ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ‘Η ΙΔΡΥΜΑ
Ξημερώματα της 30/12/2020 δύο μέρες πριν την άλλαγη του χρόνου και λίγο μετά τις 6:30 το πρωί, η ελληνική αστυνομία εισέβαλε στο κτήριο της Α΄ ΦΕΠΑ δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό. Κατέστρεψαν κοινόχρηστους χώρους, μπούκαραν σε κατελλειμένα δωμάτια, εκκένωσαν στέκια, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς χώρους και μπήκαν σε δωμάτια εστιακών φοιτητ(ρι)ών όπου από αμέλεια μπερδεύοντας τους αριθμούς των δωματίων. Συνολικά, ανοίχτηκαν περίπου τριάντα χώροι. Τις παραπάνω απο τρεις ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση ήλεγχαν τις εισόδους, κυνηγώντας όσα φοιτητά ή μη προσπαθούσαν να καταγράψουν το γεγονός, δεν άφηναν τα εστιακά να βγούν απ΄τα δωμάτια τους και ζητούσαν στοιχεία απο όσα κυκλοφορούσαν εντός των εστιών. Πραγματοποιήθηκαν οχτώ συλλήψεις ατόμων με παρατεταμένα τα όπλα. Από τους παραπάνω χώρους κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, πάρθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA κατά περίπτωση, ενώ πίσω άφησαν κατεστραμμένες πόρτες, σπασμένα τζάμια και ρημαγμένα δωμάτια. Μια “κινηματογραφική” επιχείρηση που αφορούσε 100+ περίπου μπάτσους όλων των ειδών (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ,τμήμα κλοπών ασφαλίτες, δίωξη ναρκωτικών) σπέρνοντας τρομοκρατία σε ένα κτίριο που διαμένουν πάρα πολλά άτομα.
Οι φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης ανέκαθεν κουβαλούσαν μια σημαντική αντίφαση. Ενώ είναι ένας χώρος οπού υπάρχει υποδομή για τη διαμονή 1000+ ανθρώπων, κατά βάση κυριαρχεί η αποξένωση. Τους τελευταίους μήνες η εστία ήταν βιώσιμη και ζωντανή και αυτό είχε να συμβεί πολύ καιρό. Άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων, ηλικιών και ταυτοτήτων είχαν και έχουν ως σημείο συνάντησης τις εστίες. Από τις αρχές του Δεκέμβρη κόσμος που ζει στις εστίες άνοιξε μέσω του συλλόγου οικοτρόφων έναν διεκδηκιτικό αγώνα για να είναι πιο βιώσιμη η καθημερινότητα. Το εστιατόριο τελούσε ύπο κατάληψη αφού με εντολή της πρυτανείας είχε κλείσει ως αντίποινα στον σύλλογο οικοτρόφων, που ειχε επιλέξει να καταλάβει την γραμματεία της εστίας για να ασκήσει πίεση με σκοπό να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Αυτά αφορούσαν τους πανεπιστημιόμπατσους, τα μέτρα πρόληψης για τον covid19, την αύξηση των παρατάσεων διαμονής των εστιακών, τις εισδοχές και την βελτίωση συνθηκών σίτισης. Το δεκαπενθήμερο των γιορτών των χριστουγέννων που το εστιατόριο παραμένει κλειστό, φέτος πέρασε στα χέρια των ανθρώπων που υπάρχουν στις εστίες δημιουργώντας ένα κέντρο συνάντησης και συλλογικοποίησης εν μεσω καραντίνας, καλύπτοντας παράλληλα – με όρους αυτοοργάνωσης και κοινότητας – τη βασική ανάγκη της σίτισης και της συνύπαρξης.
Οι λόγοι της εκκένωσης ποικήλουν, διάφορες αιτίες επηρέασαν την απόφαση του κράτους και των πρυτανικών αρχών για καταστολή, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το σίγουρο είναι ότι το κράτος αντιτίθεται και επιτίθεται σε οποιοδήποτε κέντρο ζωής, αγώνα, κοινωνικοποίησης και συλλογικοποίησης. Σε ένα καιρό που η απομόνωση και η αποπολιτικοποίηση είναι οι κυρίαρχες αφηγήσεις, οι νησίδες ελευθερίας όπως η ΦΕΠΑ ή άλλα εκκενωμένα εγχειρήματα μπαίνουν στο στόχαστρο της καταστολής. Το δόγμα τάξη και ασφάλεια, ανέκαθεν υπήρξε κυρίαρχη αφήγηση όσων αφορά την αγωνιστική δράση μέσα και έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους, ειδικά τώρα στις εποχές της πανδημίας, ενισχύεται από την κρατική διαχείρηση και το πρόσχημα του ιού. Η επιβαλόμενη πειθάρχιση και απομόνωση, η προσπάθεια τους κράτους να μας περιορίσει και να διαλύσει οποιαδήποτε φωνή και δράση που εναντιώνεται σε αυτό και σε διάφορες μορφές καταπίεσης, εκφράζεται μέσω της εκκένωσης ΦΕΠΑ. Κάθε χώρος που προσπαθεί να συνδέσει την αυτοοργάνωση με την διεκδίκηση, που πολιτικοποιεί και πολιτικοποιείται, που κάνει πρόταγμα τον αγώνα και την συλλογικοποίηση, μοιάζει στα μάτια του κράτους ως ένας επικύνδινος εχθρός. Έτσι και στην ΦΕΠΑ τον τελευταίο καιρό οι συναντήσεις και οι δράσεις που ξεπήδησαν από αυτήν, διευρίνθηκαν μιας και ο ευρύτερος αντιεξουσιαστικός χώρος βρήκε στους κόλπους της μια στέγη, πράγμα που συντέλεσε στην περεταίρω στοχοποίηση της εστίας. Αυτή η συνθήκη (και εν μέσω πανδημίας) σε συνδυασμό με την ήδη πολύ σημαντική υπάρχουσα κατάσταση αγώνα και αντίστασης από εστιακούς/εστιακές, καταληψίες, φοιτητικές ομάδες και αυτοργανομένους χώρους που αριθμούν χρόνια δράση, συντέλεσαν στην στοχοποίηση και την καταστολή της εστίας. Σημαντικό ορόσημο ήταν η πρόσφατη νίκη των εστιακών πανελλαδικά στο προηγούμενο λοκντάουν, όπου δεν υπέκυψαν στις πιέσεις του κράτους και δεν έφυγαν απ’τα σπίτια τους. Παράλληλα η συνθήκη της τηλεκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις μέρες των γιορτών όπου η πολιτική δράση περιορίζεται και σε διάφορες περιπτώσεις εξαφανίζεται, – όπως και στην εκκένωση της κατελειμένης Πρυτανίας του ΕΜΠ – ο “άδειος” χώρος βοηθάει την κατασταλτική επιχείρηση να συντελεστεί χωρίς αντιδράσεις κατά την διάρκεια αλλά και στην συνέχεια για την υπεράσπιση του χώρου.
Αυτές οι τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις, η εκκένωση των δύο Πολυτεχνείων, η ΦΕΠΑ και η δίωξη των οχτώ της ΑΣΟΕΕ είναι λίγα από τα παραδείγματα που προαναγγέλουν ενα ακόμα πιο δυστοπικό μέλλον και στρώνουν το έδαφος για την πανεπιστημιακή Αστυνομία. Διαχρονικά τα πανεπιστήμια έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Αναρχικό Αντιεξουσιαστικό χώρο ως κέντρα αγώνα, ως σημεία οργάνωσης και ως “ορμητήρια” ιδεών και δράσεων. Έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στα κινήματα από την εξέγερση του ‘08 μέχρι και τις αυθόρμητες επιθέσεις.
Αυτό που φοβούνται οι μπάτσοι και τα παρεμφερή στοιχεία που τους αναπαράγουν ως μέσο επιτήρησης, καταστολής και ελέγχου, είναι να ζήσουμε μία ζωή αδιαμεσολάβητη από κρατικούς θεσμούς και φορείς. Μία ζωή που θα πολεμάει τις εξουσίες που βιώνουμε. Το πιο σημαντικό πράγμα που συνέβαινε στις εστίες τον τελευταίο καιρό είναι η αίσθηση ότι μπορούμε χωρίς αυτούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα, μπορούμε να σπάσουμε το λοκντάουν, μπορούμε να βγούμε στους δρόμους και να φωνάξουμε για όλα αυτά που μας εξοργίζουν. Και θα το κάνουμε! Υ.Γ. Απο την πρώτη στιγμή που οι μπάτσοι έφυγαν απο την εστία όλα τα δωμάτια και οι χώροι που εκκενώθηκαν, πάρθηκαν πίσω.
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΆΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ
10 100 1000000000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Φοιτητικών Εστιών
Leave a Reply