[Φυλακές] Η προπαγάνδα των “κατασχεθέντων”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 30/10/2020
Σχολιασμοί

Προσφάτως ακόμα μια νέα έρευνα διεξήχθη στις φυλακές και συγκεκριμένα στις φυλακές Δομοκού. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν τα ευρήματα από την έρευνα στις φυλακές Δομοκού ήταν τα εξής: 3) αυτοσχέδιες συσκευασίες με ηρωίνη, μικτού βάρους (24,7) γραμμαρίων, (15) αυτοσχέδια μαχαίρια και (3) σουβλιά, (2) μεταλλικές λάμες και μπετόβεργα, αυτοσχέδια σφεντόνα, (11) κάψουλες αγχολυτικά, (6) κινητά τηλέφωνα,(5) ηχοσυστήματα, (4) στερεοφωνικά και (2) αυτοσχέδια ηχεία, (11) mp 3 player, (9) φορτιστές (4) ακουστικά τύπου DJ , (13) κουρευτικές μηχανές,(6) βραστήρες, ηλεκτρονική ζώνη αδυνατίσματος,(2) αυτοσχέδιες μηχανές τατουάζ και (2) τράπουλες.

Από αυτά παράνομα μπορούν να θεωρηθούν τα ναρκωτικά, τα αυτοσχέδια μαχαίρια- σουβλιά (αν και κάποια είναι τσίγκινα και χρησιμεύουν αποκλειστικά στο μαγείρεμα, τα κινητά-παύλα φορτιστές και οι αυτοσχέδιες μηχανές τατουάζ. Τα υπόλοιπα όλα που αφορούν συσκευές ήχου (ηχοσυστήματα, στερεοφωνικά, αυτοσχέδια ηχεία, mp 3 player, ακουστικά), ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (βραστήρας), είδη προσωπικής υγιεινής (κουρευτικές μηχανές) και ψυχαγωγίας (τράπουλες) αλλά ακόμα και η ηλεκτρονική ζώνη αδυνατίσματος (ναι ακόμα κι αυτή) είναι όλα τους νόμιμα. Αν εξαιρέσουμε την τράπουλα που ανάλογα τον εσωτερικό κανονισμό κάθε καταστήματος, μπορεί να απαγορεύεται ως τυχερό παίγνιο ή όχι, δεν προβλέπεται πουθενά νομικά η απαγόρευση αυτών των αντικειμένων εξού και δεν υφίσταται προσδιορισμένη ποινή συγκεκριμένα για το καθένα από αυτά. Εισάγονται επομένως στις φυλακές κανονικά και νόμιμα.

Η συνεχόμενη κατάσχεση τέτοιων αντικειμένων και η επίδειξη τους στο κοινό μέσω φωτογραφιών, εξυπηρετούν τη δημιουργία ενός κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των κρατουμένων που περνούν καλά ακούγοντας μουσική, φροντίζοντας τον εαυτό τους, περνώντας την ώρα τους ψυχαγωγικά. Κι αυτό γιατί πρέπει οι φυλακές να είναι ένας διαρκής τόπος τιμωρίας. Μπορεί στα χαρτιά να προβλέπεται ότι οι φυλακές είναι αποκλειστικά στερητικό μέτρο κατά της ελευθερίας, αλλά η πραγματική τους αποστολή είναι να στερούνε οτιδήποτε μπορεί να συνιστά μια αξιοπρεπή και ανεκτή διαβίωση ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες.

Η εικόνα κρατουμένων που περνούν καλά, ακόμα κι αν αυτό αφορά εκείνους που έχουν μια οικονομική δυνατότητα καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν την έχουν, είναι απαράδεκτη γιατί κάνει τις συνθήκες κράτησης πιο υποφερτές. Φυσικά το σύστημα δεν τάσσεται ενάντια στους ταξικούς διαχωρισμούς εντός των φυλακών. Σκοπός δεν είναι να υπάρχει καπιταλισμός εκτός φυλακών και υποχρεωτικός κομμουνισμός εντός.

Σκοπός είναι να διεγείρει το μικροαστικό κομπλεξισμό των νομιμοφρόνων που εξεγείρονται όταν βλέπουν τα “αποβράσματα” να περνούν “καλύτερα και από τον ίδιο που δουλεύει σα μαλάκας”.

Είναι κομμάτι ενός θεάματος που προσπαθεί να αποσπάσει κοινωνικές συναινέσεις για ολοένα και πιο απάνθρωπες συνθήκες εντός φυλακών γυρνώντας τα πράγματα δεκαετίες πίσω.

Και δυστυχώς το καταφέρνει.

Π.Α., fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *