Κατεβαίνεις σε πορεία, σε πάνε για ανθρωποκτονία / Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Ο.Μ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 22/05/2021
Κινηματικά Νέα

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, την επόμενη δηλαδή των γεγονότων της Νέας Σμύρνης, την ώρα που ο σύντροφος Ο.Μ εργαζόταν ως διανομέας, ξυλοκοπείται και απάγεται έξω από το σπίτι του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 10 ωρών όπου κοντινοί, οικείοι του άνθρωποι τον ψάχνουν απεγνωσμένα φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να καταγγείλουν την εξαφάνισή του σε τοπικό Α.Τ., αφού το μόνο στοιχείο που είχαν ως εκείνη την στιγμή ήταν το εσπευσμένο μαρσάρισμα ενός αυτοκινήτου και η προστατευτική μάσκα του συντρόφου η οποία βρέθηκε πεταμένη και πατημένη ακριβώς μπροστά από το σπίτι του, δίπλα από το μηχανάκι που χρησιμοποιούσε.

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ εξαφανίζεται και ο αδερφικός του φίλος και σύντροφος με τον οποίο είχαν κατέβει μαζί στην διαδήλωση της Νέας Σμύρνης, ειδοποιείται η δικηγόρος η οποία σε πρώτη φάση τον αναζητά στην κρατική ασφάλεια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι συλλήψεις και των δύο έγιναν γνωστές αργά την νύχτα.

Καθόλη την διάρκεια της κράτησής του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο σύντροφος βασανίζεται, ξυλοκοπείται άγρια και ανακρίνεται με σκοπό την εκμαίευση πληροφοριών σε σχέση με άτομα και οργανώσεις που κινούνται στον πολιτικό και οπαδικό χώρο. Αυτό διήρκησε ακατάπαυστα από τις 3:30 το μεσημέρι μέχρι τις 2:00 τη νύχτα της ίδιας ημέρας, όπου και κατέβηκε στον 7ο όροφο για να περάσει τις υπόλοιπες μέρες έως την ανακριτική διαδικασία σε καθεστώς απομόνωσης, δίχως φαγητό, νερό, δικαίωμα στην τουαλέτα και επικοινωνία με δικηγόρο.

Τρείς ημέρες αργότερα, κρίνεται από την εισαγγελία και την 14η τακτική ανακρίτρια ως προφυλακιστέος με τις κακουργηματικές κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της βίας κατά δημοσίων υπαλλήλων, της έκρηξης με κίνδυνο της ζωής, της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών καθώς και κάποιες άλλες πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες.

Μοναδικά στοιχεία της συγκεκριμένης απόφασης, ήταν μια υποκλαπείσα “για λόγους εθνικής ασφάλειας” τηλεφωνική συνομιλία, μεταξύ του συντρόφου και του φίλου του την ημέρα της διαδήλωσης, όπου αναφέρεται η φράση “πιάσαμε δύο, πρέπει να τους σκοτώσαμε”, περιγράφοντας την περιρρέουσα φημολογία σε σχέση με το τι είχε συμβεί, καθώς και ένα βίντεο την επόμενη ημέρα σε προσωπική του συνομιλία όπου μεταφέρει στην παρέα του με ικανοποίηση την εξέλιξη των γεγονότων της πορείας της Νέας Σμύρνης, χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό.

Συνεπώς κρίνεται επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια με βάση μια υποκειμενική ερμηνεία των συνομιλιών από μέρους της ανακριτικής αρχής και χωρίς κανένα πρακτικό στοιχείο που να τον συνδέει με το συμβάν. Η περιγραφική αυτή συνομιλία μεταφράζεται δηλαδή σκοπίμως ως ομολογία εμπλοκής, ενώ στην πραγματικότητα εκφράζει την ρήξη μιας ολόκληρης κοινωνίας με τους κρατικούς μηχανισμούς. Εκφράζει, δηλαδή, το “εμείς” των καταπιεσμένων και το “αυτοί” των καταπιεστών.

Τα στοιχεία του κατηγορητηρίου προέρχονται από την συστηματική παρακολούθηση του φίλου του, για τον οποίο είχε διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου -επισήμως τουλάχιστον- από τον Ιανουάριο του 2021, με βάση μια απόρρητη διάταξη και χωρίς εισαγγελική σφραγίδα, παρά το γεγονός ότι διατηρούσε λευκό ποινικό μητρώο, με μόνη αφορμή τη συμμετοχή του σε αναρχική συλλογικότητα. Αυτό φυσικά δεν είναι καινοφανές. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών ομάδων και μεμονωμένων αγωνιστών που δρουν στη δημόσια σφαίρα εντάσσονται στις γενικότερες πολιτικές εξόντωσης για ένα ολόκληρο κίνημα, που με αφορμή την “εθνική ασφάλεια” βαφτίζεται ως εσωτερικός εχθρός, υπογείως φακελώνεται πολιτικά, με τις πληροφορίες που εκμαιεύονται να αξιοποιούνται για την κατασκευή αναβαθμισμένων κατηγορητηρίων. Πρόκειται για μια διαχρονική ιδιωνυματική τακτική του κράτους ενάντια σε πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους.

Τις επόμενες ημέρες ο σύντροφος Ο.Μ. μεταφέρεται στις φυλακές Λάρισας και λίγο καιρό αργότερα μετάγεται με ειδική, μη προγραμματισμένη απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις φυλακές Κορυδαλλού όπου και κρατείται έως και σήμερα.

Έχει προηγηθεί η απόρριψη της αίτησης ακυρότητας της απόφασης για την προφυλάκισή του, με το δικαστικό συμβούλιο να μην τεκμηριώνει καν το σκεπτικό της απόρριψης.

Η διαδήλωση της Νέας Σμύρνης ήταν μια συλλογική κοινωνική και πολιτική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό όπως αυτός εκφράζεται μέσω της αστυνομικής βίας και καταστολής, καθώς και στις πολιτικές ελέγχου και πειθάρχησης της κοινωνικής βάσης, που επιχειρείται να κανονικοποιηθούν, με βολικό πρόσχημα την διαχείριση της πανδημίας. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι στην εν λόγω διαδήλωση συνέβαλε και ο παράλληλος αγώνας για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς εκείνη τη μέρα μετατοπίστηκε από τα κεντρικά σημεία της πόλης προς τη Νέα Σμύρνη το σχεδόν καθημερινό κάλεσμα που λάμβανε χώρα για τον επαναστάτη με συνεχώς διογκούμενα χαρακτηριστικά. Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ετερόκλητο αυτό πλήθος χιλιάδων ανθρώπων από διαφορετικές κατευθύνσεις στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο κοινός παρονομαστής ήταν η αγανάκτηση γύρω από την κατάργηση θεμελιωδών ελευθεριών, που με την πανδημία απέκτησε χαρακτηριστικά συλλογικού βιώματος, η οποία επιβλήθηκε και δικαιολογήθηκε ως η μόνη λύση για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το βασικό έναυσμα για το ξέσπασμα ολόκληρης της γειτονιάς την Κυριακή 07/03 ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου να ξυλοκοπείται επειδή και μόνο υπερασπίστηκε το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο μακριά από εξοντωτικά πρόστιμα και άδειες κυκλοφορίας, που οδήγησε σε αντανακλαστική πορεία του κόσμου της γειτονιάς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, δύο ημέρες αργότερα, δε μπορεί παρά να οργανωθεί και να συμβάλει ο κόσμος του πολιτικού αγώνα, ως συνέχεια στον συνολικό αντικατασταλτικό αγώνα, που επιτακτικοποιήθηκε την περίοδο της πανδημίας. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Ο.Μ βρίσκεται σήμερα στην φυλακή, είναι ότι αποφάσισε να συμβληθεί σε αυτήν την κοινωνική προσπάθεια. Το κράτος στο πρόσωπό του βρήκε το εξιλαστήριο θύμα γύρω από το οποίο μπόρεσε να χτίσει το αφήγημα ενός βίαιου, επικίνδυνου χούλιγκαν προκειμένου να αποπολιτικοποιήσει τόσο τον χαρακτήρα του όσο και τους πραγματικούς λόγους της συμμετοχής του στην διαδήλωση, που ήταν αμιγώς πολιτικοί. Ο Ο.Μ. δραστηριοποιείται γενικότερα στον αναρχικό χώρο, μέσω της συμμετοχής του σε διαδικασίες, κινήσεις και δράσεις αλληλεγγύης. Η αγάπη του για την ΑΕΚ, η οποία δεν είναι κρυφή, δεν συσχετίζεται επουδενί τρόπω με τα κίνητρα της συμμετοχής του στη διαδήλωση. Είναι διακριτή και δεν συνιστά άλλοθι των κυρίαρχων ΜΜΕ και της δικαστικής εξουσίας, που από κοινού εξήγαγαν το αυθαίρετο συμπέρασμα πως ο σύντροφος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, σπιλώνοντας το ποιον του χαρακτήρα του και την πολιτικότητά του.

‌Παράλληλα επιδιώκεται η αντιστροφή ρόλων -ενόχων και αθώων- με την αστυνομία και ειδικότερα την γνωστή για τον διαχρονικό τραμπούκικο ρόλο της ομάδα Δράση τώρα να θυματοποιείται και να ενοχοποιεί την κοινωνική αντίδραση στην βία της. Τα όσα ακολούθησαν τη νύχτα μετά την πορεία είναι γνωστά και αποδεικνύονται μέσα απο δεκάδες βίντεο και μαρτυρίες ανθρώπων. Αστυνομικοί να φιγουράρουν όπλα, άλλοι να πετάνε μολότοφ σε διαδηλωτές, μια κοπέλα να δέχεται σεξουαλική παρενόχληση και βία από αστυνομικούς των ομάδων Δράση και Ματ, δεκάδες άλλους να ξυλοκοπούνται ανηλεώς και να συλλαμβάνονται εκδικητικά – μεταξύ των οποίων και ανήλικοι – και εν τέλει να κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας επειδή και μόνο βρίσκονταν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι στα γεγονότα. Άξια αναφοράς για να συμπληρωθεί το φιάσκο είναι και η σύλληψη του λεγόμενου “Ινδιάνου”, ο οποίος δεν βρισκόταν αποδεδειγμένα καν στην περιοχή, αλλά και του παιδιού που απλά αναζήτησε το χαμένο πορτοφόλι του στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης, οι οποίοι είναι οι άλλοι δύο προφυλακισμένοι με τις ίδιες κατηγορίες που συμπληρώνουν την επίπλαστη αίσθηση της διαλεύκανσης της υπόθεσης. Της επικράτησης δηλαδή του “νόμου και της τάξης”.

Ο κόσμος του αγώνα οφείλει να ταχθεί απέναντι σε μια ακόμη πολιτική αιχμαλωσία, στεκόμενος στο πλάι του συντρόφου μέχρι την απελευθέρωσή του και να μην αφήσει αναπάντητο τον κρατικό ρεβανσισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ Ο.Μ.!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ!

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Ο.Μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *