Σχετικά με το βιβλίο της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 07/07/2021
Κινηματικά Νέα

Αγαπητές/οί/ά καλημέρα

Όπως ήδη θα ξέρετε, κυκλοφόρησε το βιβλίο με τα κείμενα της “Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – Ανιχνεύοντας διαδρομές κινηματικής αντίστασης στην κυρίαρχη ψυχιατρική”.

Τελευταία λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα σχετικά με τη διάθεση του βιβλίου γεγονός που μας χαροποιεί. Αν επιθυμείτε να σας το αποστείλουμε παρακαλούμε να μας στείλετε μια διεύθυνση και το τηλέφωνό σας για να συνεννοηθούμε για το πώς θα τα παραλάβετε. Για εμάς αυτό θα αποτελέσει και μια  επιπλέον οικονομική ενίσχυση καθώς ο νέος μας χώρος για να μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανός, ενεργός και λειτουργικός,  χρειάζεται την υποστήριξή που ο καθένας και η καθεμία θα μπορούσε να διαθέσει, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά του έξοδα και για να μπορεί να φιλοξενεί τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας,.

Το βιβλίο διατίθεται στην προτεινόμενη τιμή των 15 ευρώ χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα να προσφερθεί και μικρότερο ποσό με βάση τις δυνατότητες του κάθε ατόμου (ή και μεγαλύτερο!). Μπορείτε να διαθέσετε το ποσό στον κάτωθι λογαριασμό τραπέζης, αναφέροντας το όνομά σας και τη σημείωση «υπόψη Χρυσούλας Κουκουτού» για όσους/ες μένουν στην επαρχία.:

Τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός Λογαριασμού: 50 6508 6467 090

IBAN GR22 0172 0650 0050 6508 6467 090

Δικαιούχος: HEARING VOICES NETWORK ΕΛΛΑΔΑΣ

Αιτιολογία: “ονοματεπώνυμο + υπόψη Χρυσούλας Κουκουτού”

Για όσους/ες/α μένουν Αθήνα ίσως είναι εφικτή και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για την παράδοσή του.

Με εκτίμηση

Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο 

Κίνημα στην Ψυχική Υγεία

ΥΓ: Ακολουθούν λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η «Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» είχε συγκροτηθεί ως επώνυμη κινηματική συλλογικότητα, στο χώρο της ψυχικής υγείας, από το 2005.

Τα άτομα και οι επιμέρους φορείς που τη συγκρότησαν (επαγγελματίες ψυχικής υγείας, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, οικογένειες, σύλλογοι κλπ), κινούνταν, ήδη από αρκετά χρόνια πριν, στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης του κυρίαρχου ψυχιατρικού παραδείγματος και των ιδρυματικών πρακτικών και υπηρεσιών του, ή βίωναν μια βαθιά απογοήτευση και μιαν αμετάκλητη δυσανεξία εντός αυτού.

Η διαχρονική απουσία ενός κοινωνικού κινήματος συντελούσε, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα όποια εγχειρήματα υπήρξαν, να ωθούνται προς (ή συχνά, και να επιλέγουν) τις ατραπούς των συγκυριακών και διοικητικών/ τεχνοκρατικών λύσεων. Σε προσεγγίσεις, δηλαδή, που, διαχρονικά, αδυνατούν και/ή αρνούνται να δουν την όποια σχέση της ιδρυματικής οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών με την θεωρία και πράξη της κυρίαρχης ψυχιατρικής.

Το ζευγάρωμα, και η σύμπλευση, της κυρίαρχης νεοϊδρυματικής κουλτούρας και πρακτικής της κηδεμονευόμενης, από το φαρμακοβιομηχανικό σύμπλεγμα, ψυχιατρικής με την οικονομική κρίση και τα διαδοχικά μνημόνια φαίνεται να έχουν οδηγήσει σ΄ ένα αμετάκλητα δυστοπικό πεδίο, κοινωνικού ελέγχου και καταστολής, σ’ ένα τοπίο αποξηραμένο, περίκλειστο και έρημο από την όποια αναγνώριση και κατοχύρωση δικαιωμάτων και θεραπευτικότητας, στην υπηρεσία της νέας, «μετά» την πανδημία, εποχής.

Τα κείμενα αυτά, καθώς διατρέχουν μια  ιστορική διαδρομή περίπου 15 χρόνων, θεωρούμε ότι συντελούν στην ανάδειξη της αποτυχίας του κυρίαρχου ψυχιατρικού παραδείγματος (εν προκειμένω στην Ελλάδα) να προσφέρει – και ταυτόχρονα περαιτέρω να επινοεί – οτιδήποτε πέρα από καταστολή και κοινωνικό έλεγχο. Υλικό για αξιοποίηση στην επινόηση των χειραφετητικών προταγμάτων και την οργάνωση των αντιστάσεων και των διεκδικήσεων στη νέα εποχή, που είναι ήδη εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *