Μαθήματα AutoCad και 3D Animation στο Σινιάλο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/01/2012
Εκδηλώσεις & Δράσεις

Το “AutoCAD” είναι το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα CAD σε παγκόσμιο επίπεδο που απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, διακοσμητές, σχεδιαστές και γενικότερα σε όσους σχεδιάζουν τεχνικό σχέδιο. Διαθέτει εργαλεία και δυνατότητες για σχεδιασμό σε 2 ή 3 διαστάσεις και ακόμα πιο εύκολο φωτορεαλισμό.

Το “3D Studio Max” είναι ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα δημιουργίας κι επεξεργασίας τρισδιάστατων γραφικών. Βρίσκει εφαρμογές στην αρχιτεκτονική, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στις ταινίες, στην οπτική απεικόνιση ιατρικών κι επιστημονικών μοντέλων, στις καλές τέχνες, στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality), στο σχεδιασμό γραφικών για το Web κι αλλού.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βασική μορφή ενός σχήματος, να το διαμορφώσουμε όπως θέλουμε, να εφαρμόσουμε υφή (texture) και χρώμα (colour) στην επιφάνειά του και να το τοποθετήσουμε στη “σκηνή”. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάμερες και φωτιστικά για να εστιάσουμε στη σκηνή αυτή και να τη φωτίσουμε. Ακόμα, μπορούμε να προσθέσουμε κίνηση και ειδικά εφέ για να της προσδώσουμε ζωντάνια και τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφήσουμε (απομονώσουμε) ένα στιγμιότυπο της σκηνής ή να κινηματογραφήσουμε διάφορα συμβάντα που εξελίσσονται σε αυτή με την πάροδο του χρόνου.

Η διαδικασία δημιουργίας μιας μορφής ονομάζεται “μοντελοποίηση” (modelling). Υπάρχουν κάποιες βασικές γεωμετρικές μορφές, τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε και να βελτιώσουμε. Ακλουθεί ο χρωματισμός του αντικειμένου, που αποκαλείται χαρτογράφηση επιφάνειας (surface mapping), όπου βελτιώνουμε την υφή, την αντανακλαστικότητα και τη διαφάνεια μιας δισδιάστατης εικόνας. Η διαδικασία της φωτογράφησης ενός αντικειμένου αποκαλείται “φωτοαπόδοση” (rendering) και δημιουργεί μια δισδιάστατη εικόνα από μια τρισδιάστατη σκηνή. Μπορούμε να προσδώσουμε κίνηση (animation) σε ένα αντικείμενο για να δώσουμε ζωντάνια στις εφαρμογές μας.

Τα προγράμματα ψηφιακού σχεδιασμού αποτελούν πολύ ακριβά εμπορεύματα στην αγορά γνώσης: το φροντιστηριακό management φροντίζει να μαθαίνονται με τέτοιο ρυθμό και τρόπο και επί τέτοιου χρηματικού αντιτίμου ώστε να αποσπάται το μέγιστο δυνατό κέρδος από τη ζήτησή τους. Η διδασκαλία αυτών των σχεδιαστικών προγραμμάτων περιορίζεται μόνο σε επαγγελματίες που σχετίζονται με το τεχνικό σχέδιο για  καθαρά επαγγελματικούς λόγους.

Σε μια προσπάθεια άρσης του επιβαλλόμενου από την αγορά αποκλεισμού ανθρώπων από τις γνώσεις αυτές, επιλέγουμε να εντάξουμε το παρακάτω μάθημα στο πρόγραμμα αυτομόρφωσης της κατάληψης ταιριάζοντας τη γνώση αυτή με τη καθημερινότητά μας και όχι με τη δουλειά.

Απελευθερώνουμε τα μαθήματα αυτά από οποιοδήποτε αντίτιμο και ξεκινάμε το Σάββατο 21/1 στις 15.00.

 Ομάδα Αυτομόρφωσης

sinmath@espiv.net

 

Σχόλια Ανάρτησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *