μια ήττα και καμία νίκη… ακόμη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 28/01/2011
Κινηματικά ΝέαΣχολιασμοί

Μερικές επισημάνσεις όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών:

-υπάρχει πρόβλημα όταν όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις μιλάνε για νίκη μετά την αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική. Ο Παπουτσής τολμάει να μιλάει για αποκατάσταση της κατάλυσης του Ασύλου (!), οι «ακρο»δεξιοί επιχαίρουν της ταλαιπωρίας των απεργών, το ΚΚΕ περί άλλων τυρβάζει μετά τις συκοφαντίες του για παραπλάνηση των μεταναστών από αλληλέγγυους, η «άλλη» αριστερά μιλάει για νίκη των απεργών πείνας αφού τελικά «επέβαλαν» τους όρους τους. Είναι πασιφανές ότι όλοι οι διαμεσολαβητικοί μηχανισμοί δούλεψαν και δουλεύουν για την καλύτερη «πυρόσβεση» της πρωτόγνωρης κατάστασης που πυροδότησαν οι 300 μετανάστες.

-οι μετανάστες, ωστόσο, είχαν ευθύς εξαρχής έναν συγκεκριμένο στόχο για τον αγώνα τους: τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Δεν τους ενδιέφερε ο τόπος εγκατάστασής τους πέραν τού να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και να πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας τους. Ενώ στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, στην Αθήνα λόγω του σαφώς μεγαλύτερου αριθμού τους δεν μπορούσε να βρεθεί άλλος χώρος. Τελικά, όμως, προέκυψε το άσυλο της Νομικής και έγινε το σημείο τριβής με την Κυριαρχία. Οι μετανάστες είτε μένοντας στη Νομική είτε μεταφερόμενοι αλλού δεν αντιμετωπίζουν καμία μετατόπιση του αρχικού τους διακυβεύματος. Η κατάλυση του ασύλου της Νομικής από τους μπάτσους, ωστόσο, είναι ένα Γεγονός αδιαμφισβήτητο και δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη για τους επερχόμενους αγώνες. Αν για τους μετανάστες δηλαδή δεν υπήρξε ούτε νίκη ούτε ήττα -μια και ο αγώνας τους με τα περιεχόμενα που έχουν δώσει δεν έχει κριθεί- για τους γηγενείς δεν συμβαίνει το ίδιο. Η ήττα είναι ξεκάθαρη…

-ας μην επενδύουμε όμως στον «ανθρωπισμό» των εισαγγελέων, των μπάτσων και των πρυτάνεων. Να έχουμε στο νου μας ότι οι απεργοί προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Μαγκρέμπ, είναι Άραβες. Αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Τυνησία, στην Αλγερία και την Αίγυπτο (ίσως δεν είναι τυχαία τα ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά τόσο των απεργών πείνας εδώ όσο και των εξεγερμένων εκεί) αλλά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της απεργίας πείνας (πανευρωπαϊκό θεσμικό και μη ενδιαφέρον) δεν θα ήταν εύκολο να χυθεί αίμα Αράβων στα υπόγεια της Νομικής.

– (περιττό να πούμε ότι) η αλληλεγγύη στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών θα δυναμώνει μέρα με τη μέρα… Όσον αφορά την άρση του ασύλου της Νομικής τίποτε δεν θα μείνει αναπάντητο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *