Αποτίμηση τέταρτης ημέρας: ανεργία…

Με «φόντο» τις τραγελαφικές διώξεις -που ασκήθηκαν από τα σαϊνια της αστυνομίας για να δείξουν ότι ασχολούνται με την υπόθεση της Μαρφίν λίγο πριν αρχίζουν οι αντιπολιτευτικοί ψαλμοί για ανικανότητα εν όψει της 5ης Μάη- έκλεισε και η 4η μέρα των εκδηλώσεων με αφορμή τα γενέθλια της κατάληψής μας. Είχε τίτλο: «η ανεργία στις μέρες μας» και δρομολογήθηκε από την ομάδα της κατάληψης ενάντια στην μισθωτή εργασία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του ντοκιμαντέρ China Blue, μια αμερικάνικη παραγωγή του 2006 που παρουσιάζει την καθημερινή ζωή μιας 15χρονης κινέζας εργάτριας σε εργοστάσιο κατασκευής τζην. Το κινηματογραφικό συνεργείο υπέστη διώξεις από τις κινεζικές Αρχές και τα γυρίσματα ήταν χρονοβόρα καθώς διακόπηκαν πολλές φορές. Ο υποτιτλισμός στην ελληνική γλώσσα έγινε από μας και με την πρώτη ευκαιρία θα αναρτήσουμε το ντοκιμαστέρ στο μπλογκ μας. Η εισήγηση προσπάθησε να καλύψει εν συντομία ένα μεγάλο πεδίο ανάλυσης για να υποστηρίξει τις θεωρητικές και πρακτικές προτάσεις του εγχειρήματός μας. Η εργασία μέσα στους αιώνες, τόσο στον δυτικό κόσμο όσο και στο ανατολικό μπλοκ, η αποϊεροποίησή της μέσα στον μισθωτό καταναγκασμό, η εργασία μέσα στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης», το ευρωπαϊκό εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού με σημείο αναφοράς την «κινεζοποίηση» των μεσογειακών χωρών ως τελική αξιοποίηση της τρέχουσας κρίσης, η ανεργία στην ελλάδα και τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία ως κοινωνικός αποκλεισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός ως διαδικασία και όχι ως κατάσταση, συλλογικές αντιστάσεις ανέργων σε γαλλία, αργεντινή και ιταλία, προτάσεις της κατάληψης [Η ανεργία οδηγεί αυτή τη στιγμή σε κοινωνικό αποκλεισμό 700.000 άτομα  στην ελλάδα και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σε 1.110.000. Από την στέρηση του εισοδήματος περνάμε σε μια συνθήκη όπου διακυβεύονται η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγεία και οι υπηρεσίες. Αντιστρέφοντας τις προοπτικές της εξουσίας εμείς από τη μεριά μας προτείνουμε και παλεύουμε με καταλήψεις, διαδικασίες αυτομόρφωσης, ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη και ανταλλακτικές σχέσεις]

Η συζήτηση που ακολούθησε εστιάστηκε σε δύο σημεία. Το ένα αφορούσε την εκτίμησή μας ότι επίκειται «κινεζοποίηση» του ευρωπαϊκού νότου και του αφρικανικού βορρά από τις επικυρίαρχες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ως ζητούμενο από την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Διατυπώθηκαν διάφορες επιφυλάξεις που κινήθηκαν από την κατάθεση άλλων αναλλακτικών επιλογών του κεφαλαίου μέχρι τον χαρακτηρισμό της ανώφελης προφητείας. Το έτερο σημείο, στο οποίο στάθηκε και η υπόλοιπη κουβέντα, ήταν το κατά πόσο μέσα στις προτάσεις μας για μια απελευθερωτική αποπρολεταριοποίηση, ως απάντηση στην κυριαρχία, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η κριτική μας στον καταμερισμό της εργασίας. Ποιά είναι τα επαγγέλματα που επιλέγουμε ως πραγματικά χρήσιμα για την κοινωνία; Η ερώτηση αυτή αποτέλεσε μεγάλο σημείο τριβής καθώς θεωρήθηκε απαράδεκτο να αποκλείουμε από την αλληλέγγυα σχέση εργαζόμενους με βάση τον καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας.

Σήμερα, από το μεσημέρι στις 12 θα ξεκινήσει η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων της κατάληψης με θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, το οποίο θα διαρκέσει 2 περίπου ώρες. Μετά θα ακολουθήσει συλλογική κουζίνα με εκλεκτά εδέσματα και –καιρού μάλλον θέλοντος- θα κλείσει με διακριτική συναυλία  που θα ξεκινήσει περίπου στις 8μμ (ο περίγυρος των εργατικών πολυκατοικιών δεν αντέχει μεγάλη ηχητική καταπόνηση) με τη συμμετοχή αξιαγάπητων καταληψιών του Σινιάλου.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *