Τα “drones” του Κωσταράκου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 21/06/2013
Κινηματικά Νέα

«Θαυμάσια» η σημειολογία των τελευταίων γεγονότων. Υπάρχει, μεταξύ άλλων, μια ουσιαστική και αξιοπρόσεκτη αιχμή που πρέπει να αναδειχτεί στο βαθμό που ενδιαφέρει τις αναδιατάξεις στον σκληρό πυρήνα του κράτους και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εκβάλουν στις κοινωνικές αντιστάσεις.

Μόλις σήμερα ο διευθυντής του FBI , Ρόμπερτ Μίλερ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε αποστολές μέσα στις ΗΠΑ. Έχουμε λοιπόν μια κυνική ομολογία «εκτροπής» στρατιωτικών υποδομών με σκοπό την παρακολούθηση του εσωτερικού εχθρού…

Επίσης, βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες μετά την φασιστικού τύπου (ανεξαρτήτως προσχημάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης) αναδιάταξη των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους με το κλείσιμο της ΕΡΤ, μια αναδιάταξη που εξαντλεί το περιεχόμενό των κεντρικών πολιτικών επιλογών στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμη και σε επίπεδο προσχημάτων, ενώ η ακροδεξιά διακυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα στείλει τους «αργόμισθους» της ΕΡΤ να γίνουν νοσηλευτές για να προσφέρουν αυθεντικό κοινωνικό έργο… την ίδια ώρα ανακοίνωνε το κλείσιμο 5 δημόσιων νοσοκομείων (Αγ. Βαρβάρα, Πολυκλινική Ομόνοιας, Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη», Νοσοκομείο «Παναγία» Θεσσαλονίκης)… Ο σαρκασμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα για βαθιά θέσμιση της ακροδεξιάς μετατόπισης σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής διαχείρισης.

Χτες τα χαράματα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος, γνωστός για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις δήλωσε ότι έμαθε από το διαδίκτυο ότι τον παραίτησαν. Κι όμως χαμογελούσε χωρίς καμία ανησυχία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με διάφορες ανακοινώσεις που τον ήθελαν να προωθείται για τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Μόλις σήμερα… άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα σενάρια για ανασχηματισμό και … μεταξύ μας… θα είναι οξύμωρη η απουσία του Κωσταράκου από την νέα κυβέρνηση. Αν, όμως, όλα δρομολογηθούν σύμφωνα με την απλή ακροδεξιά τυπική λογική των ημερών… η παρουσία του στην νέα κυβέρνηση τί άλλο θα δηλώνει πέρα από θέσμιση ενός φαινομενικά μεταβατικού καθεστώτος;

Επίσης, μόλις σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη του 50χρονου αντιρρησία συνείδησης Λ. Πετρομελίδη για να εκτίσει ποινή 18 μηνών που του επιβλήθηκε το 2009 σχετικά με την ανυποταξία του. Η σύλληψη αυτή αθροίζεται σε μια σειρά από άλλες σχετικές διώξεις από μεριάς του ελληνικού στρατού. Απ’ ό,τι φαίνεται έχει παρθεί τους τελευταίους μήνες μια κεντρική απόφαση για την ενεργοποίηση εκκρεμών ενταλμάτων αλλά και την έκδοση νέων με σκοπό να αντιμετωπιστούν παλιοί και νέοι αρνητές στράτευσης. Είναι πασιφανής κι εδώ η αναγωγή στην προλεχθείσα αποφασιστικότητα. Διάγουμε ένα εθνοκρατικό καθεστώς που έχει επιλέξει την συντηρητική σκλήρυνση της κοινωνικής του θέσμισης. Κι αυτό σε ευθεία αναλογία δεν μπορεί παρά να σημαίνει αλγοριθμική σκλήρυνση του πιο σκληρού του πυρήνα: του στρατού.

Σκοπός είναι η συντριβή κάθε αμφισβήτησης και άρνησης του καθεστώτος ενώ αυτό ανενόχλητο θα διευθετεί τις ενδοσυστημικές του μετατοπίσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *