Με επίγνωση των πολιτικών διακυβευμάτων της απεργίας πείνας των φυλακισμένων αγωνιστών

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 28/03/2015
Αναλύσεις & Θέσεις

Η απεργία πείνας των φυλακισμένων αγωνιστών έχει κλείσει την τρίτη εβδομάδα, με τους απεργούς να άγονται και να φέρονται στα νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας -και που μεταξύ άλλων θα προχωρήσει και στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’- θα αποτελέσει μια τομή στη απεργία πείνας. Κι αυτό γιατί δεν εμπεριέχει την κατάργηση των «αντι»τρομοκρατικών νόμων, του κουκουλονόμου και της βίαιης λήψης και χρήσης του DNA, τα οποία αποτελούν και βασικά αιτήματα των απεργών. Για την ακρίβεια, είναι αυτά που μαζί με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, ως αιτήματα πολιτικού χαρακτήρα, προσδίδουν και την διακριτή πολιτικότητα στην απεργία πείνας. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί οριακά σε σχέση με την κορύφωση της απεργίας πείνας κι αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα μια πάγια τακτική της κρατικής λογικής. Επιπροσθέτως, η επιτηδευμένη καθυστέρηση της αποφυλάκισης συγγενών των έγκλειστων μελών της ΣΠΦ (εφόσον από την Πέμπτη ο εισαγγελέας έχει κάνει την πρόταση και… το συμβούλιο μεταθέτει την τελική απόφαση για την… Τρίτη με τους απεργούς πείνας στο νοσοκομείο) δεν είναι παρά ένα ακόμη τεκμήριο της θεσμισμένα εκδικητικής «αντι»τρομοκρατικής κουλτούρας.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας φυλακισμένων αγωνιστών αδιαμφισβήτητα υπερακοντίζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί. Μπορεί τα άρθρα του να αποτελούν «ευεργεσία» για μεγάλο μέρος των κρατουμένων, δεν κάνουν, ωστόσο, τίποτε άλλο από το να εξορθολογίζουν έναν αντιλειτουργικό και αναποτελεσματικό θεσμό σύμφωνα ακόμη και με την ίδια την καπιταλιστική λογική. Από την άλλη μεριά, τα αιτήματα των απεργών πείνας ξεπερνάνε αυτές τις τεχνικές διακυβέρνησης που σκοπό έχουν την απαλοιφή των σημείων κοινωνικής και πολιτικής τριβής, την συνδιαλλαγή και τον κατευνασμό με «βάρκα την ελπίδα»… και επιδιώκουν την όξυνση αυτών ακριβώς των τριβών: στην κατεύθυνση της αποποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η κυβερνοαριστερά τηρεί την κλασσική κρατική τακτική απέναντι στην απεργία πείνας με εξάντληση των χρονικών της περιθωρίων, διατυμπανίζει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των απεργών (επιδιώκοντας να ακυρώσει την ουσία της απεργίας αφού «έτσι κι αλλιώς το νομοσχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί») ενώ τα βασικά πολιτικά αιτήματα των απεργών είναι εκτός νομοσχεδίου και, επιπλέον, αποπολιτικοποιεί με εμμονικό τρόπο το κίνημα της αλληλεγγύης στην απεργία πείνας προσδίδοντάς του «αντικοινωνικά» χαρακτηριστικά.

Έχοντας επίγνωση των πολιτικών διακυβευμάτων της απεργίας πείνας των φυλακισμένων αγωνιστών ας είμαστε αλληλέγγυοι μέχρι την τελική της νίκη!

1

 Καβάλας Και Θηβών

IMG_0828

 Ιερά Οδός Και Θηβών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *