο περιστατικά χρησιμοποιούνται ως αφορμή για τον γενικό ξεσηκωμό των ρατσιστών όπου φέρνει στη Χλώρακα όλο τον φασιστικό εσμό της νότιας Κύπρου. Εκείνο το βράδυ με τις υποδείξεις του κοινοτάρχη και άλλων φασιστοειδών γίνεται εισβολή σε σπίτια Αράβων, σπάζονται περιουσίες τους, χτυπιούνται σύριες γυναίκες και παιδιά. Βία δέχεται και κύπρια που πάει να προστατέψει παιδιά από την Συρία, ενώ συμπλοκές διαδραματίζονται και πλησίον του κτηριακού συγκροτήματος “st nicholas” όπου καταστρέφεται και συριακό μαγαζί και αυτοκίνητα. Την επόμενη μέρα στα κανάλια βγαίνουν κύπριοι κάτοικοι που μιλούν για βαρβαρότητα εκ μέρους των Κυπρίων και όχι των Αράβων.

Άμεσα, πραγματοποιείται ειρηνική διαμαρτυρία Σύριων που ακολουθεί τις δηλώσεις του φερόμενου ως εκπρόσωπου της κοινότητας Σύριων Πάφου, ο οποίος στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες προειδοποιεί το κράτος ότι αν δεν κάνει κάτι “θα φέρουμε την Πάφο ανάποδα, όπως μπήκαν στα σπίτια μας θα μπούμε και εμείς στα δικά τους”. Η υπουργός δικαιοσύνης επισκέπτεται την συγκέντρωση και δίνει διαβεβαιώσεις στα αιτήματα των Σύριων που είναι “αποκατάσταση των ζημιών” και δίωξη του κοινοτάρχη και των συμμετεχόντων στη βία και τους βανδαλισμούς. Το βράδυ οι συμπλοκές ξεκινάνε ξανά από τους φασίστες ενώ στο δρόμο βρίσκονται και οι Σύριοι. Την ίδια μέρα ανεβαίνει φωτογραφία σε μέσο “κοινωνικής” δικτύωσης από προφίλ Σύριου όπου φαίνεται πως Σύριοι έχουν απαγάγει ένα νεαρό τύπο από την συγκέντρωση των ρατσιστών τον έχουν γδυμένο και γονατισμένο κρατώντας τον από τα μαλλιά και απειλούν τους φασίστες να σταματήσουν. Αυτός που κατέχει το προφίλ συλλαμβάνεται τις επόμενες μέρες χωρίς να του απαγγέλλονται κατηγορίες για απαγωγή, αλλά για όπλα, και χωρίς τελικά να γίνεται γενικώς κάποια επίσημη καταγγελία για απαγωγή. Το ίδιο βράδυ επίσης καίνε το αυτοκίνητο του εκπρόσωπου των Σύριων. Ο Σύριος εκπρόσωπος κατηγορείται δημόσια από ΜΜΕ και Διαδικτυακά Μέσα ότι έχει καταγγελθεί για ξυλοδαρμό της γυναίκας του πολλές φορές, και ότι συμμετείχε στην κατοχή του Αφρίν ως μισθοφόρος του τουρκικού στρατού στη βάση μιας φωτογραφίας που τον δείχνει να κρατάει το κομμένο κεφάλι Κούρδου (Η δεύτερη πληροφορία περί Αφρίν παραμένει ανεπιβεβαίωτη). Όλα αυτά γίνονται βούτυρο στο ψωμί των φασιστών και οι φασίστες μαζί με τον κοινοτάρχη αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση από την Πάφο και να πάνε το ζήτημα πιο κεντρικά.

Η “κίνηση πολιτών ΕνΕργώ” καλεί Παρασκευή 1/9 στον Μώλο της Λεμεσού συγκέντρωση ενώ παράλληλα φασιστικά μέσα δικτύωσης και για πρώτη η ανοιχτή συνεργασία οπαδικών συνόλων του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα καλούν από κοινού Τετάρτη 6/9 στο προεδρικό. Παράλληλα συγκροτείται πρωτοβουλία από τον α/α χώρο, με φεμινιστικές, αντιφασιστικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες που καλεί για πορεία το Σάββατο 2/9 στη Λεμεσό. Οι μπάτσοι και τα ΜΜΕ δίνουν τεράστια έκταση και στις δύο πορείας μιλώντας για πονοκέφαλο κλπ και ενώ η κυπριακή αστυνομία δηλώνει πλήρη ετοιμότητα, την παρασκευή 1/9 οι φασίστες αλωνίζουν στο κέντρο της πόλης πράττοντας το γνωστό δολοφονικό και καταστροφικό πογκρόμ με τα βίντεο της ντροπής που κυκλοφόρησαν. Οι φασίστες μάζεψαν ίσως 400 άτομα, πολλοί εκ των οποίων πήγαν στην πορεία φορτωμένοι και με κουκούλες μαζικά και οι μπάτσοι κράτησαν απόσταση πολλών μέτρων παραδίδοντας τους όλο τον χώρο του μώλου για να συγκεντρωθούν όπως ήθελαν, χωρίς ελέγχους και παρενοχλήσεις. Οι φασίστες κινήθηκαν προς την μαρίνα με τα πολυτελή μαγαζιά και μόνο τότε τους απέκοψαν οι μπάτσοι. Εκεί ξεκίνησαν συμπλοκές με μολότοφ κλπ. Εκεί οι μπάτσοι πλέον, αφού εξασφάλισαν το πολυτελές σημείο παρέδωσαν την πόλη στους φασίστες και μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω από την μαρίνα ξεκίνησαν να σπάνε μαγαζιά μεταναστών/-τριων και να δέρνουνε κόσμο κινούμενοι σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου. Έκαψαν κάδους, και επιτέθηκαν ακόμα και σε κόσμο που έτυχε να μοιάζει με μετανάστες. Αργότερα έγιναν κάποιες συλλήψεις όπου ανάμεσα τους ήταν ο γνωστός φιλάνθρωπος που ηγείται του “ΕνΕργώ”, ένας άλλος τύπος που ήταν με άδεια από τις φυλακές με βραχιολάκι και διάφοροι άλλοι νεαρής ηλικίας. Οι επιθέσεις σε μετανάστες συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα και την επόμενη μέρα όπου απλά κατέστρεφαν ανθρώπους κλέβοντας τους τα πάντα και χτυπώντας τους, ειδικά ντελιβεράδες.

Την επόμενη μέρα, στις 2/9 ήταν η αντιφασιστική πορεία με κεντρικό μήνυμα “ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ να υπερασπιστούμε την πολυεθνική εργατική τάξη” και με κεντρικό πανό “ειρήνη στις κοινότητες, πόλεμο στο φασισμό”. Οι μπάτσοι είχαν την πλήρως αντίθετη στάση. Στρατολογήθηκαν εκατοντάδες και έφεραν μαζί τους όλα τα μέσα όπως τεθωρακισμένα, δεκάδες οχήματα, διμοιρίες, κάμερες κλπ και παρατάχθηκαν ασφυκτικά κοντά στη συγκέντρωση. Πριν την πορεία προσήγαγαν 10 άτομα της διοργάνωσης με αφορμή κάποια μικροαντικείμενα. Οι μπάτσοι δεν άφηναν την συγκέντρωση να ξεκινήσει παρά μετά από πολλή πίεση. Ήταν καθ’ όλη την διάρκεια σχεδόν όλη η πορεία σε κορδόνι, με τους ΜΜΑΔίτες να είναι πλήρως προκλητικοί, να τραμπουκίζουν κόσμο που έχει καλυμμένα χαρακτηριστικά, να προσπαθούν να κάνουν συλλήψεις μέσα στο πλήθος, να απειλούν να σταματήσει οποιοδήποτε σύνθημα εναντίον τους και να κόβουν την πορεία κάθε δεκαπέντε λεπτά λέγοντας να σταματήσει τελείως και να στραφεί πίσω. Τελικά η πορεία έγινε εν μέσω συνθημάτων και αντιφασιστικών τραγουδιών με πολύ δυναμισμό, ενώ στο τέλος έγινε και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά της Λεμεσού όπου παρέλαβε και όλο τον κόσμο που είχε συλληφθεί. Στους έξι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “κατοχή επιθετικών αντικειμένων” και για “συνωμοσία με σκοπό την διάπραξη κακουργήματος”. Μετά από δύο μέρες πραγματοποιεί συγκέντρωση και το ΑΚΕΛ στο κέντρο της Λεμεσού. Τις επόμενες μέρες το κράτος ανακοινώνει ότι θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές που δεχθήκαν τα μαγαζιά των μεταναστών και άλλων ε/κ. Οι φασίστες ακυρώνουν την πορεία στο προεδρικό κάτω από την κοινωνική κατακραυγή μετά τα πογκρόμ και από την πίεση των αντιφασιστικών πορειών, ενώ βιώνουν και μια εσωτερική κατάρρευση. Το ΕΛΑΜ ενώ συμμετέχει στα διάφορα τεκταινόμενα κρατά πιο αποστασιοποιημένη στάση. Οι επιθέσεις στους μετανάστες όμως δεν φαίνεται να έχουν σταματήσει απολύτως. Ειδικότερα η συριακή κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των ναζί.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε κάτι σημαντικό που ίσως παίζει ίσως και όχι ιδιαίτερο ρόλο στα τεκταινόμενα. Τον τελευταίο χρόνο παίζει τεράστια σύγκρουση στον υπόκοσμο γιατί γίνεται μια προσπάθεια από μια μαφία που ελέγχεται από Σύριο να αποσπάσει κομμάτι του ελέγχου της νύχτας από Κύπριους μαφιόζους.

Μέσα σε όλα ξεπήδησαν και κάτι νεοφασιστικά γκρουπ όπως η φράτρια/fratria που φαίνεται να μιμείται την προπάτρια. Κατά την διάρκεια, των πογκρόμ έκρυψαν το φασιστοπροφίλ τους στο insta. Εκεί έδειχναν να κάνουν στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις, με πανό fck antifa και σημαίες ένωσης κύπρου-ελλάδας. Κύριος τροφοδότης του αυτόνομου ελληνοκυπριακού φασισμού φαίνεται να παραμένει το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ με πολλά παραρτήματα στην Ελλάδα, αν και οργανώσεις σαν την φράτρια φαίνεται να αποκτούν πιο ανεξάρτητη ναζιστική συγκρότηση.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ

Κλείνοντας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την καπιταλιστική συνθήκη στην Κύπρο. Η εισροή δισεκατομμυρίων ευρώ μαύρου κεφαλαίου στην Κύπρο έχει συντελέσει πολύ στο να φέρουν εδώ χιλιάδες εργάτες και εργάτριες από τις χώρες του αποικιοκρατούμενου κόσμου. Στην Κύπρο τώρα υπάρχει μια τεράστια μεσαία και αστική τάξη από χιλιάδες στελέχη και υπαλλήλους εταιριών που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την κίνηση και διαχείριση του κεφαλαίου. Επενδυτικές, φόρεξ, ασφαλιστικές και τράπεζες. Αυτή η τάξη αποτελείται από χιλιάδες τεχνοκράτες από Ρωσία, Ουκρανία Ισραήλ και πάρα πολλοί κύπριοι έχουν εργοδοτηθεί εκεί και έχουν γίνει νεόπλουτοι. Αυτή η νέα συνθήκη έχει ανοίξει τεράστιες εργασίες στο οικοδομικό κεφάλαιο όπου χτίζονται πολυκατοικίες και ουρανοξύστες ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται χιλιάδες εργάτες για να στελεχώσουν την οικοδομή, τον επισιτισμό, την καθαριότητα και τη διανομή. Το κράτος συνάπτει ακόμα και συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία για να εισάγει εργάτες τους οποίους διώχνει αμέσως μόλις λήξει το συμβόλαιο τους με συγκεκριμένο εργοδότη και ακόμα και έτσι “το ζητείται υπάλληλος” είναι φανερό σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και εννοείται πως η διαβίωση και ειδικά τα ενοίκια είναι πανάκριβα. Από τους μισθούς των ξένων εργαζόμενων κλέβουν λεφτά με ποσοστά κάποιες εταιρίες με τρελές κομπίνες στη διαμεσολαβημένη εργοδότηση και άλλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται την θέληση του κράτους να διατηρήσει τους ξένους εργάτες σε καθεστώς ημι-δουλείας. Να αναφέρουμε φυσικά ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα χιλιάδες που καταθέτουν κάθε χρόνο στις κοινωνικές ασφαλίσεις, αφού είναι πλέον δεδομένο ότι το κυπριακό κράτος δεν δίνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις στους μετανάστες και τις μετανάστριες όταν φύγουν από την Κύπρο. Λέγεται μάλιστα ότι το 1/5 των κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κύπρο παράγεται από τους μετανάστες και τις μετανάστριες.

Η κατανομή της εργασίας στην Κύπρο παίρνει κάθε μέρα όλο και πιο ρατσιστικά χαρακτηριστικά και το ταξικό χάσμα ανάμεσα στις εθνικότητες μεγαλώνει. Η πάλαι πότε αποικιοκρατούμενη Κύπρος αποκτά όλο και περισσότερο μια εσωτερική αποικιοκρατούμενη μάζα ξενιτεμένων εργαζομένων. Η μαφία είναι εδώ να τους στρατολογήσει, οι πολυάριθμες εταιρίες είναι εδώ για να τους πιει το αίμα, ένα μεγάλο νεόπλουτο σύνολο τους θέλει υπηρέτες και σκλάβους και φυσικά οι φασίστες και οι μπάτσοι είναι εδώ για να τους ελέγξουν και να τους πειθαρχήσουν ώστε όλα να γίνουν όσο πιο αρμονικά γίνεται. Αν και απαραίτητη, η φυσική βία κατά των φασιστών είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα στην Κύπρο. Χρειάζεται μεγάλη ηθικοπολιτική διάπλαση της κοινωνίας, οργάνωση των μεταναστών και μεταναστριών σε ταξική και κοινοτική βάση, συγκρότηση κοινωνικής αυτοάμυνας μαζί με τον αντιφασιστικό χώρο, και φυσικά μια ατέλειωτη αντιπαράθεση με την διεθνή και ντόπια αστική τάξη και το κράτος με στόχο μια αυτόνομη κοινωνία συνεργασίας και συνύπαρξης.

IndyReporterCy

https://athens.indymedia.org/post/1626438/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *