Αλληλεγγύη στη ZAD (Zone à défendre – Ζώνη προς Υπεράσπιση): Ενημέρωση – Συζήτηση στην κατάληψη Αγρός, Σάββατο 9 Ιούνη, 7:00 μ.μ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 05/06/2018
Υλικό άλλων ομάδων

Τη δεκαετία του ’60 η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει τη δημιουργία ενός διεθνούς αεροδρομίου εκτός Παρισιού, στην περιοχή Notre-Dame-Des-Landes, 25χλμ βόρεια της πόλης Νάντη, όπου λειτουργεί ήδη άλλο ένα αεροδρόμιο. Το σχέδιο προβλέπει την απαλλοτρίωση άνω των 20.000 στρεμμάτων γης, την καταστροφή 1.300 στρεμμάτων δάσους, την αποξήρανση υγροβιότοπων και τον εκτοπισμό των κατοίκων της περιοχής. Έκτοτε έχει ξεκινήσει ένας αγώνας ενάντια στα σχέδια του γαλλικού κράτους, αρχικά από κατοίκους και αγρότες της περιοχής, ενώ το 2009 -οπότε και το σχέδιο ανακινείται- συγκεντρώνονται εκατοντάδες αγωνιζόμενοι/ες, καταλαμβάνουν τη γη, δημιουργούν δομές και μπλοκάρουν στην πράξη το σχέδιο κατασκευής του αεροδρομίου. Ο αγώνας της ZAD δεν αφορά πλέον ένα ακόμα καταστροφικό αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά τη ζωή όσων κατοικούν εκεί, το ίδιο το πρόταγμα της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης.

Το πρώτο κύμα καταστολής στη ZAD το 2012, με σκοπό την πλήρη εκκένωσή της, βρήκε αντίσταση από χιλιάδες αλληλέγγυες/ους, που βοήθησαν να ξαναχτιστούν όσα καταστράφηκαν. Τον Απρίλη του 2018, 3 μήνες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης κατασκευής του αεροδρομίου, ξεκινά το δεύτερο κύμα καταστολής, που στοχεύει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση της ZAD, του μεγαλύτερου καταληψιακού εγχειρήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

  • Παρουσίαση του εγχειρήματος της ZAD.
  • Συζήτηση για τις δομές, τις διαδικασίες, τα χαρακτηριστικά του εγχειρήματος – Δυναμική, όρια & αντιφάσεις.
  • Η κρατική καταστολή στη ZAD και γενικότερα στη Γαλλία.
  • Αγώνες ενάντια σε αναπτυξιακά σχέδια παγκοσμίως.
  • Η σημασία της ύπαρξης και υπεράσπισης των αυτοοργανωμένων, κατειλημμένων εδαφών γι’ αυτό που είναι και αυτό που προτάσσουν.

*Μετά το τέλος της εκδήλωσης γιορτάζουμε όλες/οι μαζί τα 9 χρόνια της κατάληψης Αγρός.

 

**Αναδημοσίευση από το site της κατάληψης Αγρός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *