Η υπόθεση της Kate Wilson και ενός ασφαλίτη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 27/02/2016
VideosΔιεθνή Νέα

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί απεργάζονται την εξάπλωση του κοινωνικού ελέγχου με την χρήση της τεχνολογίας. Ωστόσο, κανένα μηχάνημα παρακολούθησης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη μαρτυρία. Οι μηχανές δεν μπορούν να αντιληφθούν τίποτε άλλο από την φαινομενικότητα των συμπεριφορών, σε αντίθεση με τους undercover αστυνομικούς που μπορούν να ελιχθούν μέσα σε μια κατάσταση και να διαδράσουν σε σχέση με την κατεύθυνση που κάθε φορά επιλέγουν, είτε οι ίδιοι παίρνοντας της αντίστοιχες πρωτοβουλίες, είτε εκτελώντας εντολές άνωθεν. Έτσι, οι πιο επικίνδυνοι -για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους- πληροφοριοδότες της αστυνομίας είναι αυτοί που γίνονται ένα με τους παρακολουθούμενους και ζουν μαζί τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια επιφυλάξεων,  να κερδίσουν την αμέριστη εμπιστοσύνη του στοχευμένου περιβάλλοντος και να συνεχίσουν τη “δουλειά” τους πολύ πιο… αποτελεσματικά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το βίντεο που υποτιτλίσαμε και παραθέτουμε. Ένας ασφαλίτης σύναψε ερωτική σχέση με γυναίκα που δρούσε στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και έζησε μαζί της επί 3 περίπου χρόνια  αντλώντας πληροφορίες. Σκοπός αυτής της παράθεσης δεν είναι να διαχυθεί η αστυνομοφοβία στους κινηματικούς χώρους αλλά, από τη μία, να μην είμαστε ανυποψίαστοι και με ψυχραιμία να παρθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων κι από την άλλη, να αντιληφθούμε τη φιλοσοφία της κατασταλτικής στρατηγικής -πέραν του γενικού πλαισίου- στο σημείο όπου αυτή αποδομείται: μέσα στον ίδιο τον πληροφοριοδότη: στον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τον εαυτό του, αυτά που αισθάνεται, τις επιλογές του, την “υπηρεσία” του, την… δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι η… δημοκρατία είναι αυτή που “αποδέχεται το λάθος της” και ξεπλένει τελικά τον υπάλληλό της με μια… αποζημίωση για την “παθούσα”.

Όσον αφορά και την εμπειρία από το βίντεο, πέρα από οτιδήποτε άλλο, τίποτε δεν μπορεί να απαλείψει τον τρόμο, την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί αυτός ο αποτρόπαιος κατασταλτικός βιασμός των προσωπικών, κοινωνικών και, φυσικά, πολιτικών επιλογών. Όσο υποψιασμένος και να είναι κάποιος, τέτοιου τύπου αποκαλύψεις δεν υποφέρονται…