της ΕΡΤ…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 13/06/2013
Αναλύσεις & Θέσεις

Η ΕΡΤ δεν είναι τίποτε άλλο από ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους, δηλαδή ένας θεσμός της άρχουσας τάξης. Στο μηχανισμό αυτό συμπυκνώνονται πολλά κυριαρχικά σημαίνοντα και σημαινόμενα. Δεν πρόκειται απλώς για έναν φορέα του κυρίαρχου λόγου αλλά, επιπλέον, για ένα ΜΕΣΟ διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης που -διάγοντας την Κοινωνία του Θεάματος- ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: ένας μηχανισμός παραγωγής φαινομενικότητας που εκπέμπει ιδεολογία χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα ανοιχτής κοινωνικής διαδραστικής σχέσης. Φυσικά, στο βαθμό που μιλάμε για θεσμό –ακόμη και περίφρακτο μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο της κυρίαρχης τάξης- υπάρχουν και αντιφάσεις οι οποίες θα προβάλλονται… αλλά πάντα σε ένα πλέγμα ενδοκυριαρχικών ανταγωνισμών και των αντίστοιχων διευθετήσεών τους.

Ως εκ τούτων, είναι τουλάχιστον αφελής κάθε προσδοκία –όχι, απλώς, από μια καπιταλιστική μηχανή αλλά- από έναν «καθ’ εαυτόν και δι’ εαυτόν» ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους να εκπέμψει μηνύματα «αλληλεγγύης», «αντίστασης» και «ανατροπής» μέσα από το θεσμικό του πλαίσιο. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι το κράτος υπάρχει γιατί αντλεί νομιμότητα από την αναγκαιότητα διαχείρισης κάθε έννοιας του Δημόσιου. Το πεδίο σύγκρουσης, στο προκείμενο, εντοπίζεται στο «δημόσιο χαρακτήρα» της ΕΡΤ, καθώς πυροδοτείται εκατέρωθεν η αμφισημία μεταξύ Κρατικού και Δημόσιου, με την κοινωνική νομιμοποίηση του Κράτους να εμφανίζεται ως διακύβευμα με ανανεωμένα περιεχόμενα. Η κρατική αντίληψη για το δημόσιο δεν είναι άλλη από προσχηματική: οι στρατιωτικοί δορυφόροι κυκλοφορούν με μετεωρολογικά μηχανήματα που λένε στον κόσμο τον καιρό… και οι μπάτσοι εμφανίζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί. Όπως και η ΕΡΤ όλα αυτά ταΐζονται από τον «κρατικό» προϋπολογισμό και δεν μπορούν παρά να επιβεβαιώνουν διαρκώς τον δημόσιο χαρακτήρα τους για να αντλείται η απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση της κρατικής πολιτικής διαχείρισης της κοινωνίας στο σύνολό της.

Υπάρχουν, όμως, πολλές πολιτικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την υπόθεση κλεισίματος της ΕΡΤ που αξίζει τον κόπο να τις προσεγγίσουμε για να μην μείνουμε σε μια αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα που απορρέει από την αναγωγή στην εξουσιαστική δομική λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, είτε αυτοί είναι καταπιεστικοί μηχανισμοί είτε ιδεολογικοί. Γιατί κλείνει η ΕΡΤ τώρα και γιατί με αυτόν τον τρόπο; Αν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των «δημοσιονομικών μεγεθών» πρέπει να εξυγιανθεί ένας κρατικός μηχανισμός (ο οποίος «διογκώθηκε» και με την ευθύνη της τρέχουσας πολιτικής διαχείρισης) … αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει με την προσωρινή του κατάργηση. Ο ανεκδιήγητος Κεδίκογλου σε μια παιγνιώδη παραδειγματολογία του δήλωσε: «όταν το αυτοκίνητο χρειάζεται ρεκτιφιέ δεν μπορείς να το κάνεις εν κινήσει… πρέπει να μπει στο συνεργείο». Σωφότατον… εν μέρει. Γιατί, ας πούμε, προβληματικός είναι και ο ελληνικός στρατός ως χαίνων μηχανισμός με πλείστα προβλήματα μεταξύ άλλων και υπεξαιρέσεων και αμφισβητούμενων «προμηθειών» γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα με  υπερπολλαπλάσια φύρα δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το πταίσμα της ΕΡΤ. Διανοείται ο κάθε Κεδίκογλου να κλείσει το στρατό για «ρεκτιφιέ στο συνεργείο»; Το παράδειγμα… πάει περίπατο χωρίς να προσθέσουμε κρατικά νοσοκομεία, κρατικά εκπαιδευτήρια κ.λ.π. που ήδη «εξυγιαίνονται» ενώ παραμένουν ανοιχτά και «εκτός συνεργείου».

Άρα υπάρχει κάποιος λόγος που κλείνει με αυτόν τον τρόπο η ΕΡΤ. Και ίσως υπάρξουν απαντήσεις αν προσεγγίσουμε την χρονικότητα του γεγονότος. Εκτιμούμε ότι όλα εξυπηρετούν την συστηματική ακροδεξιά στροφή του κεντρικού πολιτικού σκηνικού που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Το κλειδί ίσως να βρίσκεται στη φύση του δημόσιου χαρακτήρα του συγκεκριμένου ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους.

Οι αδιαμφισβήτητοι αιφνιδιασμοί της ακροδεξιάς συνιστώσας της τρικομματικής διακυβέρνησης των τελευταίων μηνών διατυπώνουν ασκήσεις αυτάρκειας όπως την αντιλαμβάνεται το ιερατείο του Σαμαρά σε σχέση με τους κοινωνικούς και ταξικούς ανταγωνισμούς στη συγκυρία. Με αυτήν την βίαιη κίνηση (αν και όπως αποκαλύφθηκε υπήρξε έγκαιρη μυστική διαβούλευση μεταξύ των τριών συνιστωσών και σαφής τους ενημέρωση για την υπόθεση… γεγονός που ακυρώνει την συνθήκη του αιφνιδιασμού αλλά όχι την απαξίωση της Δημάρ και του Πασόκ) επιτυγχάνονται πολλαπλές στοχεύσεις. Η «δημόσια τηλεόραση» είναι υπόχρεη εκ του θεσμικού της πλαισίου να παρουσιάζει τις απόψεις όλων των κομμάτων σε χρόνους που ορίζονται αντίστοιχα με την εκλογική τους δύναμη. Η ΝΔ προκαλεί την πολιτική κρίση έχοντας την κρατική τηλεόραση κλειστή και με τα ΜΜΕ στην υπηρεσία τριών αγαστών μεγαλοεργολάβων. Ακόμη και σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών την 14 Ιούλη κανείς στο ενδιάμεσο –τουλάχιστον- διάστημα δεν θα μπορεί να ρηγματώσει την μονοδιάστατη πλέον κυρίαρχη προπαγάνδα με τα σαφέστατα ακροδεξιά της χαρακτηριστικά. Το εκ της «δημοκρατικής» και «δημόσιας» φυσιογνωμίας της αντιφατικό πεδίο του θεσμού της κρατικής τηλεόρασης απαλείφεται λόγω «εξυγίανσης». Η περιστολή των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» είναι αδιαμφισβήτητη και διακριτή ακόμη και μέσα στην άχλυ των προσχημάτων και της φτηνής και χυδαίας κυβερνητικής προπαγάνδας περί «δημοσίου» συμφέροντος.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ (εξαιρουμένων των μεγαλόσχημων που… ενδεχόμενα βρίσκονται ήδη στην λίστα της επόμενης ΕΡΤ) προσεγγίζεται τόσο σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από την ιστορικότητα των κριτικών ενδοταξικών σχέσεων), τόσο σε ένα πλαίσιο όξυνσης του αντιφατικού πεδίου μεταξύ δημόσιου και κρατικού χαρακτήρα της ΕΡΤ, όσο και ως ρηγμάτωση της βίαιης ακροδεξιάς επιθετικότητας της πολιτικής διαχείρισης.

Επιπλέον, η αξιακή μας θέση είναι ένα σφυρί για κάθε πομπό που δεν είναι ταυτόχρονα και δέκτης.

Σχόλια Ανάρτησης

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ Η ΠΙΟ ΕΥΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.

  • συντροφοι γραψτε λιγο πιο απλα ελληνικα να μπορει να καταλαβει ενας μεσος ανθρωπος!!Το υφος γραφης ειναι ακαδημαικου τυπου κ ο λογος ειναι για λιγους αναγνωστες!!Ελεος!Ενα blog καταληψης ειναι εδω κ θελουμε να καταλαβαινουμε τι διαβαζουμε!!Παρακαλω αν γινεται να μας τα κανετε πιο “λιανα”!!Συγνωμη για την παρατηρηση αλλα επειδη ειναι οτι πιο αξιολογο εχω διαβασει για την ΕΡΤ θα ηθελα να ειναι γραμενο με ενα τροπο που να ειναι πιο κατανοητος!! συντροφικα

  • αγαπητέ σύντροφε/ισσα απολύτως κατανοητό αυτό που ζητάς ή μάλλον στην ουσία απαιτείς… και καλά κάνεις. Υπάρχει πάντα ανοιχτό το ζήτημα της γλώσσας σε σχέση με τον παραλήπτη σε ένα κείμενο.
    Μακριά από μας κάθε άσκηση ελιτισμού,
    Σε μια πολιτική ανάλυση, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σταθερές που αφενός συμπυκώνουν τα νοήματα, τους δίνουν την απαραίτητη ακρίβεια που απαιτεί μια ανάλυση (ας έχουμε στο νου μας ότι δεν πρόκειται για προκήρυξη δρόμου) αφετέρου κατά κάποιον τρόπο ζητάνε από τον παραλήπτη/αναγνώστη να μετατοπιστεί προς αυτές. Για παράδειγμα, για να μεταφερθεί εδώ η επεξήγηση της έννοιας Ιδεολογικός μηχανισμος του Κράτους και η διαφορά του από τον αστικό θεσμό γενικώς… θα χρειαζόταν η παράθεση αρκετών σελίδων. Μπορείς να φανταστείς πόσο κουραστικό, κακώς εννοούμενα διδακτικό και στην ουσία αποπροσανατολιστικό από αυτό που θέλει να διατυπώσει θα ήταν το κείμενο με διαρκείς παρεμβολές επεξηγηματικού χαρακτήρα.
    Πιστεύουμε ότι η κατανόηση της ουσίας του κειμένου περνάει μέσα από την ακρίβεια των λέξεων που μπορούν να ψαχτούν και από τον παραλήπτη. Ή να ζητηθούν εδώ και να κάτσουμε να ανταλλάξουμε εργαλεία πάνω σε λέξεις και έννοιες με τη μορφή σχολίων. Αλλά στο πλαίσιο μιας ανάρτησης η συμπύκνωση είναι απαραίτητη για να υπάρχει ένα νεύρο στη ροή του κειμένου και από κει και πέρα διευκρινίζουμε για ό,τι χρειαστεί. Όμως, ας μετατοπιστεί και λίγο ο παραλήπτης/αναγνώστης, ας ψαχτεί παραπέρα με έννοιες που θεωρεί κλειδιά στην κατανόηση της πραγματικότητας. Κι ας μην φανταστεί κανείς ότι τα “δύσκολα κείμενα” (όχι τα επιτηδευμένα δυσνόητα) δεν έχουν και πολύ μεγάλη δυσκολία στη σύνταξή τους. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν δεν υπήρχε η τυραννία της συμπύκνωσης αλλά η “άπλα” να γεμίσουμε με επακριβείς επεξηγήσεις λέξη προς λέξη το κείμενο. Αλλά… θα το διάβαζες αν ήταν βιβλίο;

    Συντροφικά

    • Πολύ καλή ανάλυση και σε πολύ σωστή βάση. Βρίσκομαι πολύ κοντά σας αλλά μου δίνεται για άλλη μια φορά η αφορμή να μιλήσω για το δυσνόητο και βαρύ λόγο διαφόρων κειμένων-αναλύσεων. Δεν περιμένω περιγραφικό λόγο ούτε εκπτώσεις στις έννοιες κλειδιά για την ανάλυση ενός κοινωνικο-πολιτικού ζητήματος, άλλωστε συμφωνώ με το ότι οι έννοιες που χρησιμοποιούνται δηλώνουν τη σαφή θέση ενός κειμένου και ενός πολιτικού χώρου. Μα το πολύπλοκο συντακτικό δεν βοηθάει αλλά περιπλέκει τη ροή των νοημάτων. Οι καθαρές συμπυκνωμένες προτάσεις βοηθάνε και θεωρώ πως όντως δίνουν ροή και νεύρο στα κείμενα. Μακριά μας ο ελιτισμός, κοντά μας η όξυνση της σκέψης αλλά ειλικρινά το συγκεκριμένο κείμενο είναι για ανθρώπους με “υψηλό μορφωτικό κεφάλαιο” ή αλλιώς για “δυνατούς λύτες”.
      Συντροφικά

  • δε θα μπορεσω ποτε να καταλαβω τι σχεση εχει ο αναρχικος χωρος με ολα αυτα? γιατι στην Ελλαδα η αναρχια πεθανε??? και τη θεση της πηρε η κατευθυνομενη “νεοταξικη αναρχια” που τη συνθετουν αριστερα κομματα προβοκατορες δηλαδη ολοι αυτοι που την 10ετια του 90 ηταν ρουφιανοι και ασφαλιτες του συστηματος??ο αγωνας για εκαθαριση στον αναρχικο χωρο εχει ξεκινησει.

    • το σχόλιό σου παραμένει ως έχει μια και αποτελεί δείγμα κλινικής περίπτωσης προς κοινωνιολογική έρευνα με θέμα: “η συνωμοσιολογία σε καθεστώς περιορισμένων διανοητικών οριζόντων με θύμα την ιστορική πραγματικότητα”
      Επίσης εδώ έχουμε ένα επιτυχημένο nick name: Ο Κέρβερος, ως σκύλος και φύλακας της Αχερουσίας, πρεσβευτής της θανατίλας. Μιλάμε για πολύ black metal… στον χώρο του “εθνικισμού” (μεταξύ μας… φασισμού)

      • ρε σινιαλο κανε καμια φουσκα με τη μυξα σου ρε φιλαρακι μου! σε ατομα που κρατανε τις πλατειες και τους δρομους τους καθαρους απο φασιστες τι να πεις κ εσυ. εμεις εδω εχουμε σχεδον καθε μερα πολεμο κ ειμαστε λιγοι χωρις καμια βοηθεια απο κεντρο μερια. αν τις γραμμουλες που χαραμισες για να εξηγησεις το νικ νειμ μου .. τις μετετρεπες σε ιδεες ισως να τα λεγαμε κ ομορφα..αντε καλησπερες τσιπρα κ αμα θελεις κ αλλο κανε μου… σινιαλο! Η ΙΔΕΑ ΜΟΥ .. (Α) ΚΑΙ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΦΑ.. ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΑΝΤΙΦΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΑ.. ΙΣΑ ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ..!ΚΑΙ ΣΟΡΡΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΦΙΛΕ… ΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ .

        • ΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΙ ΝΑΖΙ …. ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ.

        • καλυνηχτα κερβερε των πλατειων και του δρομου
          οι ‘μορφωμενοι’ σε χαιρετουν

  • “Κειμενοποιήσατε” αν υπάρχει τέτοια λέξη (βάλατε σε λόγια δηλαδή) και στη συνέχεια, οπτικοποιήσατε κιόλας ό,τι εντελώς ακατέργαστα ένιωθα μέσα μου σε σχέση με την υπόθεση αυτή και είτε από βαρεμάρα είτε από άγνοια και αδυναμία συγκρότησης λόγου (και σκέψης ακόμη), δεν θα έκανα εγώ ποτέ μάλλον. Προσφορά ανεκτίμητη αν και είναι καλό να τον δουλεύουμε λίγο τον εγκέφαλό μας, εμείς οι αδαείς…
    Αυτό είναι μικρό καρφί για εκείνους/ες που δυσκολεύονται να κατανοήσουν το κείμενο για την ΕΡΤ και δεν βγάζω τον εαυτό μου απόξω απαραίτητα. Απλώς, στον αντίποδα των άλλων σχολιαστών, εγώ εκτιμώ το ότι βρέθηκαν κάποιοι να κάνουν τις σκέψεις μου λόγο. Πώς συμβαίνει καμιά φορά με κάποιο καταπληκτικό βιβλίο που διαβάζουμε και νιώθουμε τον συγγραφέα σαν δικό μας άνθρωπο; Ε, αυτό περίπου.

    • …”στη συνέχεια, οπτικοποιήσατε κιόλας”: αναφέρομαι στα βίντεο με τον εθνικό ύμνο.

  • Τελείως συντροφικά θέλω να βάλω 2-3 προβληματισμούς.
    1)Το να μπορείς να εκφράζεσαι απλά και κατανοητά είναι μεγάλο προσόν, ιδίως αν σε ενδιαφέρει η διάχυση αυτού που λες.Δείχνει επίσης και πόσο ξεκάθαρα έχεις στο μυαλό σου αυτά που γράφεις.Το προφανές πρόβλημα με το συγκεκριμένο κείμενο είναι ότι το συντακτικό του είναι τουλάχιστον μπερδεμένο, και αυτό έχει αντίκτυπο και σε αυτό που θέλει να πει.Δηλαδή κατ’εμ’ε δεν ήταν συμπυκνωμένες έννοιες κτλ, αλλά μπερδεμένες.
    2)Η σημαντικότερη ίσως παράμετρος που αφορά τα εργασιακά “ξεπετιέται” με μία φράση επίσης μπερδεμένη, αν όχι λάθος και συντακτικά και νοηματικά….”Ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ…προσεγγίζεται τόσο σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από την ιστορικότητα των κριτικών ενδοταξικών σχέσεων)”,
    Εξάλλου, τι πάει να πει “προεγγίζεται”? Από ποιούς? Πάντως όχι από αυτό το κείμενο.
    3)Η αξιακή θέση όπως καταγράφεται εδώ, ακυρώνει την όποια ανάλυση έγινε προηγουμένως(βασικά, την καθιστά άχρηστη) και είναι αντιφατική, γιατί με αυτή την λογική, “σφυρί” και στο μπλογκ του σινιάλο γιατί δεν νομίζω πως είναι και δέκτης.Η μήπως είναι μέσο ανοιχτό σε όλους κτλ?
    Εκτός αν χρειάζεται διευκρίνηση και δεν έχω καταλάβει καλά.
    Επίσης θεωρώ πως σαν πρόταγμα(εφόσον μπαίνει στο τέλος του κειμένου παίρνει αυτόν τον ρόλο) είναι τουλάχιστον ελειπές, και αν δεν είναι αυτό το πρόταγμα που βγαίνει από το κείμενο τότε νομίζω ότι το πρόταγμα απουσιάζει παντελώς.
    ΥΓ.προσωπικές απόψεις παραθέτω, γιατί γενικά εκτιμώ και το σινιάλο και τον λόγο του ως τώρα, απλά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κείμενο αν και είχε ορισμένες ενδιαφέρουσες σκόρπιες σκέψεις, στο δια ταύτα όχι απλά έπασχε αλλά έφερνε και σύγχυση.Όπως και να’χει… Δύναμη και κουράγιο σύντροφοι!!!

    • 1. εφόσον φαίνεται να ενδιαφέρει όπως και να έχει αυτό το κείμενο ας βοηθήσουμε να γίνει όσο πιο συγκεκριμένο μπορεί στην κατανόησή του. Ποά είναι τα μπερδεμένα του σημεία και ποιές είναι οι ασυνταξίες του;
      2. η πρόταση που αναφέρεται στα εργασιακά είναι άσκηση συμπύκνωσης (κι όχι ασάφειας)…Γράφουμε: ο αγώνας των εργαζομένων προσεγγίζεται (από εμάς προφανώς) σε ένα πλαίσιο (πρόκειται για πλαίσιο πώς αλλιώς να γραφτεί;) διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων (ενός ενδιάμεσου αγώνα δηλαδή όπου δεν τίθεται ένα συνολικό πρόταγμα ανατροπής του συστήματος αλλά διεκδικούνται πολύ συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα)… με με ό,τι αυτό συνεπάγεται (για την προσέγγισή μας.. δεν ξεχνάμε το κύριο ρήμα της πρότασής μας) και από την ιστορικότητα των κριτικών ενδοταξικών σχέσεων (δηλαδή δεν μπορείς όταν είσαι αλληλέγγυος σε έναν αγώνα να μην υπολογίζεις στοιχεία πρότερου κοινωνικού αυτοματισμού, στάσης των εργαζομένων απέναντι σε άλλους εργατικούς αγώνες, κινήσεις για το ξεπέρασμα της αυτοαναφορικότητας κλπ). Στο κείμενο αποτυπώνονται γενικές κατευθύνσεις (με την συμμετρία αυτών που θεωρεούμε ότι πυροδοτούνται από αυτή την υπόθεση) οι οποίες χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και αποσαφήνησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και αυταξία.
      3.Βλέπεις ότι ήδη μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις…Επίσης, υπάρχει μια αυτοοργανωμένη συνέλευση (που σημαίνει ότι δεν συμμετέχεις απλώς σε μια έτοιμη δομή αλλά μπορείς να παρέμβεις και στη δομή της) με τέτοια χαρακτηριστικά που “αποκλείουν” μηχανισμούς και τακτικές ετεροδιαχείρισης. Ένα μέσο της συνέλευσης αυτής είναι και το σάιτ αυτό.
      4. Υπάρχει η θέση και η στρατηγική. Θέση μας είναι αυτή η πρόταση με το σφυρί και διατυπώνεται για να είναι ξεκάθαρος ο πολιτικός μας προσανατολισμός πάνω στο συγκεκριμένο. Η στρατηγική μας είναι η στήριξη ενδιάμεσων αγώνων και η κριτική αλληλεγγύη.
      5. Δεν θεωρούμε σκόρπιες αυτές τις σκέψεις αλλά το αντίθετο. Τηρούν μια εμφανώς αυστηρή δομή… Ο μόνος μας σκοπός δεν ήταν να παράξουμε σύγχυση, εξάλλου κατά κάποιον τρόπο και πέρα από τη δυσκολία του κειμένου κάποιοι/ες έχουν βοηθηθεί με την σαφήνεια των θέσεων αυτών.
      Σε ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις
      συντροφικά!

  • Δε κατάλαβα Χριστό. Γράψτε λίγο πιο απλά ρε πούστη μου…

    • Θεώρησε τη φράση σου ασχολίαστη στο βαθμό που δεν καταλαβαίνεις όλες τις παραπάνω διευκρινίσεις μας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *