Θυμάστε τη Βιοχάλκο στον Κηφισό;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 16/09/2013
Τοπικά Νέα

Διαβάζουμε στο εταιρικό προφίλ της εταιρίας:

“Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. είναι η μητρική εταιρία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιριών. Ο Όμιλος περιλαμβάνει 80 περίπου εταιρίες, έξι από τις οποίες οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους η κάθε μία και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI), για την Ελλάδα”.

Οι κάτοικοι του Αιγάλεω θα θυμούνται το μεγάλο εργοστάσιο της Βιοχάλκο στον Κηφισό με την χαρακτηριστική του αισθητική που κατεδαφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2006. Παραθέτουμε φωτό ενώ κατεδαφίζεται:

Εικόνα003

Τέτοια γεγονότα σηματοδότησαν και επίσημα το πέρασμα από τον δευτερογενή τομέα, από την αποβιομηχάνηση στον τριτογενή τομέα, τον τομέα των υπηρεσιών. Στο ισοπεδωμένο οικόπεδο της Βιοχάλκο άρχισε αμέσως να χτίζεται το ΙΚΕΑ καθώς ξεπατώθηκε ένας αρχαίος παραποτάμιος οικισμός. Παραθέτουμε φωτό όπου αριστερά φαίνεται το εργοτάξιο του ΙΚΕΑ και δεξιά μέρος της ανασκαφής:

IMG_0573

Στον ετήσιο απολογισμό της εταιρίας για το 2011:

Στον τομέα τη ςανάπτυξης ακινήτων, η Βιοχάλκο και οι θυγατρικές της  συνέχισαν και στη χρήση 2011 την υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδίου για την αξιοποίηση των εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό τους. Στις αρχές του 2011 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εμπορικού κέντρου River West και ξεκίνησε η λειτουργία του”.

Kι ενώ  τίθεται θέμα απλής αναδιάταξης της κερδοφορίας… διαβάσαμε μόλις χτες:

“Στο φοβερά ανταγωνιστικό… Βέλγιο μετέφερε την έδρα της η γνωστή βιομηχανία αλουμινίου Βιοχάλκο εγκαταλείποντας την “Κίνα της Ευρώπης”, δηλαδή την χώρα μας καθώς όπως αναφέρει με άπασα ειλικρίνια στην ανακοίνωσή της “θα βοηθήσει τον όμιλο για να έχει αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και στη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών”. Μετά την Coca-Cola λοιπόν άλλη μια μεγάλη εταιρεία αποδρά από τον κατακρεουργημένο παραγωγικό ιστό της Ελλάδας και μετακομίζει όχι στη Βουλγαρία ή καποια άλλη χώρα των Βαλκανίων αλλά στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, το Βέλγιο. Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας στο χώρο της επεξεργασίας μετάλλων με ετήσιο τζίρο 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 7.700 εργαζόμενους, εργαζόμενοι για το μέλλον των οποίων δεν υπάρχει ουδεμία διευκρίνιση”.

Όλα αλλάζουν λοιπόν με μόνους χαμένους, απ’ ό,τι φαίνεται, τους 8 περίπου χιλιάδες εργαζόμενους στον όμιλο Βιοχάλκο.

Η ανάμνηση εκείνου του μεγαθήριου δίπλα στον Κηφισό όλο και απομακρύνεται… Μια κακή ανάμνηση ενός μεγαθήριου που δέσποζε πάνω στο τοπίο των γειτονικών εργατικών πολυκατοικιών για να μην αφήνει κανένα περιθώριο ταξικών προσδιορισμών τοπίου και ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *