[Λάρισα] Παρέμβαση για τον ολικό αρνητή στράτευσης Ζήση Ν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 22/11/2021
Κινηματικά Νέα

Στις 19 νοεμβρίου ο σύντροφος ολικός αρνητής στράτευσης Ζήσης Ν. καλέστηκε απο τον Ελληνικό στρατό να παρουσιαστεί για τρίτη φορά, ενώ ήδη απο τις 12/2/2020 του έχει καταβληθεί πρόστιμο των 6.000€ για την ανυποταξία του. Την ημέρα που καλούνταν να παρουσιαστεί πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένων απο την κατάληψη Ντουγρού και την Queer Ομάδα Βλαχοντάνες.

Από μικρά, γονείς, σχολείo, συγγενείς μας προετοίμαζαν να γίνουμε η “πρώτη γραμμή’’ στις προσταγές της “μαμάς’’ πατρίδας και στις προσδοκίες της μελλοντικής εκπλήρωσης των ιδανικών του εθνικού και ετεροκανονικού αφηγήματος. Από την μουρμούρα της οικογένειας, περνάμε στην βαβούρα των διακρατικών συμφωνιών πολέμου. Στην ήδη στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα της Λάρισας , που μετράει δεκάδες στρατόπεδα εντός και στα περίχωρά της, καθώς και άλλες μιλιταριστικές δομές, έρχεται να προστεθεί μετά την νέα “αμυντική’’ συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και η μόνιμη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνει drones, βομβαρδιστικά, ανεφοδιαστικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, μέσω της νέας ελληνογαλλικής συμφωνίας θα σταλούν ελληνικά στρατεύματα στο Σαχέλ, στην Β.Δ. Αφρική, κάνοντας “πλάτες’’ στις νεοαποικιακές πολιτικές της Γαλλίας. Φυσικά, οι μιλιταριστικές περιπέτειες του ελληνικού κράτους, δεν αρχίζουν ούτε σταματάνε σε αυτές τις συμφωνίες. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας διαχρονικά της προσδίδει τον ρόλο ορμητηρίου και στρατιωτικού “παρατηρητηρίου’’ από τα Βαλκάνια εως την Μέση Ανατολή, ενώ ο θεσμός του στρατού, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, αποτελεί εργαλείο των ισχυρών για την επιβολή των εκάστοτε συμφερόντων τους είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά του έθνους κράτους. Ήταν, είναι και θα είναι μια πολεμική μηχανή που ως μοναδικό της στόχο έχει την διασφάλιση της ευημερίας για τους κυρίαρχους. Η “επένδυση στο χακί’’ βρισκόταν ανέκαθεν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ελληνικού κράτους είτε με αριστερές είτε με δεξιές κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα η “προετοιμασία πολέμου’’ ή η άμεση/έμμεση εμπλοκή σε αυτούς, παρουσιάζεται και νομιμοποιείται ως κομμάτι της “εθνικής ανάπτυξης’’. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα ειρηνικό/αμυντικό κράτος όπως παρουσιάζεται, καθώς συμβάλλει και επενδύει στον πόλεμο. Εμείς από μεριάς μας δεν πολεμάμε για κανένα αφεντικό, κανένα εθνικό/γεωπολιτικό συμφέρον, καμία φαντασιακή έχθρα με γειτονικούς λαούς, καμία ΑΟΖ. Ο δικός μας πόλεμος είναι ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό, ετεροπατριαρχία, εθνικισμό και κάθε μορφή εξουσίας που καταδυναστεύει τις ζωές, τις επιθυμίες και τα σώματά μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΠΑΤΡΙΔΑΓΙΑ

ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΘΕΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ, ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΩΜΑΛΑ

Κατάληψη Ντουγρού 

Το κείμενο του συντρόφου:

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ – ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 έλαβα ένα χαρτί από την στρατολογία το οποίο με ενημέρωνε ότι έχω κριθεί ανυπότακτος και πως μου έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, καθώς ο στρατός παρέλειψε να με ειδοποιήσει ότι παρουσιάζομαι. Hδη συνειδητά δεν είχα περάσει περιοδεύον , μια διαδικασία που περνάς στο 18ο έτος της ζωής σου και η οποία αποσκοπεί στην συμπλήρωση του δελτίου απογραφής. Στις 11 Μαρτίου 2020 μου ήρθε εκ νέου κλήτευση από το στρατό προκειμένου να εκτίσω την στρατιωτική μου θητεία, όπου δεν παρουσιάστηκα. Πριν λιγες μέρες ειδοποιήθηκα ότι ηρθε το χαρτί κατάταξης για τον στρατό και ότι πρέπει να περάσω από το αστυνομικό τμημα να το παραλάβω και πως καλούμε να παρουσιαστώ στις 19 Νοεμβρίου 2021 για τριτη φορά.

Καλέστηκα λοιπόν να υπηρετήσω τη ”μητέρα” πατρίδα, να εκπληρώσω το πατριωτικό μου καθήκον, να πειθαρχήσω, να υπακούσω και να ολοκληρωθώ ως άντρας…

Όσοι δεν πάνε στρατό λέγονται ανυπότακτοι… Εκείνοι που πάνε πώς λέγονται;

Ο στρατός διαχρονικά αποτελεί εργαλείο των ισχυρών για την επιβολή των εκάστοτε συμφερόντων τους , είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά του έθνους κράτους. Ήταν, είναι και θα είναι μια πολεμική μηχανή που ως μόνο της στόχο έχει την διασφάλιση της ευημερίας για τους κυρίαρχους. ‘’Οπλισμένος’’ με εθνικιστικά παραμύθια και θρύλους ‘ενώνει’ τους ανθρώπους κάτω από το πέπλο μιας πατρίδας, προσπαθώντας να κάνει αόρατες τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες που βρίσκονται εντός της. Φέρεται ως προστάτης του Έλληνα πολίτη, όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πεδίο επένδυσης και διασφάλισης ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι θεσμοί συσπειρώνονται γύρω από την αναβάθμιση των κρατικών τεχνολογιών πολέμου και της στρατιωτικοποιημένης επιτήρησης: ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, ιδιωτικές εταιρείες,ευρωπαϊκές επιτροπές ελέγχου της στρατιωτικής ετοιμότητας και εξοπλισμού της χώρας (συνθήκη Sengen) , παγκόσμια δίκτυα στρατιωτικής επέμβασης για τη διασφάλιση γεωπολιτικών συμφερόντων (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ). Σε αυτά τα πλαίσια, όπου η πολεμική μηχανή μετατρέπεται σε πρόσφορο έδαφος κέρδους, το κράτος προβαίνει στην συρρίκνωση των δομών πρόνοιας ενώ ταυτόχρονα δίνει αναρίθμητα κονδύλια σε στρατό και αστυνομία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που φέρεται ως φτωχή, τίμια και αιώνιο θύμα μεγαλύτερων δυνάμεων ή άλλων εχθρικών γειτονικών κρατών , ξεχνώντας ότι τα σύνορά της, όπως και κάθε σύνορο που υπάρχει στον πλανήτη, περιχαράχθηκαν με σφαγές, γενοκτονίες, πολέμους. Οι διπλωματίες, οι διακρατικές συνεργασίες, η συμμετοχή της σε υπερ-εθνικούς θεσμούς(όπως η Ε.Ε.) και οι πολιτικές δικτυώσεις που προέκυπταν διαχρονικά προς όφελος της Ελλάδας κατασκευάζουν το αφήγημα της κρατικά/εθνικά συγκροτημένης ‘’ελληνικότητας’’ ως το “λίκνο του δυτικού πολιτισμού και σκέψης’’ και βασίζονται στην στρατιωτική της τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη. Η επιλεκτική μνήμη ουδετεροποιεί/παραπλανεί την θέση της Ελλάδας, παρουσιάζοντάς την ως ένα ‘’ειρηνικό-αμυντικό’’ κράτος και αποκρύπτει τα όσα έχει διαπράξει και διαπράττει ακόμα. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες διαμοιράζονται μια ιδιαίτερα πολεμοχαρή κουλτούρα, καθώς ενσωματώνουν στην κυρίαρχη, εθνική τους αφήγηση με υπερηφάνεια τις αρχαιοελληνικές μιλιταριστικές – επεκτατικές δομές-κοινωνίες και δε διστάζουν ακόμη να σφετεριστούν τη φιγούρα του Μ. Αλέξανδρου, μέγα κατακτητή-σφαγέα της Ανατολής και της Ασίας , τον οποίο ουκ ολίγες φορές ο ελληνικός βόθρος, επικαλείται ως αυτός που διέδωσε τα μεγάλα ελληνικά ιδεώδη και πολιτισμό. Η ιστορία τους εμφανίζεται έτσι σαν εγγυητής της φυλετικής ανωτερότητάς τους και δημιουργεί μια νοσταλγική διάθεση προσάρτησης των ‘’χαμένων εδαφών , φυσικοποιώντας στο κοινωνικό φαντασιακό, τον πόλεμο και τον επεκτατισμό.

Το φαντασιακό του ‘ειρηνικού-αμυντικού’ ελληνικού κράτους, έρχεται να διαψεύσει και ο μεγάλος αριθμός ΝΑΤΟικών βάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες στη χώρα. Αυτές οι βάσεις πολλές φορές είχαν και έχουν το ρόλο του ορμητηρίου από όπου γίνονται επεμβάσεις σε εμπόλεμες ζώνες ή προετοιμάζονται γι’ αυτές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αντίστοιχα Έλληνες στρατιώτες έχουν σταλεί ως μισθοφόροι σε αυτές. Επομένως η Ελλάδα είναι άμεσα συνένοχη για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις προσφυγικές ροές που είναι απόρροια των πολέμων αυτών.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του στρατού είναι ότι αποτελεί εγγυητή της εθνικής ομοιογένειας. Από την μια αναπαράγει τα εθνικά ιδεώδη ,στήνοντας διάφορες τελετουργίες επιβεβαίωσής τους και ανύψωσής τους ως κοινά αξιακά, όπως οι παρελάσεις, και από την άλλη όταν όλες οι άλλες δυνάμεις διασφάλισης του δόγματος της εθνικής-κρατικής τάξης και ασφάλειας αποτυγχάνουν, επεμβαίνει επαναφέροντας την κανονικότητα. Τα πραξικοπήματα και άλλες μορφές παρέμβασης του στρατού έχουν ιστορικά αποτελέσει τις δικλείδες ασφαλείας των κρατών που βρίσκονται σε κρίση. Ο στρατός έρχεται μετά την οικογένεια ,την εκκλησία, το σχολείο, τη μισθωτή σκλαβιά, για να σε κάνει υποχείριο και ουσιαστικά να αποτελειώσει το έργο της κρατικής μηχανής, μέσω της πλήρους καθυπόταξης της ζωής, του σώματος και των επιθυμιών σου.

Κανένα έθνος δεν υπηρετώ, μη σώσω και γίνω ποτέ μου αρσενικό

O στρατός, έχει συμβάλει στην οικοδόμηση της εθνικής ομοιογένειας του ελληνικού κράτους και σφυρηλατεί την έμφυλη και σεξουαλική τάξη καθώς το φύλο και η σεξουαλικότητα δεν αποτελούν επιπρόσθετα, αλλά συγκροτητικά στοιχεία του μιλιταρισμού. Ο στρατός έχοντας ενσωματώσει και αναπαράγοντας και ως δομή και ως θεσμός, πλήρως τα πρότυπα και τις νόρμες της ετεροκανονικότητας- πατριαρχίας, οριοθετεί και επιβάλλει στο πρόσωπο του άνδρα στρατιώτη το πρότυπο της κυρίαρχης αρρενωπότητας. Έτσι, εκτυλίσσεται και η κρατικά ενορχηστρωμένη μυθολογία του άντρα προστάτη και υπερασπιστή της πατρίδας. Τα αγόρια, από μικρή ηλικία, γαλουχούνται στο να είναι σκληρά, να μη φέρονται ‘’σαν κοριτσάκια’’, να απεμπολήσουν κάθε στερεοτυπικά ‘’θηλυπρεπή’’ συμπεριφορά, την ίδια στιγμή που εξοικειώνονται με το αλφαβητάρι της βίας και τις εικόνες του πολέμου. Ουσιαστικά τους ασκούνται πιέσεις στο να δομήσουν την έμφυλη τους θέση, ως το κυρίαρχο και δυνατό φύλο.

Το απόλυτα πειθαρχημένο σώμα του άνδρα στρατιώτη, έχει συνδεθεί άμεσα με τη δύναμη, το θάρρος, την ικανότητα, την πυγμή και τον ηρωισμό που οφείλει να αποδεικνύει και να παρέχει στην πατρίδα, αναπτύσσοντας μια επιθετική αρρενωπότητα, έτοιμη να συγκρουστεί με τους ‘’εσωτερικούς’’ και ‘’εξωτερικούς’’ εχθρούς που ‘’απειλούν’’ τη φαντασιακή ομοιογένεια του εθνικού κορμού.

Όλα αυτά φαντάζουν εικόνες και μετέπειτα ρόλοι που οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής. Το στρατόπεδο μετουσιώνεται σε κάτι παραπάνω από το μέσο της κυριαρχίας, γίνεται ο θεσμός που μορφοποιεί τον κοινωνικό ιστό καθορίζοντας το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και επισφραγίζοντας την ελληνική λεβεντιά. Η δομή του, με όλες τις ιεραρχίες και τεχνολογίες πειθάρχησης που αναπτύσσονται εντός της, έχει ως βασικό στόχο την μετατροπή της σε πεδίο βολής της θηλυκότητας και συνεχής επιβεβαίωσης μιας επιθετικής αρρενωπότητας.

Όταν λοιπόν η πατρίδα μας κλείνει το μάτι με μιλιταριστικά υπονοούμενα, δεν έχουμε παρά να τη σαμποτάρουμε με όλα τα μέσα, οξύνοντας τον πόλεμο που εκτυλίσσεται στο εδώ και στο τώρα ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό, ετερο-πατριαρχία, φασίστες και καραβανάδες.

Να μην πειθαρχήσουμε στις προσταγές τους και στις προσδοκίες της οικογένειας

Να μην προστατέψουμε τις αξίες του έθνους που ποτέ δεν χωρέσαμε και ούτε θα θέλαμε

Να μην γίνουμε κρέας για τις οβίδες τους

Να αντισταθούμε και να αντιπαρατεθούμε με όλα τα μέσα σε κάθε πεδίο

Να αυτοοργανωθούμε σε κάθε γειτονιά

Να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς όσους/ες/α βάλλονται από το υπάρχον

Να αναταράξουμε τα νερά της επιβεβλημένης κανονικότητας

Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα…

Ανυποχώρητος αγώνας για την ολική απελευθέρωση των ανθρώπων, των υπόλοιπων ζώων και της γης έως την αναρχία

Ολικός Αρνητής Στράτευσης Ζήσης Ν.

Το κείμενο της Queer Ομάδας Βλαχοντάνες:

ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ – ΑΝΔΡΕΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

Στις 12/2/2020 ο σύντροφος Ζήσης Ν. έλαβε χαρτί από τη στρατολογία, που τον ενημέρωνε ότι έχει κριθεί ανυπότακτος και πως του έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 6.000 ευρώ. Ο σύντροφος συνειδητά είχε επιλέξει να μη περάσει περιοδεύον, μια διαδικασία που περνά κανείς στο 18ο έτος της ζωής του και η οποία αποσκοπεί στη συμπλήρωση του δελτίου απογραφής. Στις 11/03/2020 ο σύντροφος έλαβε εκ νέου κλήτευση από το στρατό προκειμένου να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία, όπου και δεν παρουσιάστηκε. Την Παρασκευή 19/11/2021 καλείται για τρίτη φορά.

Η εκδικητική στάση του κράτους απέναντι σε όσα δεν συμμορφώνονται με τον θεσμό του στρατού, δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, καθώς χρόνια τώρα οι ολικοί αρνητές στράτευσης τιμωρούνται με διώξεις και πρόστιμα. Εμείς αντιλαμβανόμενα την απόφαση του συντρόφου μας που αρνείται να γίνει κομμάτι ενός στρατιωτικού/πολεμικού παροξυσμού, δεν έχουμε παρά να σταθούμε υποστηρικτικά και αλληλέγγυα απέναντί του.

Αναγνωρίζουμε ότι οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται η λογική του στρατού είναι ένα σύμπλεγμα φυλετικής, έμφυλης και ταξικής καταπίεσης. Σε ενδεχόμενο πολέμου, το μαχόμενο κομμάτι του στρατού θα αποτελείται κυρίως από άντρες, όπου ολόκληρη η κοινωνία επένδυσε, ώστε από μικρή ηλικία να εξοικειωθούν με τις εικόνες της βίας και του πολέμου ως έμφυλο ρόλο που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας μέσω της υποχρεωτικότητας της στρατιωτικής θητείας και την ανάπτυξη μιας επιθετικής αρρενωπότητας.

Το σύμπλεγμα της εξουσίας μας διδάσκει από μικρά παιδιά την εθνική υπερηφάνεια. Μας δίδαξε πως πρέπει να βαράμε προσοχή στη γαλανόλευκη και πως πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα απέναντι σε ένα πιθανό εισβολέα. Με τον τρόπο αυτό, στο ασυνείδητό μας γίνεται αναγκαία η ύπαρξη ενός στρατού που θα μας προστατεύει από εξωτερικούς εχθρούς, διασφαλίζοντας έτσι την εθνική μας ασφάλεια, τιμή και δόξα.Ας

αναρωτηθούμε, όμως ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν τους πολέμους… Σίγουρα δεν είναι αυτοί που θα πέσουν μαχόμενοι ’’υπερασπίζοντας την πατρίδα’’ αλλά αυτοί που μέσα από την διεξαγωγή τους, ικανοποιούν δικά τους συμφέροντα και κερδοσκοπούν από τη βιομηχανία του πολέμου. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό αν δεν είχαν εδραιωθεί στην κοινωνική συνείδηση φασιστικές και εθνικιστικές λογικές που παρουσιάζουν οτιδήποτε και οποιοδήποτε “ξένο” ως κάτι κατώτερο ή ως απειλή απέναντι στην εθνική ακεραιότητα και ευημερία. Και είναι αυτή ακριβώς η λογική που οπλίζει το χέρι του εκάστοτε λαού και τον καθιστά ικανό να σκοτώσει ή και να πεθάνει τιμώντας υπερήφανα το έθνος.

Ας μιλήσουμε, όμως και για την έμφυλη καταπίεση που διαιωνίζει η λογική του στρατού. Μέσα στο καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα που βιώνουμε, η γυναίκα παρουσιάζεται ως το αδύναμο φύλο. Η θηλυκότητα θεωρείται ανίκανη να προστατεύσει την εαυτή της και παίρνει το ρόλο της μητέρας – της μήτρας του έθνους – αναπαραγωγικής μηχανής που θα γεννήσει και θα μεγαλώσει τους Έλληνες λεβέντες, που θα τους στείλει συγκινημένη στο πόλεμο. Ο άντρας από την άλλη παρουσιάζεται ως το ισχυρό φύλο, ο προστάτης του έθνους και της οικογένειας. Πρέπει να είναι πάντα ικανός, δυνατός, γενναίος και έτοιμος να μπει στη μάχη, διαφορετικά είναι δειλός και άνανδρος. Οι σεξιστικές και ομοφοβικές προκαταλήψεις είναι βασικά συστατικά της συνταγής του εθνικού προτύπου. Η κουλτούρα που θέλει τον άντρα μάχιμο, σκληρό και μάτσο, τρέφει την κουλτούρα του βιασμού και την τοξική αρρενωπότητα που μας βάλλει , ενώ παράλληλα τον παρουσιάζει ως προστάτη μας.

Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κανέναν άντρα να μας προστατέψει από τους πλασματικούς εχθρούς που επινοείτε! Δεν θα γίνουμε ποτέ στρατιωτάκια έτοιμα να παίξουν τον προκαθορισμένο ρόλο που τους έχει αποδοθεί ώστε να φαγωθούν μεταξύ τους για τα κέρδη των αφεντικών. Ούτε μια στιγμή δεν θα οριοθετήσουμε τα σώματα και τις ζωές μας σε κάποιου είδους ανδρικό ή γυναικείο πρότυπο που πρέπει να τελεί ετοιμοπαράδοτες εντολές χωρίς δεύτερη σκέψη και να δημιουργεί σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Οι εχθροί μας βρίσκονται ήδη εδώ και δεν είναι άλλοι από τους καραβανάδες, τους φασίστες , τους πατριάρχες και τα αφηγήματα καθαρότητας του εθνικού κορμού. Όταν θα μας μιλάτε για ‘’πατρίς-θρησκεία-οικογένεια’’ εμείς θα σας μιλάμε για ‘’αντίσταση-αυτοοργάνωση-αλληλεγγύη’’.

Θα φωνάζουμε για ό,τι βασανίζει και περιορίζει τις επιθυμίες και ελευθερίες μας και θα υψώνουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στον έναν και πραγματικό εχθρό που εμείς αναγνωρίζουμε, την εξουσία. Θα είμαστε πάντα απέναντι σας γιατί ο μόνος πόλεμος στον οποίο θα πάρουμε μέρος, είναι αυτός ενάντια στον φασισμό, τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και κάθε άλλη μορφή καταπίεσης που καταδυναστεύει τα σώματα τις ζωές και τις επιθυμίες μας.

Queer ομάδα Βλαχοντάνες

-τα ανώμαλα του κάμπου-

https://athens.indymedia.org/post/1615517/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *