Χαλασμένο Τηλέφωνο #2

Παράτυπος σχολιασμός τοπικού τύπου – με ανταγωνιστικό πρόσημο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 05/09/2012
Τοπικά Νέα


Στατικότητες

Τι λένε: Πράσινο φως για τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω έδωσε ο Δήμος, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων αντοχής σκυροδέματος. Απαραίτητες  κάποιες «εργασίες μικρής ενίσχυσης και εν ευθέτω χρόνω ίσως χρειαστούν εργασίες αναστήλωσης ή και να γκρεμιστεί το κτίριο και να ξαναφτιαχτεί από την αρχή»

Τι (ακόμα) λένε: Επικίνδυνη ι αίθουσα ενόργανης «Εύα Χριστοδούλου» που στεγάζεται στο Μπαρουτάδικο, δίπλα στο στίβο του ΔΑΚ. Εντόπισαν πρόβλημα οι υπάλληλοι και ειδοποιήθηκαν οι Μηχανικοί του Δήμου, οι οποίοι διαπίστωσαν πρόβλημα με τα σίδερα του σκελετού και τις κολώνες (σκουριασμένα και «φουσκωμένες» αντίστοιχα). Αρχές Σεπτεμβρίου το οριστικό πόρισμα της Πολεοδομίας.

Τι ακούμε: Μετά από ένα χρόνο (και κάτι) δημοτικής φαγωμάρας για τη στατικότητα του 1ου Γυμνασίου, ξαφνικά όλα είναι καλά για τώρα με μερικά μερεμέτια και… βλέπουμε για το μέλλον. Αντίστοιχα, μετά από ένα χρόνο (και κάτι) με τα –δημοτικά- φώτα της δημοσιότητας στραμμένα αρνητικά επάνω στην κατάσταση του γυμναστηρίου ενόργανης(πολλές μουρμούρες σχετικά με τον εξοπλισμό και την καθαριότητα) κρίνεται… ημι-ερείπιο. Θα ‘λεγε κανείς πως η στατικότητα στο δήμο Αιγάλεω είναι ένα πολύ ρευστό μέγεθος κάποιες φορές και κάποιες άλλες μπορεί να περνά απαρατήρητο ˙ αναλόγως των περιστάσεων.

Για να ‘μαστε ειλικρινείς, δεν είναι κάποιος ανάμεσά μας πολιτικός μηχανικός για να μπορούμε να έχουμε επιστημονική υποστήριξη της καχυποψίας μας. Η τελευταία προκύπτει μόνο από το τοπικό πολιτικό αισθητήριο, που η  εμπειρία των πολιτικών κινήσεων στην πόλη τείνει να ακονίζει. Κινήσεων όπως, για παράδειγμα, η αφαίρεση δέντρων από το Πατινάζ μες στο «βαθύ καλοκαίρι», έξυπνη κίνηση του (σύσσωμου) αριστεροδεξιού Δημ. Συμβουλίου που φαίνεται να έχει αγχωθεί υπέρμετρα για τις προθεσμίες των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι να μη γίνεσαι καχύποπτος-ακόμη και- με τις στατικότητες- μετά;


Ημεδαπός τελικά

Τι λένε: 2 ημεδαποί διέπρατταν απάτες κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ηλικιωμένων, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά με το πρόσχημα χρηματικής οφειλής προς αυτούς από συγγενικά τους πρόσωπα. (Συνελήφθησαν).

Τι ακούμε: Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει ολόκληρη η δευτερο-τρίτη σελίδα της εφημερίδας «Η πόλη μας» να φιλοξενεί αποσπάσματα από το αστυνομικό δελτίο για περιστατικά παραβατικότητας αλλοδαπών (ενίοτε δημοσιεύεται και αυτούσιο το αστυνομικό δελτίο από τη σελίδα του!).

Στις δημοσιεύσεις αυτές υπάρχει η φροντίδα να φαίνεται πεντακάθαρα στον  εκάστοτε τίτλο (τονίζεται άρα) πως ο δράστης είναι αλλοδαπός. Όσο να’ ναι, 6 παράγραφοι στη σειρά με επικεφαλίδες στο στυλ «ΑΛΒΑΝΟΣ ΛΗΣΤΕΨΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΙΟΥΜΗ», ακόμη και να μη θέλει (χα,χα είμαστε και καλαμπουρτζήδες) συντελεί στο κανιβαλιστικό, αντιμεταναστευτικό κλίμα των καιρών.

Εκπλαγήκαμε λοιπόν που στο τελευταίο φύλλο η εφημερίδα φάνηκε ακριβοδίκαιη (ναι, πολλά καλαμπούρια σε αυτή την ανάρτηση) δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα περιστατικό παραβατικότητας ημεδαπών.

Βέβαια, η έκπληξή μας ήταν σύντομη: αφ’ ενός δεν αναφερόταν στον τίτλο το μικρό αυτό δεδομένο (το «ημεδαπός»), αφ’ ετέρου στις τελευταίες σελίδες η γνωστή αναδημοσίευση του αστυνομικού δελτίου, όπου η εθνικότητα αναφέρεται στον τίτλο  μόνο όταν πρόκειται γι’ αλλοδαπούς, επικρατούσε.


Ποιος θα διανύσει τη φετινή «Πολιτιστική Διαδρομή»;

Τι λένε: Τίποτα συγκεκριμένο, το πρόγραμμα της φετινής πολιτιστικής διαδρομής τα λέει όλα από μόνο του. « Γίγαντες του πνεύματος και του πολιτισμού», χαρίζουν τα φώτα τους στον κόσμο… με εισιτήρια κόστους 15-20 ευρώ. Α, και θα παίξει και η μπάντα του πολεμικού ναυτικού με ελεύθερη είσοδο… (αλλά ποιος είναι τόσο «καμένος»;).

Τι ακούμε: Όχι πως ήταν ποτέ καλύτερα. Αλλά αυτοί οι αναθεματισμένοι καιροί της κρίσης κάνουν πράγματα που σε άλλους καιρούς φάνταζαν «παραμύθια», πιο… χειροπιαστά ας πούμε. Έτσι ώστε καταλαβαίνεις πως αυτό το καράβι ποτέ δεν μας χώραγε όλους και τώρα κάποιοι θα χρειαστεί να στριμωχτούν στο αμπάρι ˙ και κάποιοι άλλοι ακόμη και να βουτήξουν και στη θάλασσα.

Συνειδητοποίηση της ταξικής διαστρωμάτωσης της κοινωνίας λέγεται αυτό και φαίνεται πλέον παντού γύρω, αλλά και της ταξικότητας της αναπαραγωγής της. Με άλλα λόγια, αυτοί που έχουν χρήματα θα απολαύσουν την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και τις «Όρνιθες» και οι υπόλοιποι θα βολευτούν με την μπάντα του ναυτικού και το αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού.

Πάντως, οι υποτελείς όταν δεν ψάχνουν δικαιολογίες –σαν τους ηθοποιούς που ισχυρίζονται πως χωρίς υψηλά αντίτιμα ή κρατική επιχορήγηση δεν είναι πραγματοποιήσιμη η τέχνη τους- απαγκιστρώνονται με χίλιους-δυο τρόπους από τους μηχανισμούς που εμπορευματοποιούν τη δημιουργία. Το αποτέλεσμα: να δημιουργούν αυτόνομα και ελεύθερα από κάθε κανόνα του εμπορίου, αλλά δύσκολα, όπως κάθε δημιουργία και γέννα –το «τέχνη» από το «τίκτω= γεννώ» δεν προέρχεται;). Εμείς λοιπόν, λέμε να πάμε εδώ σε λίγες μέρες:

http://www.kinimatorama.net/node/23996


Κλειστοί οι δήμοι

Τι λένε: Λόγω νέων περικοπών στη χρηματοδότηση των Δήμων, η  Γενική Συνέλευση των Δημάρχων αποφάσισε προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων. Οι περικοπές αφορούν σε προγράμματα και βασικές κοινωνικές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, το «βοήθεια στο σπίτι», η θέρμανση και συντήρηση των σχολείων, τα ΚΑΠΗ κ.α. «Όλοι μαζί , Τοπική Κοινωνία, εργαζόμενοι στους Δήμους κι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης να εμποδίσουμε την οικονομική, κοινωνική και ηθική απαξίωση του θεσμού. Ζητούμε την κατανόηση και τη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων σας, γιατί ο αγώνας είναι κοινός». (υπογραφή: ο δήμαρχος, Χρ. Καρδαράς!)

Τι ακούμε: Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μας να σκουπίσουμε λίγο τα δάκρυά μας από τα γέλια «Συνέλευση Δημάρχων»; Σε άλλες εποχές-όπου τα ενδεχόμενα μιζών και διορισμών δικών ήταν ακόμα ανοικτά- ίσως να απέπνεε κάποιο διαβολικό κύρος για τους υποτελείς –σαν «η Συγκέντρωση των Σκοτεινών Μάγιστρων»-. Αλλά πλέον ηχεί μάλλον αξιολύπητο -σαν «Μάζωξη κλαψιάρηδων». Ως αγωνιζόμενα υποκείμενα πάντως μας φαίνεται σαν ένα αστείο οξύμωρο ούτως ή άλλως.

Εν πάσει περιπτώσει, το οξύμωρο χειροτερεύει όταν για τα πρώτα αυτά απόνερα του «Καλλικράτη» -την πλήρη εξάρτηση των Δήμων από την κεντρική διοίκηση- διαμαρτύρονται και καλούν σε συνεργασία με τους υποτελείς άνθρωποι και παρατάξεις που στήριξαν κι εφάρμοσαν αυτόν τον «Καλλικράτη». Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ –και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων- Ν. Σαράντος μάλιστα, έχει το θράσος σε κείμενό του να μας καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε «άλλες δράσεις [των δημαρχαίων] που θα ‘κολουθήσουν»!

Εμείς πάλι που ποτέ δεν ήμασταν με κανένα Δήμαρχο ποτέ, θεωρούμε πως η ένωση ενός κλαψουρίσματος με εκείνα των αρχι-κλαψούρηδων δεν πρόκειται να βραχυκυκλώσουν την εδώ και καιρό απόφαση των αφεντικών μας για να μας λεηλατήσουν με κάθε τρόπο. Το να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να συλλογικοποιήσουμε τις δυνατότητες, τα προβλήματα, τα μυαλά και τις ανάγκες μας είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για εμάς -και ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτά τα αφεντικά. Κι επειδή στη μεριά των αφεντικών  συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικοί εκπρόσωποί τους (οι δήμαρχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι), ας ξεκαθαρίσουμε πως κανένα αγώνα δεν είχαμε και δεν έχουμε κοινό με τη φάρα του δημάρχου «μας».


Μία (χαλασμένη) κλήση για το μέλλον (με ίδιο πομπό και δέκτη)

Τι λένε: Στη μόνιμη στήλη με μίνι-συνεντεύξεις αριστούχων γυμνασίου & λυκείου της «Η πόλη μας», υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Σχεδόν όλοι οι  αριστούχοι δηλώνουν πως σκέφτονται μελλοντικά να μεταναστεύσουν –ως πτυχιούχοι τότε-, επειδή «η Ελλάδα δεν παρέχει ευκαιρίες στους νέους». Παράλληλα οι περισσότεροι δηλώνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη θεωρούν πως είναι «οι ξένοι»-μερικοί το συγκεκριμενοποιούν: «οι παράνομοι ξένοι».

Τι ακούμε: Κάποια πράγματα δεν μας τα μαθαίνουν στο σχολείο κι εμείς χρειάστηκε να τα μάθουμε μόνοι μας: ζώντας καταστάσεις, σχετιζόμενοι με ανθρώπους και διαβάζοντας βιβλία, που όλοι μας έλεγαν «μην!».

Πάντως και στα μαθήματα ελληνικών της κατάληψης και αλλού έχουμε γνωρίσει αρκετούς πτυχιούχους μετανάστες από το Πακιστάν. Θεωρώντας πως οι τωρινοί αυτοί αριστούχοι θα κληθούν να γίνουν πιθανότατα λαθρομετανάστες –μιας και οι δυτικοί παράδεισοι δε θα θέλουν άλλους βαλκάνιους, ούτε και τα πτυχία τους-,ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουν υπάρξει αρκετές ευκαιρίες γι’ αυτές και αυτούς  για πλουσιότερη κατανόηση του κόσμου και του τρόπου που οργανώνεται η κοινωνία: σε ιεραρχίες καταπιεζόμενων και καταπιεζουσών τάξεων. Έτσι ώστε όταν ο ρεαλισμός του κόσμου και της θέσης τους σε αυτόν πέσει επάνω στα κεφάλια τους, να έχουν κάποια αξιοπρέπεια και προετοιμασία ˙ ώστε να μην επαναλάβουν την ξεφτίλα των συγγενών τους που σε αντίστοιχες στιγμές συνειδητοποίησης (2 χρόνια τώρα) επέλεξαν τον εκφασισμό της κοινωνίας (εκλογικά  δια ψήφου και πρακτικά δια χειρός).


Διάλειμμα για διαφημίσεις

Τι λένε: Επισυνάπτουμε την τελευταία ανακοίνωση του ΞΕ.ΚΟΙ.Ν.Α.* Υπάρχει λόγος.

Τι ακούμε: Εδώ είναι το θέμα: στο τι καταλαβαίνει ο καθένας από αυτή την ανεκδιήγητη επιστολή. Αυτό που επικρατεί κατά τη γνώμη μας είναι μάλλον αρκετός ανδρεο-παπανδρεϊκός πατριωτισμός με ολίγον από ΠΑΣΟΚική κενολογία (η αναδημοσίευση από την ΑΥΡΙΑΝΗ το προδίδει). Πάντως λίγο η άναρχη χρήση κεφαλαίων, λίγο οι απειλές σε β’ πληθυντικό, λίγο η διάχυτη αρχαιολατρεία, λίγο αυτό με τα φλάμπουρα και τα νιόβγαλτα καλάμια της πατρίδας, λίγο αυτό το τυπογραφικό με το «Απόστολος στο τέλος, αν εμείς ήμαστε οι παινευόμενοι από την επιστολή αριστούχοι μάλλον… θα τρομάζαμε από όλο αυτό.

Σίγουρα η συνέλευση της κατάληψης θα ασχοληθεί με τη μελέτη παλαιότερων δειγμάτων του φιλολογικού είδους που ονομάζεται «κείμενα του ΞΕΚΟΙΝΑ» (και με την πολιτική πανίδα που το παρήγαγε), και οπωσδήποτε θα αναμένουμε εναγωνίως την επόμενη-σαν καλοί φυσιοδίφες του τοπικού δημόσιου λόγου άλλωστε.

* Κάποιου είδους «ανοικτό/ ελεύθερο πανεπιστήμιο» στο Αιγάλεω προς την Προύσσης,  με πράσινο ντεκόρ και πολλές αφίσες του Αντρέα και πρωτο-φασιστικά σλόγκαν στους τοίχους. Μη μας ρωτήσετε για τα προγράμματα σπουδών του, δεν ξέρει κανείς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *