Ο Παχατουρίδης και η πυγμή της Δημοκρατίας ενάντια σε μια κατάληψη στο Περιστέρι

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 21/11/2010
ΣχολιασμοίΤοπικά Νέα

Χτες, ημέρα Σάββατο 20 Νοέμβρη το πρωί, μια μεγάλη ομάδα κατοίκων του Περιστερίου προχώρησε σε κατάληψη δημοτικού χώρου, στα “ψαράδικα”, απέναντι από το νέο δημαρχείο της περιοχής και 500 μέτρα δυτικά του σταθμού μετρό του Αγ. Αντωνίου. Σκοπός της κατάληψης η δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου αντίστασης και αλληλεγγύης. Συσπειρώθηκε αρκετός κόσμος από την περιοχή και άρχισε το καθάρισμα του χώρου. Το βράδυ όμως κατά τις 8.30 πολλαπλάσιες δυνάμεις αστυνομικών κύκλωσαν την κατάληψη και με την παρουσία εισαγγελέα την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 55 άτομα. Αφού κρατήθηκαν στην ΓΑΔΑ μερικές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι χωρίς κατηγορίες, καθώς δεν ζητήθηκε δίωξη και φάνηκε ότι μέλημα της δημοτικής αρχής ήταν η εκκένωση του χώρου και όχι το άνοιγμα λογαριασμών με ριζοσπαστικές δυνάμεις της πόλης. Εν τω μεταξύ, ακούγεται ότι για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και δύο μετανάστες μέσα από τα σπίτια τους, με τις κατηγορίες της κλοπής δημόσιας περιουσίας (ίσως πήραν τα άχρηστα πράγματα που πετάχτηκαν έξω από τους καταληψίες στη διάρκεια του καθαρίσματος της κατάληψης) και με τον ένα να αντιμετωπίζει απέλαση (με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση του συγκεκριμένου γεγονότος). Σε όλη τη διάρκεια της εκκένωσης, καθώς και μετά, άρχισε να μαζεύεται πλήθος αλληλέγγυων (στην αρχή υπήρξε προσπάθεια απώθησης από τις δυνάμεις καταστολής) που προχώρησαν σε αυθόρμητη διοργάνωση συγκεντρωσης αλληλεγγύης με μικροφωνική μέχρι αργά το βράδυ.

Η άμεση κατασταλτική απάντηση στο εγχείρημα από τον δήμαρχο Παχατουρίδη δεν είναι απλά ένα δείγμα αλαζονείας στη βάση των ποσοστών “λαϊκής αποδοχής” που απολαμβάνει στο Περιστέρι και αποτυπώνεται στα εκλογικά πανηγύρια. Ο χώρος των “ψαράδικών” προορίζεται για εμπορική εκμετάλλευση από ιδιώτες και είναι θέσφατο στον καπιταλισμό ότι οι ανάγκες του κέρδους προκρίνονται -αλλά και αντιτίθενται όταν το κρίνουν- οποιονδήποτε άλλων. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα συνακόλουθα άμεσα αντανακλαστικά του κράτους στα διαπλεκόμενα κελεύσματα του Παχατουρίδη. Η πυγμή της Δημοκρατίας είναι έτοιμη να συντρίψει ανά πάσα στιγμή κάθε ανιδιοτελές -μεν- κοινωνικό και πολιτικό εγχείρημα που στήνεται εναντιωματικά -δε- προς τις κυρίαρχες προσταγές.

Σταθερό μας μέλημα είναι να δημιουργούνται αναχώματα στον πολιτισμό της ξεφτίλας και της υποταγής.

*Έχει ήδη καλεστεί συζήτηση έξω από τον χώρο των “ψαράδικων” από τους καταληψίες σήμερα Κυριακή 21/11 στις 12 το μεσημέρι για τις περεταίρω κινήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *