兄弟 祝 你旅途愉快

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 08/03/2011
Τοπικά Νέα

Δεν “βλέπεις” κινέζους μετανάστες να κρύβονται στους δρόμους ούτε να στήνονται στα σκλαβοπάζαρα, δεν απελαύνονται ούτε φυλακίζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν είναι ορατοί αλλά ούτε και αόρατοι. Είναι «διακριτικοί». Πότε με τα βαλιτσάκια τους γεμάτα μικροπραμάτεια να γλιστράνε σα σκιές ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, πότε στις εισόδους των «αυτοσχέδιων» καταστημάτων τους και πότε τις νύχτες να ξεφορτώνουν νταλίκες… Ακόμη και οι χειρότεροι του ντόπιου «εμπορικού κόσμου» αναφέρονται πάντα σε μια «κινέζικη μάστιγα» σαν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο χωρίς σάρκα και οστά, σαν να πρόκειται για φαντάσματα που δεν κόβουν φορολογικές αποδείξεις. Ντρέπονται τη σεμνοτυφία των σχιζομάτηδων τελωνίων.

Με δυό λόγια: κανείς κινέζος δεν έρχεται στην ελλάδα χωρίς να τον περιμένει ένα δίκτυο υποστήριξης, καμία κινέζικη επιχείρηση δεν υπάρχει που να μην χρηματοδοτείται από την πρεσβεία τους, κανείς κινέζος δεν υπάρχει έξω από την κοινότητά του, διακριτ(ικ)ά και διαχωρισμένα όπως αρμόζει σε μια προβληματική sui generis πολυπολιτισμική κοινωνία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξαθλίωση αμβλύνεται. Μετανάστες είναι οι άνθρωποι στη συντριπτικότατη πλειονότητά τους. Εργάτες με τους χειρότερους όρους οι οποίοι «εξάγουν» την χειρότερη υποτίμηση που κυκλοφορεί στην καπιταλιστική «αγορά». Και να που η τραγική τους κατάσταση σφράγισε με έξι νεκρούς τον ιστορικό χάρτη της περιοχής μας. Ανεξίτηλα. Μία οικογένεια 4 ατόμων και δύο στενοί φίλοι είναι οι πρεσβευτές μιας εξαθλίωσης που υπονονεύει την επιτηδευμένη διακριτικότητα και την εξωτική γραφικότητα της πολύσπαρτης china town. Made in Greece.

Με έναν κόμπο στην καρδιά… 兄弟 祝 你旅途愉快

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *