Μην είστε ανόητοι, οι ιδέες δεν εκκενώνονται | Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμού (Αθήνα)

Μην είστε ανόητοι, οι ιδέες δεν εκκενώνονται

Το Σάββατο 30/9, το κράτος επιτέθηκε για μια ακόμη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα στο κίνημα των πολιτικών καταλήψεων. Αυτή τη φορά, η Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου στην Αθήνα δέχτηκαν επίθεση και εκκενώθηκαν από τους φύλακες της Δημοκρατίας. Μόλις λίγες βδομάδες μετά τη συντονισμένη εκκένωση που δέχθηκαν το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων και ο κατειλημμένος κοινωνικός χώρος Ζιζάνια. Αυθόρμητα, μέσα σε συναισθήματα οργής και θλίψης, συναντηθήκαμε άτομα που έχουμε δραστηριοποιηθεί ή βρεθεί στον Ευαγγελισμό όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό να αποτυπώσουμε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας, να συμβάλλουμε στον αγώνα υπεράσπισης της κατάληψης που αγαπήσαμε και να συνδεθούμε με τον αγώνα των καταλήψεων που πλήττονται.

Η κατάληψη του Ευαγγελισμού μετράει 21 χρόνια ζωής. Για 21 χρόνια αυτό το ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου αποτελεί σημείο αναφοράς για το ανταγωνιστικό κίνημα, τόσο στο Ηράκλειο όσο στην Κρήτη και την Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι που συμμετείχαμε στην κατάληψη ήμασταν εκεί, με τις μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις μας, σε κάθε αγώνα ενάντια στο κράτος και την κυριαρχία του. Αυτά τα 21 χρόνια αναμετρηθήκαμε με τις εκάστοτε τοπικές αρχές, με τους τεχνοκράτες-πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τις κυρίαρχες αφηγήσεις που στοχοποιούν τον Ευαγγελισμό ως άντρο κακοποιών και προπύργιο παραβατικών, προσπαθώντας να αποπολιτικοποιήσουν τα περιεχόμενά του. Σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε την εκκένωση του.

Η επιχείρηση των μπάτσων συνοδεύτηκε από βία -σωματική και ψυχολογική- και προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων και των φιλοξενούμενων της κατάληψης. Αποκορύφωμα η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης και παρ’ ολίγον δολοφονία ενός συντρόφου που έπεσε από την ταράτσα του κτιρίου την ώρα που οι μπάτσοι ορμούσαν απειλητικά κατά πάνω του. Τις επόμενες μέρες, η καταστολή εξαπλώθηκε στην πόλη με τις δυνάμεις της αστυνομίας να επιτίθενται στους διαδηλωτές, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό συντρόφων και συντροφισσών κατά την διάρκεια συνέλευσης στο στέκι του αυτοοργανωμένου αθλητικού σωματείου «Τηγανίτης». Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τη συμμορία των θρασύδειλων δολοφόνων της ΕΛ.ΑΣ.. Δεν ξεχνάμε τον Κωστή Μανιουδάκη που δολοφονήθηκε πριν δύο μήνες από τους μπάτσους στα Χανιά.

Κι αν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης διατείνεται ότι με την εν λόγω εκκένωση, το κτίριο του Ευαγγελισμού θα παραδοθεί πίσω στην κοινωνία, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ως πολιτική κατάληψη είναι, εδώ και 21 χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Ίσως όχι μιας κοινωνίας όπως προτιμούν να τη βλέπουν οι φορείς της κρατικής εξουσίας, φιλήσυχης και ειρηνικής, αλλά μιας κοινωνίας που βρίθει από ταξικές, έμφυλες και φυλετικές αντιθέσεις. Μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε πόλεμο.

Σε αυτόν τον πόλεμο συναντηθήκαμε όλοι και όλες εμείς. Και διαλέξαμε πλευρά.

Απέναντι στον ατομικισμό και την εντεινόμενη αποπολιτικοποίηση που επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός, ο Ευαγγελισμός αποτελεί πεδίο πολιτικής ζύμωσης, δίνοντας ζωή σε κοινότητες αγώνα.

Απέναντι στην τουριστικοποίηση και στον εξευγενισμό της πόλης, η κοινότητα της κατάληψης αγωνίζεται για την υπεράσπιση του ελεύθερου χώρου. Των λιγοστών αυτών τετραγωνικών μέτρων που απομείναν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζατόρων που κατακλύζουν τα πάρκα και τις πλατείες, διοργανώνοντας συλλογικές κουζίνες, συναυλίες και πολιτικές εκδηλώσεις.

Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και στην καπιταλιστική λογική του κέρδους, η κατάληψη φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλες, βραδιές ποίησης και μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Απέναντι στην κανονικοποίηση της φτώχειας και της επισφάλειας, ο Ευαγγελισμός είναι το σπίτι όλων εμάς που μισούμε τη μισθωτή σκλαβιά, που δε μας αρκούν τα ψίχουλα που το κράτος αποκαλεί μισθό και που αρνούμαστε να υπολογίζουμε μες στο άγχος το μηνιάτικό μας με βάση το ενοίκιο και το ρεύμα. Εκεί οργανωνόμαστε απέναντι στα ντόπια αφεντικά και τις αυθαιρεσίες τους.

Απέναντι στον εκφασισμό ενός κομματιού της κοινωνίας, αποτελεί ορμητήριο του αντιφασιστικού κινήματος της πόλης υψώνοντας μια δυνατή γροθιά αλληλεγγύης σε όλα τα καταπιεσμένα και αποκλεισμένα υποκείμενα, στις μετανάστριες και στους μετανάστες εργάτες, τσακίζοντας τους φασίστες και την πολιτική του μίσους που πρεσβεύουν.

Απέναντι στην «λεβεντιά» της Κρήτης και την πατριαρχική καταπίεση που βιώνουμε, ο Ευαγγελισμός φιλοξενεί γυναικείες και lgbt/queer συναντήσεις, όπου φροντίζουμε η μια την άλλη και ενδυναμωνόμαστε, καλλιεργώντας τον σπόρο φεμινιστικών αντιστάσεων στα σπλάχνα του Ηρακλείου.

Η εκκένωση του Ευαγγελισμού και η μετέπειτα καταστολή αποδεικνύει περίτρανα ένα και μόνο πράγμα: το κράτος μας φοβάται κι έχει τους λόγους του. Οι καταλήψεις είναι οι σχέσεις μας, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη. Είναι η συλλογικοποίηση του χρόνου και των επιθυμιών μας απέναντι στην απάθεια και την ανοχή. Η καθημερινή μας συνάντηση, η ισότιμη επικοινωνία και το χτίσιμο κοινών αποφάσεων. Είναι η ελευθερία στο εδώ και το τώρα και ο αγώνας για ζωή. Οι καταλήψεις είμαστε εμείς.

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 8/10 | 18:00 | ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην κατάληψη Ευαγγελισμού (Αθήνα)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *