Οι ξεφτιλισμένες εξουσίες της “Ευρωπαϊκής Επιτροπής” και των “Κυπριακών Αρχών”

Η πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποκλείσει τις κυπριακές τράπεζες από κάθε συναλλαγή με τις τράπεζες της Ε.Ε. αποτελεί αναμφισβήτητα την κήρυξη πολέμου του Eurogroup στο κυπριακό κράτος μετά την αρνητική απόφαση της Βουλής προς τους ευρωσχεδιασμούς. Ακόμη, όμως, κι αν ενδώσει η κυπριακή βουλή σ’ αυτόν τον “δημοκρατικό” εκβιασμό της ευρωπαϊκής “ομοφωνίας” και της ξεφτιλισμένης ρητορείας για την ευρωπαϊκή “μεγαλοψυχία”… δεν είναι δεδομένη η συναίνεση των κυπριακών υποτελών τάξεων.

Παραθέτουμε την τελευταία δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο:

Δήλωση τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο:

 “Από το φθινόπωρο τού 2011, οι κυπριακές αρχές συζητούν με την Επιτροπή τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τον Ιούλιο τού 2012, η Κύπρος ζήτησε και επίσημα βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος. Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει ουσιαστικά εξαιτίας προβλημάτων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ο οποίος ήταν υπερβολικά μεγάλος για το μέγεθος τής κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Τέλος, το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο τού Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης τής Κύπρου, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος σύμφωνου με τους όρους που καθόρισαν τα κράτη μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τον δανεισμό 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οι όροι τού δανείου περιελάμβαναν την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου βιωσιμότητας τού χρέους και αντίστοιχες χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε, σε όλα τα στοιχεία του, στις προτάσεις και τις προτιμήσεις τής Επιτροπής, η Επιτροπή θεώρησε καθήκον της να το υποστηρίξει δεδομένου ότι οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις ήσαν αφενός πιο ριψοκίνδυνες και, αφετέρου, λιγότερο ευνοϊκές για την κυπριακή οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή Βουλή.

Τώρα εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να υποβάλουν εναλλακτικό σενάριο που να συμφωνεί με τα κριτήρια τής βιωσιμότητας τού χρέους και τις σχετικές χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο και να συμβάλει σε μια εποικοδομητική και διαχειρίσιμη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένης τής ίδιας τής Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων και συνεχίζει τις επαφές με την Κύπρο, τα άλλα κράτη μέλη στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα τής ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 €. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο.”

Από την τελευταία δε παράγραφο καθίσταται σαφής -πέρα από την άσκηση επικυριαρχίας του ταξικότατου υπερεθνικού διευθυντηρίου της Ε.Ε που είναι καταφανής σε όλο το κείμενο και-  η ταξικότατη εμμονή των κυπριακών αρχών στην λεηλασία των μικροκαταθετών παρά την εκτονωτική εναλλακτική ευρωπαϊκή πρόταση…

Και η ξεφτίλα θα συνεχίζεται αν δεν μιλήσουν τα οδοφράγματα…


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *