[Λάρισα] κατάληψη Ντουγρού: αλληλεγγύη στις καταλήψεις

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 05/11/2020
Κινηματικά Νέα

ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ (ΑΝ)ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ… …ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Φθινόπωρο του 1981 γίνεται η πρώτη κατάληψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην οδό Βαλτετσίου 42 στα εξάρχεια, θέτοντας έτσι την αφετηρία του καταληψιακού κινήματος στον Ελλαδικό χώρο και άρα την δημιουργία εστιών αγώνα, ελεύθερης έκφρασης, πολιτικής ζύμωσης και αντιεμπορευματικών λογικών διαβίωσης και συμβίωσης, σε μια κοινωνία συμμόρφωσης και εφυσηχασμού με το υπάρχον, στερεοτυπικών προτύπων, αποξένωσης, όπου τα πάντα κοστολογούνται. Το κίνημα αυτό δεν άργησε να εξαπλωθεί, με τη δημιουργία νέων καταλήψεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αργότερα σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Το κράτος από τον πρώτο κιόλας χρόνο, αλλά και όλων αυτών που ακολούθησαν με την εκάστοτε, κάθε φορα κυβέρνηση, φρόντιζε να λειτουργεί ως τροχοπέδη σε αυτήν την εξαπλωση, εκκενώνοντας καταλήψεις, με κάποιες από τις πιο πρόσφατες να είναι η Θεμιστοκλέους 58 και η Δερβενίων 56 στα εξάρχεια, η Ματρόζου και η Παναιτωλίου στο Κουκάκι, η Rosa Nera στα Χανιά, η Terra Incognita στην Θεσσαλονίκη και η Φιλολάου 99 στην Αθήνα. Από το προηγούμενο καλοκαίρι, η κυβέρνηση χτυπάει τις καταλήψεις και τους κινηματικούς χώρους σε άρρηκτη συνεργασία με τα ΜΜΕ προσπαθώντας να παρουσιάσει το καταληψιακό και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα ως τα άνομα και κατά συνέπεια επικίνδυνα στοιχεία αυτής της κοινωνίας, που το μόνο που κάνουν είναι να διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη και ευημερία, ενώ παράλληλα παρακινούν την βία στην «καθόλα έννομη και ειρηνική» συνθήκη που ζούμε. Οι κατασταλτικές δυνάμεις χτυπάνε τα σπίτια του αγώνα, εκκενώντας τα κατειλημμένα κτίρια και φορτώνοντας τα συντρόφια μας με μακρόσυρτα δικαστήρια, δίνοντας συνέχεια στις παρακρατικές επιθέσεις ενάντια στους χώρους μας, όπως την εμπρηστική επίθεση στην Libertatia στις αρχές του 2018 κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, το οποίο αποτέλεσε μια έκρηξη εθνικισμού και μισαλοδοξίας στα οποία η Libertatia και κάθε άλλη κατάληψη τίθεται ενάντια. Επίσης βλέπουμε τους μπάτσους να χτυπάνε στοχευμένα προσφυγικές καταλήψεις ακόμα και στα μέσα της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αφαιρώντας από αυτά τα άτομα την ασφαλή στέγαση και διαβίωση της επιλογής τους, μεταβιβάζοντας τα σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εμείς από την πλευρά μας βλέπουμε τις καταλήψεις, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τους κοινωνικούς χώρους ως εστίες αγώνα και διεκδίκησης, χώρους που επιτρέπουν σε όλα μας να εκφραστούμε, να δράσουμε και να ζήσουμε όπως θέλουμε μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κόσμο. Επιλέγουμε να δώσουμε ζωή στα άδεια σπίτια και να τα κάνουμε κέντρο συνάντησης για άτομα, συνελεύσεις, δομές και πρωτοβουλίες, καθώς και δομές στέγασης για πολιτικά υποκείμενα και μετανάστρ(ιε)ς που προτιμούν να ζήσουν και να συμβιώσουν με βάση την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, ενάντια στην λογική της ιδιοκτησίας και τις εμπορευματοποίησης των ζωών μας. Σε μια από αυτές τις καταλήψεις μπορεί να ξεκινήσει να στήνεται μια πορεία, να γίνει μια προβολή, ένα πολιτικό καφενείο, να στηθεί ένα χαριστικό παζάρι ρούχων, μια δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αναρίθμητες άλλες δομές και δραστηριότητες. Για αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους εμείς αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα, ακόμα και όταν μια κατάληψη εκκενώνεται, οι δράσεις μας και οι ιδέες μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναζοπυρώνονται. Γιατί όσο το κράτος και τα σκέλη του επιχειρούν να μας εξολοθρεύσουν, εμείς κυρήσσουμε πόλεμο μαζί τους και σε όλες τις σαθρές αξίες που εκπροσωπούν. Υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις με κάθε μέσο και κόστος, μέχρι έναν κόσμο που κανένα σπίτι δεν θα είναι άδειο και κανένας άνθρωπος δεν θα είναι χωρίς σπίτι.

10,100,1000άδες ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *