Για την κατάληψη Ρότε Φλόρα στο Αμβούργο…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 23/12/2013
VideosΔιεθνή Νέα

800px-Rote_Flora_2006

Η κατάληψη Ρότε Φλόρα στο Αμβούργο διανύει τον 24ο χρόνο ζωής. Ένα θέατρο που κατασκευάστηκε το 1888 έγινε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του ιδιοκτήτη και των περίοικων όταν, ένα περίπου αιώνα μετά, το 1989 διακυβεύτηκε η αλλαγή χρήσης του. Έκτοτε, ομάδες αναρχικών και αριστεριστών της περιοχής προχώρησαν στην κατάληψη του παλιού θεάτρου που διαρκεί μέχρι και σήμερα έχοντας αποτελέσει παραδοσιακό πλέον προπύργιο αυτοδιαχείρισης και ενέχυρο αντίστασης όχι μόνο για το Αμβούργο αλλά για ολόκληρη την Γερμανία. Από το 2011 και μετά ενεργοποιήθηκε δικαίωμα του ιδιοκτήτη στη βάση χρονικής ρήτρας να πουλήσει το κτίριο κι αυτό αποτέλεσε αναζωπύρωση της υπόθεσης εκκένωσης της Ρότε Φλόρα με διαρκείς δραστηριότητες αποτροπής από μεριάς των καταληψιών. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η απόφαση για εκκένωση της κατάληψης, γεγονός που μαζί με την μεγάλου μεγέθους καταστολή προσφύγων σε άλλο προάστιο του Αμβούργου, προκάλεσε μια μεγάλη διαδήλωση 7.000 ατόμων το Σάββατο 21 Δεκέμβρη και εκτεταμένες συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για πρωτοφανή επιθετικότητα από μεριάς διαδηλωτών που παρόμοιά της έχει να εκδηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια και που οδήγησε σε 19 συλλήψεις και  100 τραυματίες αστυνομικούς. Από μεριάς διαδηλωτών ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος αλλά δεν μπορεί ακόμη μέχρι σήμερα να υπολογιστεί.

Η αποφασιστικότητα των γερμανών συντρόφων/ισσών να υπερασπιστούν όχι μόνο την Ρότε Φλόρα, αλλά τόσο τις καταλήψεις όσο και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι τόσο μεγάλη που κανένα από τα σχετικά κυριαρχικά διακυβεύματα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Στον κινηματικό ιστότοπο libcom.org αναφέρεται:

Περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές συγκρουστήκαν με τα Μ.Α.Τ. ενώ διαδήλωναν ενάντια στην σχεδιασμένη έξωση των καταληψιών από ένα δημοφιλές κοινωνικό κέντρο, καθώς επίσης και ενάντια στην έξωση εκατοντάδων Σύριων προσφύγων από τα σπίτια τους. Η μεγάλη ειρηνική πορεία εκτράπηκε μετά από επίθεση της αστυνομίας με γκλοπ, σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρες νερού (αύρες). Οι διαδηλωτές απάντησαν με το στήσιμο οδοφραγμάτων και πετώντας πέτρες, πυροτεχνήματα και μπουκάλια. Υπάρχουν αναφορές για πάνω από 500 τραυματίες και περίπου 150 συλληφθέντες.

Η Ρότε Φλόρα είναι ένα παλιό θέατρο που χρησιμοποιείται ως κοινωνικό κέντρο από το 1989. Το πούλημα του κτηρίου σε εργολάβους έχει πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο κύμα οργή και κινητοποιήσεων. Υπάρχουν επίσης ευρύτερα ζητήματα σχετικά με μια μεγάλη παλιά πολυκατοικία, τα Esso – Häusern, η οποία αποτελούσε το σπίτι για περίπου 300 πρόσφυγες από την Συρία και την Αίγυπτο, μέχρι που τους έκαναν έξωση την περασμένη εβδομάδα.

Ένας καταληψίας της Ρότε Φλόρα αναφέρει:

Υπήρχε μια επιθετική διάθεση από την αρχή“, προσθέτοντας ότι “δεχτήκαμε σοβαρή επίθεση. Η κατάσταση κατέληξε πιο βίαιη από ό,τι έχουμε ζήσει εδώ και πολύ καιρό. Εξαιτίας της εκτεταμένη χρήσης γκλοπ, σπρέι πιπεριού και κανονιών νερού υπήρξαν πολλοί τραυματίες“.

Οι σύγκρουσης συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε όλο το Ανόβερο. Πολλές τζαμαρίες μαγαζιών σπάστηκαν και πολλά αυτοκίνητα κάηκαν. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι 82 αστυνομικοί χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε ότι:

Οι διαδηλωτές ξαφνικά ξεκίνησαν να προελαύνουν, και αυτό δεν ήταν αυτό που είχαμε συμφωνήσει, οπότε έπρεπε να τους κόψουμε τον δρόμο. Τότε άρχισαν να πετάγονται μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα προς το μέρος μας, τραυματίζοντας πολλούς αστυνομικούς. Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να παρατάξουμε εκτοξευτήρες νερού“.

Παραβλέποντας όλα τα βίντεο που αποδεικνύουν ότι η αστυνομία ήταν η αιτία των συγκρούσεων, τα μίντια (όπως πάντα) έριξαν την ευθύνη στους διαδηλωτές. Μια τοπική εφημερίδη υποστήριξε ότι:

Η κατάσταση εκτράπηκε σύντομα μετά το ξεκίνημα της απογευματινής πορείας, όπου στην περιοχή γύρω του κατειλημμένου πολιτιστικού κέντρου Ρότε Φλόρα διαδηλωτές από το αυτοαποκαλούμενο Black Bloc επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτές, στην συνέχεια, μπλόκαραν την πορεία και παρέταξαν έναν εκτοξευτήρα νερού. Ακόμα και από μια γέφυρα δεχόντουσαν αντικείμενα οι αστυνομικοί, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας“.

Πριν από την έναρξη της πορείας η αστυνομία είχε κηρύξει την πόλη σε Κατάσταση Κίνδυνου που της δίνει το απεριόριστο δικαίωμα να σταματάει και να ερευνά κόσμο, καθώς και να βγάζει προσωρινά εντάλματα κράτησης.

Το Αμβούργο αποτέλεσε το σκηνικό και άλλων μεγάλων αναταραχών στο πρόσφατο παρελθόν. Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές την Πρωτομαγιά, νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, και 700 αντιφασίστες συγκρούστηκαν με αστυνομία και boneheads, τέλη του περασμένου έτους.

ttp://libcom.org/blog/protesters-clash-police-rote-flora-social-centre-eviction-hamburg-22122013

Στο γερμανικό indymedia.de αναφέρεται:

Αμβούργο. Η αστυνομία επιτέθηκε την πορεία για την υπεράσπιση του κοινωνικού κέντρου «Rote Flora» λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημά της. Ως αιτία της επέμβασης της αστυνομίας παρουσιάστηκε η επίθεση διαδηλωτών σε αστυνομικούς, καθώς επίσης και η νωρίτερα από την άδειά της ξεκίνημα της πορείας. Μια δημοσιογράφος μετέφερε ότι τραβήχτηκαν και τοποθετήθηκαν οικοδομικές περιφράξεις στον δρόμο και πως ένα φαρμακείο, με πελάτες μέσα, δέχτηκε επίθεση με πέτρες.

Στην πορεία υπολογίζεται να συμμετείχαν περισσότεροι από 7000 άνθρωποι. Στην περιοχή μιλάνε για ισχυρή επίθεση της αστυνομίας, με τις ομάδες σύλληψης να προσπαθούν να πιάσουν κόσμο. Η αστυνομία έβαλε κατά της πορείας με οχήματα ρήψης νερού και με εκτεταμένη χρήση σπρέι πιπεριού. Σε βίντεο που υπάρχει στο ίντερνετ μπορεί να φανεί πως παρατάσσονται αστυνομικοί απέναντι της πορείας, λίγα μόλις λεπτά μετά το ξεκίνημά της. Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ήταν πασιφανές πως η στρατηγική της ήταν να μην επιτραπεί να προχωρήσουν περεταίρω.

Η Christiane Schneider της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linken επιρρίπτει της αστυνομίας μια στρατηγικής κλιμάκωσης των καταστάσεων. Στο λόγο της μιλάει για μια έντονη αντιπαράθεση, στην οποία και οι διαδηλωτές συνέβαλλαν έντονα. Υπήρξε όμως και κλιμάκωση μέσω της αστυνομικής επιχείρησης με τις αρκετά βάναυσες συλλήψεις και επιθέσεις με γκλόπ. Το απόγευμα άνθρωποι συνέχισαν να προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν την πορεία, καθώς επίσης συνέχιζαν κάθε τόσο οι αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Πραγματοποιήθηκαν καλέσματα για κινήσεις αλληλεγγύης σε όλη την Γερμανία.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα η αστυνομία μετρούσε 22 τραυματισμένους υπαλλήλους. Ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από πέτρα τόσο δυνατά, όπου χρειάστηκε να μεταφέρθηκε μέχρι το νοσοκομείο αναίσθητος. Ακριβές αριθμός από τραυματισμένους διαδηλωτές μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί.

Η αστυνομία είχε επιβάλλει από την Παρασκευή στο κέντρο της πόλης ένα καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Για την προληπτική καταπολέμηση αξιόποινων πράξεων», όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, επιτρεπόταν «οι αστυνομικοί, ανάλογα με την περίπτωση, να κάνουν ελέγχους σε άτομα και στα πράγματά τους, να εκδίδουν εντολές για κατ’ οίκων περιορισμούς, να απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέρη και να κάνουν προληπτικές κρατήσεις ατόμων.» Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η αστυνομία προέβηκε σε αυτά τα μέτρα «λόγο φοβούμενων αναταραχών».

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στην σχεδιασμένη εκκένωση του πάνω από 20 χρόνια κατειλημμένου πολιτιστικού κέντρου Ρότε Φλόρα, όπως τους έχουν απειλήσει οι ιδιοκτήτες Klausmartin και Kretschmer. Εκτός αυτού, αφορούσε και την υπεράσπιση του δικαιώματος διαμονής των προσφύγων και των «Esso-Häuser» στην περιοχή Reeperbahn. Τα σπίτια εκκενώθηκαν το βράδυ προς Κυριακή εξαιτίας φόβου κατάρρευσης.

Νωρίτερα είχαν πολλές εκατοντάδες ανθρώπων διαδηλώσει στην St. Georg για την υπεράσπιση του δικαιώματος διαμονής των αφρικανών προσφύγων της Ομάδας Λαμπατούσα. Αντιπρόσωποι των προσφύγων τόνισαν την αντίθεση μεταξύ της χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής μανίας και του αγώνα επιβίωσης πολλών προσφύγων. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, περίπου 8.000 άτομα.

Η πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Katja Kipping, σχολίασε μέσω του Facebook «Σε Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο και πολλές άλλες πόλεις οι πρόσφυγες κάνουν τις ανησυχείς τους άμεσα ορατές, για την πολιτική τους απαίτηση για ένα δικαίωμα στην διαμονή, για την κατάργηση της […]

+++

16:30 Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας εξήγησε, πως η πορεία «ξεκίνησε πιο νωρίς από το συμφωνημένο και γι’ αυτό κόπηκε». Στο μεταξύ έχει καλεστεί νέα διαδήλωση, που θα κατευθυνθεί στα Esso – Häusern. Εντωμεταξύ, αυτό το σενάριο της αστυνομίας επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές.

16:05 Οργισμένο σχόλιο στο Twitter από την βουλευτίνα των Linken στο Ανόβερο, κατά της αστυνομικής βίας.

16:00 Το ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA αναφέρει «Μετά από ταραχές η αστυνομία ακύρωσε την άδεια της πορείας για την υπεράσπιση της Ρότε Φλόρα. Αιτία οι μαζικές επιθέσεις που δέχτηκαν τα όργανά της, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομία. Οι δυνάμεις της δέχτηκαν επίθεση από πέτρες, μπουκάλια και παράνομα πυροτεχνήματα. Εκτός αυτού τοποθετηθήκανε οικοδομικές περιφράξεις στον δρόμο και ένα φαρμακείο, το οποίο είχε μέσα πελάτες, δέχτηκε επίθεση με πέτρες. Η δημοσιογράφος επισήμανε, ότι οι βάνδαλοι μετά και την επίσημη ακύρωση της πορείας δεν ευνοούνται πλέον από το δίκαιο συναθροίσεων.»

15:50 Στο Twitter υπάρχουν αναφορές σε αστυνομικούς που τράβηξαν όπλο και έριξαν προειδοποιητικές βολές.

15:30 Μόλις λίγο μετά το ξεκίνημα της πορείας για την υπεράσπιση της Ρότε Φλόρα ήρθαν στο Αμβούργο διαδηλωτές και αστυνομία αντιμέτωποι. Η αστυνομία έκοψε τον δρόμο στην διαδήλωση, με την αιτιολογία ότι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από κροτίδες και καπνογόνα. Ακόμα, οι αστυνομικοί δέχτηκαν ρήξη αντικειμένων ακόμα και από μια γέφυρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Από τους διαδηλωτές γίνεται λόγος για πολλαπλές επιθέσεις της αστυνομίας, καθώς και πως μονάδες σύλληψης προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν κόσμο. Η αστυνομία έβαλλε κατά της διαδήλωσης με εκτοξευτήρες νερού και με σπρέι πιπεριού. Πλέον είναι φανερή η περικύκλωση της πορείας από την αστυνομία.

15:00 Στην περιοχή Hansestadt παραβρέθηκαν αρκετές εκατοντάδες άτομα για την διαδήλωση υπεράσπισης του αριστερού πολιτιστικού χώρου Ρότε Φλόρα. Οι,κατά την αστυνομία, 5.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κατειλημμένο κτήριο. Σε ένα από τα κάλεσμα αναφέρουν «ότι η παρούσα σύγκρουση κατά κύριο λόγο είναι μια σύγκρουση για την πόλη και την κοινωνία την ίδια. Η αντιπαράθεση δεν αφορά απλά το κτήριο στο Schulterblatt, αλλά αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της και αναφέρεται στις κοινωνικές συνθήκες που το περιβάλλουν.»

ttp://de.indymedia.org/2013/12/351064.shtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *