Βιώνοντας κλίμα υγιεινιστικού τρόμου και διαχείρισης της πανδημίας από μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνταγματικής δυσανεξίας απέναντι σε κάθε διεκδίκηση και άσκηση συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με νοσοκομεία ανοχύρωτα απέναντι στην αντιμετώπιση του νέου ιού και σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η προσωρινότητα, η ελαστικότητα των σχέσεων εργασίας και η ανυπαρξία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της τηλεκπαίδευσης.
Αφήνοντας -προς το παρόν- εκτός κάδρου τα χιλιάδες κενά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και του προσωπικού (από καθαριότητα εώς διοικητικούς), την ανυπαρξία ουσιαστικών και λειτουργικών υποδομών στις σχολικές μονάδες, καλούμαστε σαν γονείς, εργαζόμενες/οι, άνεργες/οι και πολίτες, σε συνθήκες lockdown, να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, στον καθημερινό αγώνα της παιδαγωγικής διαδικασίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη δυσλειτουργική, αντιπαιδαγωγική και αποξενωτική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, στην παρούσα συγκυρία, όμως, επιλέγουμε να σταθούμε σε τρία βασικά σημεία:
A. Ενώ μία από τις θεμελιώδεις και συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους είναι να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών, ωθώντας τες είτε στον αποκλεισμό από τη διαδικασία μάθησης, είτε στη χρήση ακατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. κινητό τηλέφωνο).
B. Η υπερβολική έκθεση των μαθητριών/μαθητών από νεαρή ηλικία μπροστά στην οθόνη (τηλεκπαίδευση πάνω από 3 ώρες καθημερινά) έχει σοβαρή ψυχοκοινωνική επίπτωση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο στάδιο της διάπλασης: νευρολογικές δυσλειτουργίες, προβλήματα συγκέντρωσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών, επιθετικότητα κ.α.
Γ. Η επιλογή του ωραρίου της τηλεκπαίδευσης (14.10-16.20 τα νηπιαγωγεία και 14.10-17.20 τα δημοτικά), επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη διαδικασία, καθώς αυτές οι ώρες είναι ώρες ξεκούρασης ειδικά για τα μικρά παιδιά.
Σε αυτό το δύστηνο σκηνικό, νιώθουμε όλοι εμείς οι γονείς καθημερινά την επιτακτικότητα για κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Ζητάμε: ·
Ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και ψηφιακά εργαλεία/υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
· Μείωση του χρόνου τηλεκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών και τη σχετική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
· Ευελιξία και ελευθερία επιλογής από πλευράς των εκπαιδευτικών στον τρόπο, τα εργαλεία και τα μέσα που χρησιμοποιούν στη γνωσιακή διαδικασία και στις εξατομικευμένες ανάγκες τόσο της τάξης τους όσο και του κάθε μαθητή και μαθήτριας ξεχωριστά.
· Μετακίνηση του ωραρίου στην πρωινή ζώνη.
Σαν πρωτοβουλία γονέων από τις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου, καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Αθήνας, να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αγώνα, να οικοδομήσουμε μια κοινότητα αλληλεγύης και αλληλοβοήθειας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε έξω από το κόσμο της οθόνης και της αποξένωσης, ώστε να αποδράσουμε από την ασφυξία που τείνει να γίνει η καθημερινή μας «κανονικότητα».
Πρωτοβουλία Γονέων Πετραλώνων – Θησείου
Leave a Reply