Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο Ελευθεριακού Σχήματος Νομικής

Το Ελευθεριακό σχήμα Νομικής είναι μία συλλογικότητα φοιτητ@ν που δραστηριοποιείται στη ΝΟΠΕ (σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) και κατά κύριο λόγο στους φοιτητικούς συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώντας να συντελείται με γρήγορους ρυθμούς η σχεδιασμένη από το Κεφάλαιο και το Κράτος εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να συλλογικοποιηθούμε, ανταποκρινόμενα στις κοινές μας ανάγκες και στα κοινά μας συμφέροντα.

Αντιλαμβανόμαστε το παρόν καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα ως έναν από τους βασικούς παράγοντες συντήρησης εξουσιαστικών σχέσεων, ανισοτήτων και σχέσεων εκμετάλλευσης. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτυπώνεται ακόμη περισσότερο και στο υπάρχον δικαιοδοτικό σύστημα, ένα νομικό σύστημα το οποίο ενέχει μεροληψία και ανισότητες που προκύπτουν από τους νόμους του ίδιου του κράτους. Είναι εξάλλου γνωστό ότι η αστική δικαιοσύνη είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής και συντήρησης των εκμεταλλευτικών σχέσεων, στις οποίες υπαγόμαστε και εμείς τα ίδια. Αντιμετωπίζουμε το νομικό σύστημα ως ένα μέσο διεκδίκησης των κεκτημένων και ως ένα μέσο εργαλειοποίησης και αντίστασης στην καταπίεση που ασκεί ο κρατικός μηχανισμός.

Για τους λόγους αυτούς αναγνωρίζουμε την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας και την κατ’ αναλογία ταξική διάρθρωση του φοιτητικού σώματος. Για εμάς δεν υπάρχουν ενιαία φοιτητικά συμφέροντα μεταξύ των φοιτητικών υποκειμένων, κάτι που αποδεικνύεται από την ύπαρξη οργανωμένων δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, οι οποίες υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εις βάρος του μεγαλύτερου τμήματος των φοιτητών, τα οποία ενώ μπορεί να ανήκουν στην εργατική τάξη, δεν αναγνωρίζουν τα εαυτά τους σε αυτή. Η σημερινή τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη προάγει τον καριερισμό, τον ατομικισμό και την κοινωνική ανέλιξη. Η συντελούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που δρομολογείται από το κράτος, το κεφάλαιο και τη διοίκηση των ΑΕΙ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες για τη σίτιση των φοιτητών ή με εταιρίες φύλαξης-security. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και κινούνται και τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια για την ‘αναμόρφωση’ της παιδείας (ΟΠΠΙ, ν+2, ΕΒΕ, face control, κλπ). Έτσι, το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ιδεολογικό μηχανισμό πειθάρχησης με σκοπό τη δημιουργία πειθήνιων, μελλοντικών εργαζομένων, ‘χρήσιμων’ για το κράτος και το κεφάλαιο.

Ως ελευθεριακό σχήμα η παρέμβαση μας στο χώρο του πανεπιστημίου αντιπαρατίθεται στο υπάρχον ανεπαρκές και προβληματικό καθεστώς του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και της κομματικής/ιεραρχικής διάρθρωσης, και αντιπροτείνει έναν μαχητικό φοιτητικό συνδικαλισμό, ο οποίος βασίζεται στην οργάνωση στη βάση των από τα κάτω, την αλληλεγγύη και την άμεση δράση. Απέναντι στις λογικές ανάθεσης εμείς λειτουργούμε με οριζοντιότητα και αντιιεραρχία, προτάσσουμε την αυθόρμητη αυτοοργάνωση των φοιτητών μέσα από συλλογικές διαδικασίες με σκοπό την επανοικειοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου. Γι’ αυτό και επιλέγουμε τον ελευθεριακό χαρακτήρα του σχήματος, με αρχές και αξιακά όπως ο αντιφασισμός, ο αντιρατσισμός, ο φεμινισμός, ο αντικρατισμός, ενάντια σε πατριαρχία, σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, τοξικοφοβία και κάθε μορφή εξουσιαστικών και παραβιαστικών συμπεριφορών. Δεν έχουμε αυταπάτες, οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν θα αποβληθούν με μόνη την ανατροπή του παρόντος συστήματος, αναγνωρίζουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές και τρόποι σκέψεις είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, γι’ αυτό ερχόμαστε αντιμέτωπα μαζί τους σε κάθε χώρο. Χρειάζεται ακόμα μεγάλη πολιτική ζύμωση και αυτομόρφωση και στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στους δικούς μας χώρους, για να αποβληθούν τοξικά εξουσιαστικά, εκμεταλλευτικά και πατριαρχικά κατάλοιπα. Οι αγώνες (ταξικοί, φεμινιστικοί, αντιφασιστικοί, κλπ) πρέπει να δίνονται μαζί, διαθεματικά και συμπεριληπτικά.

Ο τρόπος λειτουργίας και δράσης του σχήματος είναι η ανοιχτή συνέλευση των μελών του, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει οποιοδήποτε ενδιαφέρεται, πάντα με σεβασμό στις διαδικασίες και τα αξιακά του σχήματος. Εξουσιαστικές και παραβιαστικές συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *