Στο ρακάδικο/τσιπουράδικο ‘’Μπαλκονάτο” (Ζωγράφου) απολύουν εργαζόμενη σε αίτημά της για ένσημα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/06/2015
Υλικό άλλων ομάδων

Στο ‘’Μπαλκονάτο΄΄ απολύουν εργαζόμενη σε αίτημά της για ένσημα 

Στις 22 Μαΐου, στο ρακάδικο/τσιπουράδικο ‘’Μπαλκονάτο’’ που βρίσκεται στου Ζωγράφου, το αφεντικό Νίκος Καρεκλάς απέλυσε την εργαζόμενη Αγγελική στο τέλος της βραδινής της βάρδιας. Η αφορμή για την απόλυση ήταν ότι η Α. κατά την διάρκεια της βάρδιας, δεν υποδέχθηκε μια παρέα πελατών όπως της είχε ζητηθεί να κάνει. Η ειρωνεία είναι ότι εκείνη την ημέρα το μαγαζί ήταν γεμάτο και η Α. ήταν η μόνη εργαζόμενη.
Η Α. εργαζόταν στο ‘’Μπαλκονάτο’’ από τις 23 Φεβρουαρίου ως σερβιτόρα, χωρίς ένσημα και με 4 ευρώ/ώρα. Δούλευε 2 ή/και 3 φορές την εβδομάδα είτε σε μεσημεριανό ωράριο (15:00-19:00), είτε σε βραδινό (19:00-03:00). Το βραδινό ωράριο πάντα είχε μια παράταση από μισή έως μία ώρα, από την στιγμή δηλαδή που φεύγουν οι πελάτες μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες δουλειές για να κλείσει το μαγαζί. Η Α. εκτός από το σέρβις αναλάμβανε και το καθάρισμα της τουαλέτας, το μάζεμα των τραπεζιών και των καρεκλών από τον υπαίθριο χώρο, το σκούπισμα του πεζοδρομίου στο βραδινό κλείσιμο και την καθαριότητα του μαγαζιού (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα σε τζάμια και μπάρ), την λάντζα καθώς επίσης και να φτιάχνει καφέδες το μεσημέρι.
Μια μέρα, λοιπόν, η Α. διαπίστωσε ότι ο εργοδότης της, Ν. Καρεκλάς, την πλήρωνε με άλλο τρόπο στο μεσημεριανό 4ωρο και με άλλο τρόπο στο βραδινό 8-9ωρο, κάτι που δεν είχε ειπωθεί στην αρχική συμφωνία. Στο μεσημεριανό ωράριο πληρωνόταν με 4 ευρώ/ώρα και στο βραδινό 30 ευρώ μέχρι κλείσιμο (δηλαδή από 3,75 μέχρι και 3,33 ευρώ/ώρα). Όταν η Α. το ανέφερε αυτό στον Ν. Καρεκλά και ζήτησε να μάθει γιατί δεν τηρείται η αρχική συμφωνία, αυτός της έδειξε την δυσφορία του και δικαιολογήθηκε με το γεγονός ότι η Α. παίρνει όλα τα tips και έτσι αυξάνεται το ημερομίσθιο της. Στην συνέχεια, επίσης, η Α. ζήτησε να της κολλιούνται και τα απαραίτητα ένσημα, κάτι που έκανε τον Ν. Καρεκλά να της προτείνει, την επόμενη μέρα, μια νέα συμφωνία. Θα πληρώνεται με 4 ευρώ/ώρα, είτε είναι μεσημεριανό ωράριο, είτε είναι βραδινό, αλλά από τα 4 ευρώ θα αφαιρείται το 16%, ώστε να κολλιούνται τα ένσημά της. Επίσης, τα tips θα μοιράζονται στο ήμισυ μεταξύ του μαγαζιού και της Α. Παρόλο που αυτή η συμφωνία δεν συνέφερε οικονομικά την Α., αυτή το δέχτηκε εκβιαστικά διότι ο Ν. Καρεκλάς της είπε χαρακτηριστικά: ’’ή έτσι ή καθόλου, αλλιώς φεύγεις’’.
Το ‘’περίεργο’’, σε αυτήν την υπόθεση, είναι ότι ο Ν. Καρεκλάς ποτέ δεν εφάρμοσε αυτήν την καινούρια συμφωνία-εκβιασμό. Για ένα μήνα περίπου η Α. συνέχισε να πηγαίνει στην δουλειά της και να πληρώνεται σύμφωνα με τον αρχικό τρόπο, ενώ τα ένσημα συνέχισαν να μην της κολλιούνται. Προφανώς, ο Ν. Καρεκλάς είχε αποφασίσει να την απολύσει και απλά έψαχνε μια δικαιολογία. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία, της είπε ότι επειδή δεν υποδέχθηκε μια παρέα πελατών, δεν θα την χρειαζόταν άλλο. Ο Ν. Καρεκλάς απέλυσε την Αγγελική χωρίς να της δώσει καμία αποζημίωση.
Αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση των αφεντικών σε κάθε ‘’Μπαλκονάτο’’, σε κάθε εργασιακό χώρο. Στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων επιλέγουμε και αποφασίζουμε να ‘’σερβίρουμε’’ συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους ταξικούς αγώνες. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματά και τα ταξικά συμφέροντά μας.

Παρεμβαίνουμε σε κάθε προσπάθεια υποτίμησης της ζωής μας .

Άμεση καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται η Αγγελική.
Άμεση καταβολή βραδινών προσαυξήσεων, οφειλόμενων δώρων εορτών, επίδομα αδείας και άδεια.
Ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες –και γιατί οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν στο ψυγείο– διεκδικούμε ότι μας ανήκει.
Ενάντια στα συμφέροντα των αφεντικών, η αξιοπρέπειά μας είναι αδιάλλακτη, γιατί….

ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ….
ΜΕΓΑΛΕΣ.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *