Αποτίμηση τρίτης ημέρας: αυτομόρφωση…

Η τρίτη ημέρα αφορούσε την υπόθεση της αυτομόρφωσης. Υπάρχει μια μικρή πείρα 7 μηνών στην κατάληψη γύρω από διάφορα μαθήματα (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, κιθάρας, παιδικής γιόγκα, ελληνικών σε μετανάστες) που επιτρέπει ένα είδος αποτίμησης αλλά και αποτελεί αφορμή για να επικοινωνηθεί συνολικά το ζήτημα της γνώσης τόσο μέσα στον καπιταλισμό όσο και στην απελευθερωτική αυταξία της.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο 40 λεπτών (αυτοπαραγωγή) όπου διάφοροι μαθητές από σχολεία το Αιγάλεω απαντούν σε ερωτήσεις γύρω απο το σχολείο, τους καθηγητές, τα 15μελή, τους μετανάστες συμμαθητές τους (το βίντεο αυτό θα αναρτηθεί και στο παρόν ιστολόγιο). Στη συνέχεια η εισήγηση κινήθηκε σε άξονες όπως η γνώση και η εξουσία, ο ρόλος του καθηγητή-δασκάλου, τα μαθήματα αυτομόρφωσης ως εμπειρία, παρουσίαση της παιδικής γιόγκα και τέλος, μια ξεχωριστή αναφορά στα μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες.

Η ιδέα των μαθημάτων αυτομόρφωσης στην κατάληψη δεν εξελίχθηκε ως προσχεδιασμένη επιλογή αλλά ως ανάγκη συγκρότησης μια πρακτικής πρότασης απέναντι στην αστική εκπαίδευση, στην κατευθυνόμενη γνώση από την κυρίαρχη ιδεολογία, τον καταπιεστικό μηχανισμό μετάδοσής της και την εμπορευματοποίησή της. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε από τη σχέση τόσο μεταξύ των ανθρώπων της κατάληψης (μαθητές που είχαν να αντιμετωπίσουν εξετάσεις και φοιτητές που μπορούσαν να βοηθήσουν) όσο και με τη γειτονιά (παιδιά που δεν έχουν χρήματα ούτε καν να συνεχίσουν το σχολείο εν μέσω κρίσης). Η ανάγκη αυτή με φυσικό τρόπο στη συνέχεια διερευνήθηκε, συγκροτήθηκε και συστηματοποιήθηκε για να αποτελέσει μια βασική λειτουργία της κατάληψης.

Η συζήτηση που ακολούθησε κινήθηκε σε σχεδόν σε όλα τα θέματα που είχαν ανοίξει στην εισήγηση. Τοποθετήθηκαν καθηγητές που με κάποιες σχετικές άμυνες  υπερασπίστηκαν το ρόλο τους αλλά και συνάδελφοί τους που αναγνώρισαν και στάθηκαν ιδιαίτερα στη διάσταση του σχολείου ως ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους το οποίο εστιάζει περισσότερο στον πειθαρχικό του χαρακτήρα παρά στην μετάδοση ακόμη και της αστικής γνώσης. Έγινε μια εκτενής κουβέντα γύρω από τα προβλήματα (θρησκευτική προσήλωση, πατριαρχική παράδοση) αλλά και τις προοπτικές των μαθημάτων σε μετανάστες (σταθερή σχέση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις εμβόλιμες κυριαρχικές προκαταλήψεις, έμπρακτη αλληλεγγύη βασισμένη σε απελευθερωτικά χαρακτηριστικά).

Σήμερα η ανεργία θα είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης από την ομάδα εργασίας ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά. Η «παγκοσμιοποιημένη» εργασία, τριτογενής τομέας v/s δευτερογενής, η «κινεζοποίηση» της μεσογείου, η ανεργία στην ελλάδα, η ανεργία ως διαδικασία κοινωνικού αποκλεισμού, η άρση των εξατομικευμένων λύσεων και διερεύνηση συλλογικών τρόπων ξεπεράσματος. Αμέσως μετά θα προβληθεί το 55λεπτο ντοκιμαντέρ “China Blue” που παρουσιάζει την καθημερινή ζωή μιας 15χρονης εργάτριας στη νότια Κίνα το 2006 (υποτιτλισμένο από την αφεντιά μας).

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *