Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει, γραφτεί και ακουστεί πολλά με αφορμή την απόφαση του Δήμου Αιγάλεω για την κατασκευή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μπαρουτάδικο (θέση Πατινάζ). Παρά τις αντιθέσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων και της Λ.Σ., σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο προέβη στην απομάκρυνση της παιδικής χαράς για να καταλήξει τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου τα χαράματα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία και ΜΑΤ να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής. Με τη δυναμική παρουσία Αιγαλιωτών και Αιγαλιωτισσών που μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα του εργολάβου και τα ΜΑΤ, απετράπη προς το παρόν η κοπή των δέντρων και η έναρξη των εργασιών.
ΛΕΝΕ:
Ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό κοινωφελές έργο» που ενισχύει τις δομές της κοινωνικής προστασίας και ότι είναι αναίτια και ακατανόητη η αντίδρασή μας.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Ποτέ δεν είπαμε όχι σε ένα κοινωφελές έργο, λέμε όχι όταν αυτό απαιτεί την καταστροφή χώρου πρασίνου.
ΛΕΝΕ:
Ότι η κατασκευή του ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα για την ασφαλή και ποιοτική στέγαση των παιδιών.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Η ασφαλής και ποιοτική διαβίωση των παιδιών απαιτεί πρωταρχικά ελεύθερους χώρους πρασίνου και χώρους δραστηριοτήτων, όπως είναι μέχρι σήμερα το πατινάζ.
ΛΕΝΕ:
Ότι για το έργο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του τωρινού δημοτικού συμβουλίου, καθώς και όλων των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Η ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου δε σημαίνει και ομοφωνία των κατοίκων του Αιγάλεω και δεν απενοχοποιεί την καταστροφή του περιβάλλοντος.
ΛΕΝΕ:
Ότι πρόκειται για οικόπεδο εκτός Άλσους, εφαπτόμενο με το Μπαρουτάδικο και ως εκ τούτου το έργο είναι νόμιμο.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Πώς γίνεται να είναι νόμιμο ένα έργο που θα κατασκευαστεί σε χώρο που έχει επίσημα χαρακτηριστεί από το Δασαρχείο ως δασικός;
ΛΕΝΕ:
Ότι το χαμηλό ύψος του κτηρίου και η προσθήκη νέων δέντρων δε δικαιολογούν κραυγές για τσιμεντοποίηση που ενώνουν ευαισθησίες και μικροϊδιοτέλειες.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Από πότε οι μη ελεγχόμενες, μη αρεστές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις βαφτίζονται κραυγές και ποιες μιρκοϊδιοτέλειες κρύβονται πίσω την υπεράσπιση δεκάδων δέντρων και στην αντικατάστασή τους από ένα κτήριο 600 τ.μ. σε ένα οικόπεδο μόλις 1.100 τ.μ., με ύψος από 3 έως 7 μέτρα (τσιμεντοποίηση του 60% του χώρου);
ΛΕΝΕ:
Ότι στην περιοχή του Λιούμη δεν υπάρχει ιδιόκτητος βρεφονηπιακός σταθμός.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Τι γίνεται τώρα με τους υπάρχοντες 11 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου; Υπολειτουργούν, αυξήθηκαν τα τροφεία υπέρογκα, μειώθηκαν οι θέσεις, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και τα παιδιά υποσιτίζονται. Πώς εγγυάται, λοιπόν, ο Δήμος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο την ομαλή λειτουργία ενός ακόμη βρεφονηπιακού σταθμού, κάτω από αυτές τις συνθήκες;
ΛΕΝΕ:
Ότι εάν το έργο δεν προχωρήσει, η χρηματοδότηση θα χαθεί και το οικόπεδο θα επιστρέψει στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να γίνεται με καταστροφικούς όρους για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αν το ΕΣΠΑ ζητούσε να χτιστεί όλο το Μπαρουτάδικο, αυτοί θα το έχτιζαν για να μη χαθούν τα λεφτά; Μήπως είναι ο Δούρειος Ίππος για την μελλοντική εκμετάλλευση ενός ακόμη φιλέτου (όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί);
ΛΕΝΕ:
Στην ιστοσελίδα του Δήμου ότι ο 5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός είναι υπό κατασκευή.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
Το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ και ούτε πρόκειται!!!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΑΛΛΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΙΝΑΖ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟΥ
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Ο 5ΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΤΙΝΑΖ
*αναδημοσίευση απο το μπλογκ της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω
Leave a Reply