3ήμερο εκδηλώσεων από την ομάδα βιβλιοθήκης της κατάληψης

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 16/11/2010
Εκδηλώσεις & Δράσεις

Παρασκευή 19/11, 7 μ.μ.

“προσωκρατικοί φιλόσοφοι”

παρουσίαση και διαλεκτική σχέση με το σήμερα

από το σινιάλο

Σάββατο 20/11, 7 μ.μ.

“σας γράφω από τη νύχτα μου”

παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της Λουίζ Μισέλ

που συμμετείχε στην Κομμούνα των Παρισίων το 1871

από τη +τεχνία-

Δευτέρα 22/11, 7 μ.μ.

“επιστημονική αλήθεια και ουτοπία

στο έργο του Ιούλιου Βέρν”

από το σινιάλο

H ομάδα βιβλιοθήκης της κατάληψης «Σινιάλο» δεν επιθυμεί μια διεκπεραιωτική, πραγματιστική ή «βιβλιοθηκονομική» σχέση με την γνώση αλλά μια ανοιχτή διαδραστική ζωντανή κοινωνική σχέση απόψεων, πεποιθήσεων και ιδεών.  Δεν θέλαμε ευθύς εξαρχής μέσα στην κατάληψη μια βιβλιοθήκη που να διεκπεραιώνει ένα πνευματικό νταλαβέρι μεταξύ βιβλιοφάγων. Δεν θεωρούμε ότι μια βιβλιοθήκη πρέπει να έχει σχέση που να περιορίζεται σε  καταλογογραφήσεις, αρχειοθετήσεις και δανεισμούς.

Δεν επιθυμούμε μια συμπληρωματική λειτουργία σε σχέση με τις «δημόσιες» βιβλιοθήκες απλά στο επίπεδο των ριζοσπαστικών εκδόσεων. Αποφεύγουμε την ιδεολογικοποίηση της γνώσης και επιδιώκουμε να ανοίξουμε όλα τα κλειστά συστήματα ιδεών με τέτοιον τρόπο ώστε να υπόκεινται σε εποικοδομητική κριτική  (ή αποδομητική πολεμική) προς την κατεύθυνση της συνείδησης της ελευθερίας.

Σε αυτή την επιλογή μας δεν έχουμε μπούσουλα, δεν έχουμε προηγούμενα ούτε συνταγές. Ξεκινάμε χωρίς βιβλία στη βιβλιοθήκη μας. Θέλουμε να την χτίσουμε ανά θεματική. Να κλείνει μια στοιχειώδης βιβλιογραφία γύρω από μια υπόθεση που θεωρούμε σημαντική και να καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση για παρουσίαση και ανταλλαγές απόψεων πάνω στην συγκεκριμένη θεματική. Οικειοποιούμαστε την γνώση τόσο γύρω από έναν βασικό της πυρήνα ανά θεματική που θα τροφοδοτείται από την βιβλιογραφία  όσο και από τον εμπλουτισμό της ανταλλάσοντας απόψεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονται στις ανοιχτές μας εκδηλώσεις. Έτσι, δυναμώνουμε τα εργαλεία των αναλύσεών μας για να μπορούμε να συνθέτουμε τις πρακτικές μας, θέτοντας διαρκώς σε διαλεκτική σχέση την θεωρία με την πράξη.

Σας καλούμε στις διαρκείς μας εκδηλώσεις για μια (απ)ελεύθερη γνώση.


Σχόλια Ανάρτησης

  • ρε παίδες, αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, δοκιμάστε να ηχογραφήσετε τις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης για μας που είμαστε στην επαρχία..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *