Ουρλιάζει το ψάρι πεθαίνοντας;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 18/11/2012
Free Project

Πρωινή ενημέρωση της Κυριακής. Διαβάζω στο Ίντερνετ διάφορα νέα. Βλέπω φωτογραφίες. Και δεν μπορώ. Δεν αντέχω. Κι έτσι τα γράφω για να τα βγάλω, να τα βλέπω απέναντι. Να βλέπω λέξεις, γράμματα στη σειρά, αντί της εικόνας που ουρλιάζει.
Και θυμάμαι το Δαρβίνο. Το ερώτημά μου είναι αναπάντητο.
Δε θεώρησα ποτέ ότι ανήκω σε καμιά ευνοούμενη φυλή που διακατέχει αυξημένες αντιληπτικές ικανότητες. Δε σπούδασα ούτε και διάβασα περισσότερα από πολλούς. Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην ανεχτούμε αυτά που θεωρούνται δεδομένα; Τι είναι αυτό που κάνει το σημερινό «ενημερωμένο» που διαβάζει ακριβώς τα ίδια με αυτά που διαβάζω εγώ, να μπορεί να κοιμάται ήσυχος περιμένοντας να έρθει μόνο του το αύριο; Οι ήσυχοι είναι τόσο επικίνδυνοι. Είναι τόσοι πολλοί. Με τρομάζουν οι παραμορφωμένες φάτσες τους. Το παραμορφωμένο συναίσθημά τους. Η άμορφη λογική τους.

Ουρλιάζει το ψάρι πεθαίνοντας;
Για τη Γαύδο, για το Κατάκολο και την Πάργα, για τις Σκουριές κι άλλα τόσα που έρχονται.
Μια εικόνα κι ένα κείμενο.

Δαρβίνε πες μου, πόσο καθυστερεί;
Όχι όχι, λάθος κάνεις, δεν είμαστε ηλίθιοι, όχι φίλε μου δεν είμαστε τυφλοί, δεν είμαστε κουφοί, δεν είμαστε αυτό που νομίζεις. Δεν έχεις δίκιο, δεν είμαστε ζώα, δεν τρέφεται ο ισχυρός από τον αδύναμο.
Όχι όχι, λάθος κάνεις, δεν είμαστε υποταγμένοι, ούτε σκυλιά των αφέντων. Δεν είμαστε ρουφιάνοι, ούτε κανίβαλοι. Απλά έτσι είναι τα πράγματα. Είμαστε ανώτεροι.

Αντιγράφω από σκόρπια εγχειρίδια:

Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο
που έχει δυνατότητα συνδυαστικής σκέψης μεταξύ διαφορετικών, απομακρυσμένων και σύνθετων μηνυμάτων.

Ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα
διότι μπορεί να προβάλλει εικόνες του εαυτού του και του περιβάλλοντός του στο μέλλον, να τις κρίνει και να προβλέψει αναμενόμενα αποτελέσματα σύμφωνα με τις ενέργειές του.

Ο άνθρωπος είναι ανώτερο ον
διότι καθυποτάζει τη ζωώδη του καταγωγή με τη λογική.

Ο σύγχρονος άνθρωπος του ανεπτυγμένου κόσμου
έχει πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεται με πολλούς αντικειμενικούς τρόπους μέσω της επιστήμης και της πληθώρας πληροφοριών που μπορεί να αναζητήσει.

Αντιγράφω το ημερολόγιο του ΔΙΠΛΑΝΟΥ μου:

Σήμερα ενημερώνομαι αντικειμενικά. Δε διαβάζω μόνο εφημερίδες, ούτε βλέπω μόνο τιβί. Εμένα δε θα με κοροϊδέψουν έτσι. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος με ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές ενημέρωσης. Έχω δική μου άποψη για όσα με αφορούν.
Διαβάζω το χαρμόσυνο νέο της σωτηρίας μας: είμαστε τυχεροί, έχουμε μάλλον πετρέλαιο ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. Επειδή διαβάζω κατά τύχη ότι ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ, εκεί που έχουν επίσης πετρέλαιο, έγινε πάλι μια έκρηξη, επιστρατεύομαι έστω κι αν με δυσκολεύει λίγο, τη συνδυαστική σκέψη μου. Αν κάνει «μπουμ» εκεί, μήπως κάνει «μπουμ» κι εδώ; Να ψάξω λοιπόν στο Γκούγκελ το όνομα της εταιρίας που έρχεται ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ: μαρκάρω το όνομα, κάνω «δεξί κλικ» και βάζω «αναζήτηση». Ανοίγει νέα ιστοσελίδα με πολλά αποτελέσματα. Δεν επιλέγω να διαβάζω όλες τις σελίδες τις εταιρίας αλλά προσθέτω στην αναζήτηση (δίπλα στο όνομα Petroleum Geo Services που είναι ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου Nordic Explorer), τη λέξη «Mexico». Βρίσκω ότι η εταιρία «δραστηριοποιείται» στο Μεξικό και παρότι είναι ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΥ με ανησυχεί λιγάκι. Θα ψάξω κι άλλα. Διαβάζω την επίσημη ελληνική ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων: ευτυχώς με διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδυνεύω διότι είναι επιστήμονες μελετημένοι και λογικοί που γνωρίζουν το θέμα εδώ και χρόνια και συμπεραίνω ότι έχουν σίγουρα καθυποτάξει τη ζωώδη τους αρπαχτική φύση που θα τους οδηγούσε σε άλλη περίπτωση σε αποφάσεις βλαβερές για μένα.
Αφού ενημερώθηκα πλήρως και πείστηκα ότι αυτά που συμβαίνουν ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΥ δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτά που συμβαίνουν ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ, ησυχάζω.

Έτσι, πάω ανέμελα να κουβεντιάσω με το διευθυντή μου για την προαγωγή μου στη θέση του Δ’ υποτομεάρχη. Δυστυχώς όμως είναι στο δρόμο κάτι ηλίθιοι από τις Σκουριές που κλείσαν το δρόμο νομίζοντας ότι η ρύπανση από το χρυσό στην Ινδία είναι ίδια με εδώ. Εμποδίζουν νοικοκυραίους ανέργους να βγάλουν ένα μεροκαματάκι και δε μ’αφήνουν κι εμένα να εξηγήσω στον κύριο διευθυντή πόσο περήφανος είμαι που είμαι άνθρωπος, που διαφέρω από τα ζώα, που είμαι λογικό και ενημερωμένο ον του σύγχρονου πολιτισμού και που είμαι τόσο μα τόσο περήφανος που διαφέρω κι απ’την υπόλοιπη ανθρωπότητα διότι είμαι Έλληνας και κατάγομαι από το Σωκράτη (μήπως έχω κι από Πυθαγόρα; Από τη μεριά της μάνας μου η προγιαγιά ήταν Σαμιώτισα με ρίζες από τα Παράλια…).

….Δαρβίνε, θα καθυστερήσει πολύ αυτή η γαμημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου;

Μεξικό: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=484310
Ιόνιο και Κρήτη:http://www.ionianpress.gr/news/local-news/economy/7919-2012-11-14-22-10-25
Εταιρία ερευνών: http://www.pgs.com/Pressroom/Media_Gallery/Media-Pictures/Nordic-Explorer/
Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων:http://www.elliny.gr/index.htm
Ινδία: http://www.econews.gr/2012/11/12/india-exoryxi-xrysou-arseniko/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *