Στις τοπικές εκλογές του 2006 στο Αιγάλεω, πίσω από την «συντριπτική νίκη» του Καλογερόπουλου με 17.341 ψήφους (42,02%) -από την πρώτη κιόλας Κυριακή- αξίζει να διαβάσουμε κάποια από τα υπόλοιπα στοιχεία. Από τους εγγεγραμμένους, λοιπόν, 62.063 στους εκλογικούς καταλόγους του Αιγάλεω ψήφισαν 44.272 (συμμετοχή 71,33%) με 3.003 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Η απαξίωση, επομένως, των τοπικών εκλογών στο Αιγάλεω ξεπερνάει την «συντριπτική νίκη» του Καλογερόπουλου κατά 3.543 ψήφους. Οι ποιότητες αυτής της απαξίωσης μπορεί να διαφέρουν και να επιδέχονται πολλών (και αντιθετικών) ερμηνειών, αποτελούν, ωστόσο ένα ενέχυρο, όσον αφορά την κρίση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και την νομιμοποίησης της τοπικής, στο προκείμενο, εξουσίας. Κι αν το μέγεθος της απαξίωσης ήταν «η πρώτη δύναμη» στις τοπικές εκλογές του 2006 στο Αιγάλεω, τι θα συμβεί στις επερχόμενες εκλογές με την κρίση να έχει επιτείνει την συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος;
Τα πράγματα, επιπλέον, στο Αιγάλεω έχουν γίνει περισσότερο πολύπλοκα απ’ ότι σε γενική κλίμακα. Ο Καλογερόπουλος μπορεί να έχει πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. αλλά, ενώ προωθεί το προφίλ του λαϊκού δεξιού στις γειτονιές, ανήκε στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς που εκφράστηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη στις τελευταίες ενδοκομματικές διενέξεις. Κι από τη μία μπορεί η άρνηση της Ν.Δ. στο Μνημόνιο να αποτελεί πλεονέκτημα προς άγραν ψήφων εκτός της Ν.Δ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ενδοκομματική αντιπαλότητα δεν μπορεί να στερήσει εκλογική δύναμη από τον Καλογερόπουλο μέσα από το ίδιο του το κόμμα στο Αιγάλεω. Οι δηλώσεις του (6/10/10) αναπαράγουν την κεντρική γραμμή της Ν.Δ.: «Σε αυτές τις εκλογές η μάχη είναι διακριτή και βαθιά πολιτική. Είναι μάχη υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τον οποίο έραψε στα μέτρα της η σημερινή κυβέρνηση. Είναι, όμως, και μάχη κατά του Μνημονίου υποταγής στην Τρόικα. Ένα Μνημόνιο, που έχει βυθίσει τη χώρα σε ύφεση και τους Έλληνες σε βαθιά απόγνωση, αφού αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα»
Ο Καρδαράς έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες διαφυγόντα μέλη του ΠαΣοκ Αιγάλεω μετά την υπογραφή του Μνημονίου (ακούγεται ότι τα μέλη του ΠαΣοκ στο Αιγάλεω αριθμούν πλέον λίγες εκατοντάδες άτομα) στα οποία αν προστεθεί και η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια προς το άθλιο αυτό «μετασοσιαλιστικό» κυβερνητικό υβρίδιο, οδεύει προς καθολική πανωλεθρία. Να σημειωθεί επιπλέον ότι και εδώ δεν λείπουν οι εσωτερικές έριδες μια και το ΠαΣοΚ Αιγάλεω έκανε γκάλοπ με ερώτημα τι άποψη έχει ο κόσμος για τον δήμαρχο Δημ. Καλογερόπουλο, τον Γ. Μυστακόπουλο (άσχετα αν επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΝ είναι ο Δ. Μπίρμπας) και –φυσικά– τον Χ. Καρδαρά, που πιθανότατα τον βάλανε στην έρευνα για να τον αποδυναμώσουν (Παρόν, 25/4/2010).
Ο Βούλγαρης του ΚΚΕ (που προέκυψε “ξαφνικά”) θα μπορούσε να εισπράξει μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας αλλά το ΚΚΕ στο Αιγάλεω δεν έχει τη «δυναμική παρουσία» που εμφανίζει το Κόμμα τόσο στο κέντρο όσο και σε μερικές άλλες περιοχές ώστε να πείσει για την στοιχειώδη «προγραμματική του εναντίωση» σε τοπικό επίπεδο. Πάντως, ο υποψήφιος του ΚΚΕ επενδύει πιστά στην κεντρική γραμμή του Κόμματος για ψήφο συσπείρωσης- «έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης» συνεχίζοντας τον κομμουνιστικό λαϊκισμό των τελευταίων χρόνων («ψηφίστε μας για να τους τιμωρήσετε»).
Ο Μπίρμπας είναι το «θύμα» των διενεργούμενων διασπαστικών ασκήσεων του Συνασπισμού και θα εισπράξει ότι μπορεί να του προσφέρει ο πολιτικός του χυλός χωρίς επιπλέον να έχει το «εκτόπισμα» του απερχόμενου Μυστακόπουλου. Να θυμίσουμε ότι ο Μπίρμπας δεν είχε εκλεγεί (ήταν τέταρτος επιλαχών), αλλά για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο παραιτήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού και οι τρεις επιλαχόντες πριν από αυτόν!
Υπάρχει βέβαια και ένα καινούργιο «ανατρεπτικό εκλογικό σχήμα» που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις καταστατικές του αδυναμίες εξαντλώντας μια ρητορική «καλών ανιδιοτελών προθέσεων» και επανα-στατικών εξαγγελιών. Διελύθη εν τέλει εις τα εξ ων συνετέθη.
Εν ολίγοις, αν οι 33 τοπικοί αντιπρόσωποι, «έρημοι κι απρόσωποι», έπειθαν 2 στους 3 αιγαλιώτες μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό απαξίωσης προμηνύεται ολέθριο για το Νοέμβρη.
*άρθρο από το 3ο τεύχος του 856 που κυκλοφορεί ήδη στους δρόμους του Αιγάλεω αλλά μπορείτε να το βρείτε και στην κατάληψή μας. Πρόκειται για ένα από τα τρία άρθρα σε σχέση με τις αυριανές τοπικές εκλογές με τα άλλα δύο να αφορούν το συνολικό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο των εκλογών εν μέσω κρίσης και τις προτάσεις μας για την αυτοοργάνωση και το ξεπέρασμα των εκλογών.
Leave a Reply