Να κάνουμε τα πανεπιστήμια εστίες ανομίας και πολύμορφου αγώνα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/01/2021
Κινηματικά Νέα

ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ…

…Ήταν η κίνηση του κράτους και των μπάτσων όταν τα ξημερώματα της 30ης Δεκέμβρη εισέβαλαν στο κτήριο Α ΦΕΠΑ , προκαλώντας εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, σε δωμάτια οικοτρόφων και σε κατειλημμένα αποθηκάκια τα οποία είχαν μετατραπεί σε δωμάτια για τις στεγαστικές ανάγκες των ατόμων που διέμεναν σε αυτά. Συνελλήφθησαν 8 άτομα από τα υπό κατάληψη δωμάτια (τα οποία ανακαταλήφθηκαν αμέσως μόλις ήταν δυνατό) και τους αποδόθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μία ευθεία επίθεση στον κόσμο που μένει στις ΦΕΠΑ και στηρίζει τις συνελεύσεις που πηγάζουν από και στεγάζονται σε αυτές, τις αυτοοργανωμένες δομές που δημιουργούνται αλλά και τον πολύμορφο αγώνα που διεξάγεται και δημιουργείται εντός και εκτός των εστιών. Όλο τον τελευταίο καιρό, η ΦΕΠΑ αποτέλεσε εκείνο το πεδίο όπου υπήρχε η δυνατότητα συνεύρεσης των ατόμων που, λίγο πριν, αλλά και μέσα στην συνθήκη εκτεταμένων απαγορεύσεων και αστυνόμευσης, επέλεξαν να συλλογικοποιηθούν και να στηρίξουν τις συνελεύσεις και τις κινήσεις εντός της. Είναι μία ενέργεια που αποσκοπεί στην απονέκρωση των αγώνων, όπως τις ημέρες της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, αλλά και τη διασπορά του φόβου στα άτομα που επιλέγουν να αμφισβητούν και να αντιστέκονται.

Ο αγώνας των εστιακών φοιτητ(ρι)ών τους τελευταίους μήνες

Στις εστίες, συνεχίστηκε ο αγώνας που ξεκίνησε από φοιτητ(ρι)ές/καταληψίες στην πρώτη καραντίνα, σε μία προσπάθεια να παραμείνουν στα σπίτια τους. Έτσι οι παραπάνω, μαζί με αλληλέγγυο κόσμο, μετά απο μια σειρά κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση αναγκών, πραγματοποιούν κατάληψη της γραμματείας στις 10/12. Με αφορμή αυτό λοιπόν, η πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ξεκίνησαν ορδές απειλών, που εκτεινόταν από την διακοπή ηλεκτροδότησης, νερού και ίντερνετ έως την διακοπή της σίτισης. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εκβιάζουν ακόμα και με την απόλυση των εργαζομένων σε αυτήν. Με αποκορύφωμα όλων αυτών φυσικά την εισβολή όλων των ειδών των μπάτσων στις εστίες.

Με ένα lock-down αμφίβολης διάρκειας, το κράτος οξύνει την ταξική επίθεση σε όλα τα επίπεδα και επιλέγει να καταστείλει εντονότερα τους από τα κάτω, είτε αυτοί είναι φοιτήτ(ρι)ες, οι οποίες-οποίοι μη μπορώντας να στηρίξουν τα έξοδα διαβίωσης που απαιτούνται για να σπουδάσουν μένουν στις φοιτητικές εστίες, είτε είναι κάτοικοι που ζουν σε συνοικίες τις δυτικής αττικής, εκεί που το κράτος κατέβασε τον στρατό για την τήρηση των “υγειονομικών μέτρων”. Παράλληλα, στις υπόλοιπες περιοχές, οι “πολίτες” με την ελεγχόμενη δόση “ελευθερίας” και μέσω clik away “ξεσκάνε” κάνοντας τα ψώνια τους και περιμένοντας μια μάταιη και υποτιθέμενη λήξη του lock-down.

Το κράτος και οι θεσμοί του, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία και τις αφορμές, διαμορφώνουν τα πεδία για τις κατασταλτικές εκστρατείες ή για τις αναδιαρθρώσεις (εκπαιδευτικές, εργασιακές κτλ). Στις σχολές και στις φοιτητικές εστίες επιχειρείται η καταστολή των συλλογικών αγώνων που στεγάζονται ή πηγάζουν από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, καθώς και από πλήθος άλλων αγωνιζόμενων κομματιών, μαζί με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την επίταση του ελέγχου (κάρτες εισόδου, κάμερες, αποκλεισμό εξω-πανεπιστημιακών, απαγόρευση εκδηλώσεων που δεν έχουν άμεση σχέση με τα πανεπιστήμια κλπ.). Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση της κατασταλτικής μεθόδευσης εναντίον των 8 συντρόφων/ισσών από το στέκι ΑΣΟΕΕ για την υπόθεση της παρέμβασης στην πρυτανεία της σχολής, που έχει αναληφθεί από την “Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης”. Οι 8 διώκονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (μεταξύ άλλων) για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και αρπαγή. Θα εξαναγκαστούν δε, σε λήψη DNA και αποτυπωμάτων μέσω εισαγγελικής διάταξης, μία διαδικασία πρωτοφανή για τέτοιου είδους υπόθεση. Πρόκειται φυσικά για μία ακόμα ευθεία επίθεση προς αυτούς/ές που επιλέγουν να αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του κράτους και να συλλογικοποιούνται εντός των πανεπιστημίων. Σκοπός αυτής της εκ βαράθρων “αναδιάρθρωσης” είναι να επεκταθεί η ιδιωτικοποίηση και η ερευνά για στρατό, μπάτσους και πολυεθνικές εταιρίες, έτσι ώστε οι φοιτητ(ρι)ές να γίνουν περαιτέρω έρμαια των καπιταλιστικων επιταγών και να εντάσονται στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο των πανεπιστημίων. Πανεπιστήμια δηλαδή αποστειρωμένα, μόνο για καριερίστες και μελλοντικούς τεχνοκράτες που θα καθορίζουν την ζωή μας.

…ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η προσπάθεια τους κράτους να αποκόψει τους αγώνες απο τα πανεπιστήμια είναι εξόφθαλμη, μιας και αποκλείει συνεχώς την πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους που ιστορικά πάντα αποτελούν τα πεδία συνεύρεσης των αγωνιζόμενων (εκκένωση και σφράγιση κτηρίου Γκίνη, αποκλεισμός πρόσβασης στην ΑΣΟΕΕ κλπ). Το κλείσιμο αυτό ομως ακυρώνεται και αμφισβητείται στην πράξη. Εμείς ως Συνέλευση ενάντια στην κρατική καταστολή και για την αλληλεγγύη στις καταλήψεις, που φιλοξενείται το τελευταίο διάστημα στη ΦΕΠΑ, όπως και άλλες κινηματικές συνελεύσεις, στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες με τους/τις εστιακούς-ες φοιτητ(ρι)ές. Απέναντι στις απειλές και τις μεθοδεύσεις του κράτους επιλέγουμε να γίνουμε ανάχωμα στην δυστοπία. Να προτάξουμε την αυτοοργάνωση και την συλλογικοποίηση.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 8 ΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ

Συνέλευση ενάντια στην κρατική καταστολή και για την αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Γενάρης ‘21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *