Με γειά σας και χαρά σας! Καλό ταξίδι και σε σας Κε Μπούτα…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 26/02/2013
VideosΚινηματικά Νέα

Την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (26/02) στον κόμβο της Νίκαιας. Έτσι από τις 11 το πρωί της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αποχώρηση από όλα τα μπλόκα που είναι συντεταγμένα με την «ομάδα» Μπούτα.

8D792F13961BD2132EFEE53F78FEB44F

Σε μια συνάντηση που κλείστηκε μετά από «μεσολάβηση» της  Παπαρήγα, οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νίκαιας, του Λευκώνα και του Κάστρου συνάντησαν μέλη της κυβέρνησης.

Οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων αποφάσισαν επίσης, να διαμαρτυρηθούν με πανελλαδική πορεία στην Αθήνα, την Τρίτη 5 Μαρτίου. Ύστερα από αποτίμηση του αγώνα, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα και μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, οι αγρότες αποφάσισαν τελικά να αποχωρήσουν αύριο, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται με άλλες μορφές.

 

Εξαίρεση αποτελούν οι αγρότες από το Κάστρο Βοιωτίας, οι οποίοι στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν νωρίτερα αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

 

Στη Λαμία αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη των 12 αγροτών για τα επεισόδια στην Ανθήλη που έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου. Οι αγρότες θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου όπου ορίσθηκε η τακτική δικάσιμος.
Πλήρης αλαζονείας ο Στουρνάρας στη συνάντηση

 

Δεν είναι τόσο η κατηγορηματική άρνηση που υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης σε κάθε αίτημα των αγροτών, όσο  ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, με τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι :

οι αγρότες διατηρούν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής απ’ αυτό των κατοίκων των αστικών κέντρων, επομένως δεν νομιμοποιούνται να ζητούν περαιτέρω κρατική βοήθεια.

Όταν μάλιστα τέθηκε θέμα αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απερίφραστα ότι:

η προσφορά του αγροτικού τομέα, σε ότι αφορά στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί ανάλογη λύση μ’ αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για την ναυτιλία.

 

Απ’ ότι όλα δείχνουν η συνάντηση αποτέλεσε αφορμή να πάνε πίσω ακόμα και θέματα που συνδέονται με το νυχτερινό ρεύμα, τις υποθήκες στα δάνεια των αγροτών ή και η βελτίωση της αστυνόμευσης, ώστε να μην σημειώνονται κλοπές μετασχηματιστών από τα αντλιοστάσια.
Περιφρόνηση υπήρξε και στο αίτημα της βελτίωσης των όρων για τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης να υποδεικνύει τώρα στους αγρότες να ασχοληθούν με το βιοαέριο.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση ανακοίνωσε :

α) ότι σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή προβλέπεται ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη όσοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 4.000 ευρώ και στην πορεία θα παρακρατείτε ένα ποσό κάθε μήνα από την σύνταξη και

β) ότι είναι σε διαδικασία αξιολόγησης  ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να βγαίνουν οι αγρότες στη σύνταξη στα 62 έχοντας πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 40 χρόνια και θα αφορά όσους πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988 και μετά.

 

 

Οι αγρότες απάντησαν «εμείς δεν έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο», «εμείς ζητάμε σύνταξη στα 60 για του άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες». Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν ότι δεν αλλάζει κάτι στο συνταξιοδοτικό προς όφελός τους και το όριο, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, παραμένει στα 67 χρόνια.

 

Για το νυχτερινό ρεύμα η κυβερνητική επιτροπή ενημέρωσε τους αγρότες ότι μέχρι το Μάιο του 2014 θα έχουν μπει μετρητές σε 15.000 γεωτρήσεις, την στιγμή που όλες οι γεωτρήσεις στην Ελλάδα είναι 210.000 και οι αγροτικές είναι 162.000.

 

Από την πλευρά τους οι αγρότες θεωρούν πως η κυβέρνηση τους εμπαίζει καθώς όπως ισχυρίζονται αν δεν μπει ρολόι  να καταγράφει την κατανάλωση του νυχτερινού ρεύματος δεν υπάρχει νυχτερινό (άρα φθηνότερο) αγροτικό ρεύμα.

 

Σχετικά με   το πετρέλαιο και την κάρτα πετρελαίου οι αγρότες απαντούν πως αίτημά τους είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο.

«Για μας δε λέει τίποτα η κάρτα, εμείς ζητούσαμε και ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Η κάρτα είναι τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιράσει το υπάρχον ποσό το οποίο επιστρέφεται σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας. Μάλιστα θέλοντας να απαντήσει στη δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο επειδή απασχολούν πολλά άτομα» σχολίασε πως :

«εάν θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν οι εφοπλιστές, επειδή δεν θα πάρουν αφορολόγητο ποσώς μας ενδιαφέρει. Εμείς είμαστε στο δρόμο για να μην κλείσουμε τα σπίτια μας».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα, Τρίτη (26/02) θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το αγροτικό ζήτημα μετά από αίτημα του Τσίπρα.

 

Από τη χτεσινή συνέντευξη του Μπούτα μετά τη συνάντηση

 

Συνεδριάζουν οι αγρότες  από το μεσημέρι

Οι συνελεύσεις θα ξεκινήσουν στις 12:00 στα υφιστάμενα μπλόκα σε Νίκαια, Φάρσαλα, Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, Βελεστίνο, Αλμυρό Μαγνησίας, κόμβο Μάνεση, Ζευγολατιό και Νεμέα Κορινθίας, Βούρβουρα Αρκαδίας, Σουληνάρι Μεσσηνίας, Αγρίνιο, Καναλάκι Πρέβεζας, Ορεστιάδα, Προμαχώνα, Αμύνταιο, Γυψοχώρι Πέλλας, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, Δομοκό, Ορχομενό, Χανιά.

Ηδη έχει διαλυθεί το μπλόκο στης Νίκαια Λάρισας με επετειακή απόπειρα κατάληψης του δρόμου, χημικά από τους μπάτσους και κοτρώνια από τους αγρότες, διαλύθηκε επίσης το μπλόκο στις Σέρρες.

 

Αποχωρούν σταδιακά τα μπλόκα του Πανελλαδικού

Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα (25/02) έχει αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα που πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, μετά τις επαφές της πλάκας και το ανακάτεμα των σάπιων αγροτοπατέρων της ΓΕΣΑΣΕ.

 

 

Συμπέρασμα:

Από τον πολυήμερο αγώνα των αγροτών δεν βγήκε κανένα ουσιαστικό κέρδος για τους ίδιους. Μέχρι στιγμής πέτυχαν κάποια ψίχουλα από τα οικογενειακά επιδόματα που θα μοιράσει ο ΟΓΑ μέσα στη βδομάδα και ελάχιστοι ροδακινοπαραγωγοί στην Πέλλα την πληρωμή των προϊόντων που παρέδωσαν το καλοκαίρι. Αντίθετα, το κέρδος του Τσίπρα και της Παπαρήγα είναι μεγάλο καθώς αναγκάσανε το Σαμαρά να δηλώσει πως θα εμφανιστεί σήμερα στη βουλή και θα κάνει ανακοινώσεις για το θέμα.

Οι αγρότες κατηγορήθηκαν, σύρονται στα δικαστήρια και λοιδορούνται από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ για να έχει πολιτικά οφέλη μια δυάδα πολιτικών σχηματισμών. Ας τελειώνουμε με τις πρακτικές του ΚΚΕ για “όπλα παρα πόδα” και το ρεφορμισμό των συριζαίων που στρογγυλεύουν τα κινήματα οσο φθείρεται το τρίο ξεφτίλα που ασκεί εξουσία.

 

“αναδημοσίευση από το https://ergasiakodeltio.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *