[Άνω Πατήσια] Η ανάπλαση του πάρκου Δρακόπουλου ξεκίνησε!

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 26/06/2022
Κινηματικά Νέα

post image

 

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

Το πρωί της Πέμπτης 23/6, εμφανίστηκαν στο πάρκο Δρακόπουλου εργάτες υπεργολαβία της UNISON και ένα γερανοφόρο όχημα που ξεφόρτωσε πάνω από ένα τόνο υλικά (τσιμέντα, άμμο, ασβέστη) ώστε να ξεκινήσει η ανάπλαση. Κάτοικοι και μέλη της ανοιχτής συνέλευσης υπεράσπισης του πάρκου Δρακόπουλου αφότου τους ενημερώσαμε γιατί μας βρίσκουν απέναντι, τους ζητήσαμε να φύγουν. Τα υλικά παρέμειναν, το συνεργείο αποχώρησε και επανεμφανίστηκε την επόμενη μέρα στις 8 πμ. Η πρωινή περιφρούρηση του πάρκου τους απέτρεψε να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ξανά.

Οι εργολαβίες έχουν αναληφθεί, η ανάπλαση του πάρκου Δρακόπουλου ξεκίνησε!

Το επόμενο διάστημα οι εργάτες των διαφόρων συνεργείων θα συνεχίσουν να έρχονται ώστε να εκτελέσουν τα έργα τα οποία έχουν αναλάβει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

  • Συγκέντρωση και μικροφωνική το Σάββατο 25/6, στις 12 μμ.
  • Έκτακτη συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 7 μμ.

Παράλληλα καλούμε να στηρίξετε στο πάρκο την Κυριακή 26/6 τις εξής δράσεις:

– Συλλογική κουζίνα 11 πμ. – 2 μμ. Διοργάνωση: ο Άλλος Άνθρωπος Πατησίων – Φαγητό για όλους.

– Προβολή της ταινίας “Το λιμάνι της Χάβρης” (Aki Kaurismäki) στις 8.30 μμ. Θα ακολουθήσει μπαρ για την οικονομική ενίσχυση της συνέλευσης του πάρκου. Διοργάνωση: Αναρχική Συλλογικότητα Ανάδραση

***

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ

Ενάντια στo σχέδιo ανάπλασης του κτήματος Δρακόπουλου

Στις μέσα του Μάη, τοποθετήθηκε στην είσοδο του πάρκου Δρακόπουλου πινακίδα που απεικονίζει το σχέδιο ανάπλασης. Αφού άφησαν ολόκληρο το κληροδότημα να ρημάξει, αφού χρόνο με τον χρόνο υποστελέχωσαν και διέλυσαν την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου σε βαθμό που δεν γινόταν ούτε η αυτονόητη αποκομιδή των σκουπιδιών και αφού παρέδωσαν τη διαχείριση του πράσινου της Αθήνας σε ιδιωτική εταιρία (UNISON) που ‘χει κατακρεουργήσει όλα τα δέντρα στο όνομα των κλαδεύσεων, ο Δήμος μέσω της ECOSCAPES, έρχεται να προτείνει την κάλυψη του μισού πάρκου με βιομηχανικά υλικά, το κόψιμο δέντρων, την αντικατάσταση σχεδόν όλης (!!) της χαμηλής βλάστησης του πάρκου. Γιατί; Γιατί δεν κάνει τα αυτονόητα κλαδέματα, καθαρισμούς και πύκνωμα φυτεύσεων όπως θα προέβλεπε ένα υποτυπώδες σχέδιο συντήρησης κι αντ’ αυτού επιλέγει να μετατρέψει το πάρκο και το κτήμα σε εργοτάξιο κόβοντας την πρόσβαση στους κατοίκους για αρκετούς μήνες;

Με το νέο προτεινόμενο σχέδιο, η νέα Δημοτική Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη αποκαλύπτει τα σχέδιά της: όχι μόνο δεν προσπαθεί να διορθώσει το πλήγμα στην ιστορική μνήμη και στο δημόσιο συμφέρον που κατάφεραν οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές, αλλά σε διάψευση όσων υπόσχεται η διαφημιστική πινακίδα, το σχέδιο για την «νέα διαμόρφωση» που προτείνεται αποκλείει από τη μελέτη τον χώρο του παλιού εργοστασίου, τον οριοθετεί και τον καθορίζει σιωπηρά ως ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού με μία ογκώδη περίφραξη που θα εξυπηρετήσει δήθεν τη χωροθέτηση ενός πάρκου σκύλων. Περίφραξη που κανένας σχεδιαστής δεν θα τοποθετούσε στην πρόσοψη ενός πάρκου, εάν δεν είχε λάβει ρητές οδηγίες από τον Δήμο ότι το μπροστινό κομμάτι προορίζεται σύντομα να δομηθεί.

Πριν από 13 χρόνια οι κάτοικοι πήραμε έναν χώρο από χώμα και πέτρα και τον μετατρέψαμε σε πραγματικό πνεύμονα για τη γειτονιά, όχι μόνο με τις φυτεύσεις, τις διαμορφώσεις, τη σκηνή συναυλιών, τις κερκίδες και την παιδική χαρά, αλλά με την ίδια μας την παρουσία και τη χρήση του πάρκου ως χώρου ελεύθερης έκφρασης πολιτικής και πολιτιστικής, ως κέντρο διεκδίκησης ιδεών και εκκίνησης αγώνων, ως χώρο διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτισμικής κληρονομίας με συναυλίες βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά και προβολές από εμάς για εμάς χωρίς αντίτιμο. Η Δημοτική Αρχή έδειξε ήδη τις προθέσεις της. Σε όλη την Αθήνα, πιστή στο σχέδιο εξευγενισμού της πόλης, «διαβουλεύεται» με εργολάβους και κτηματομεσιτικές εταιρείες παίζοντας προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη μας.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

  • Συντήρηση πάρκου: Συντήρηση και καθαρισμός του πάρκου από την υπηρεσία πρασίνου όπως είναι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούμε να συντηρήσουμε το πράσινο και ο Δήμος κόβει το νερό του πάρκου.
  • Δημιουργία παιδικής χαράς: Σε μία πόλη που αντιστοιχούν χιλιάδες παιδιά ανά παιδική χαρά, ο Δήμος ξηλώνει και καταστρέφει ξανά και ξανά όλα τα παιχνίδια που βάζουμε και συντηρούμε με λεφτά μας οι κάτοικοι.
  • Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα 2 χαρακτηρισμένα κτίρια (ΦΕΚ Β 621/1983, ΦΕΚ Δ 573/1983) είναι εκτός μελέτης. Ο Δήμος τα αφήνει για άλλη μια φορά στη μοίρα τους με προφανή στόχο πια να καταρρεύσουν πλήρως και να αποχαρακτηριστούν.
  • Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ‘81 (ΦΕΚ Δ 513/1981) που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο πάρκο.

Θα υπερασπιστούμε το πάρκο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και κινηματικής δράσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Κτήματος Δρακόπουλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *