«Οι πόλεις αναγνωρίζονται από την περπατησιά τους, όπως και οι άνθρωποι. […] Όπως όλες οι μεγάλεις πόλεις (έτσι κι αυτή) συνίστατο σε ακανόνιστες κινήσεις, αλλαγές, προπορεύσεις, βραδυπορίες, συγκρούσεις πραγμάτων και υποθέσεων, από απύθμενα σημεία ηρεμίας ανάμεσα, από τροχιές και απάτητες περιοχές, από έναν τεράστιο ρυθμικό κτύπο και την αιώνια παραφωνία και μετατόπιση μεταξύ όλων των ρυθμών∙ και όλο αυτό έμοιαζε με κοχλαστή φούσκα μέσα σε ένα δοχείο καμωμένο από τα ανθεκτικά υλικά των κτιρίων, των νόμων, των διατάξεων και των ιστορικών παραδόσεων.»
Ρόμπερτ Μούζιλ, “Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες”
Αύριο Σάββατο μαζευόμαστε στο Σινιάλο στις 11.00 το πρωι και ξεκινάμε!
[20:00 από το κουκλοθέατρο Αγιούσαγια: “Ο Φασουλής”]
ΦΑΣΟΥΛΗΣ – μια ιστορία έρωτα και θανάτου
Η Παράσταση
Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο.
Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, αποκαλύπτει τελικά τη μόνη συνειδητή (;) ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτοακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.
Λίγα λόγια για την ιστορία του Φασουλή
Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και λέγεται πως είναι άμεσος αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και φυσικά μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ) . Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίκτες έπαιξαν και το Φασουλή. Καθώς η ανατολίτικη επηροή στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, ο Καραγκιόζης επικράτησε πάντα ως ο κατεξοχήν λαϊκός κωμικός ήρωας.
Στον ΦΑΣΟΥΛΗ της Ομάδας Αγιούσαγια!, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.
[21:30 Περφορματίβιτυ (ιν σιμπλ γουορντς) από τις αδελφές Κατσάμπα]
Leave a Reply