Η μεγάλη πανσέληνος του Αυγούστου και η απομόνωση του Δ.Πολίτη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 11/08/2014
Κινηματικά Νέα

Η είδηση:

Στα μέσα Ιουλίου ο αναρχικός σύντροφος Δημήτρης Πολίτης μετέβει στο κρατικό Νίκαιας για εξετάσεις.Κατά την διάρκεια της εξέτασης και ενώ ο σύντροφος έπρεπε να βγάλει τα ρούχα του, οι μπάτσοι της ειδικής μονάδας μεταγωγών με σύμφωνη γνώμη του γιατρού ήθελαν να είναι παρών και να μην περάσουν στο δωματιάκι της τουαλέτας για το ελάχιστο που θα διαρκούσε η διαδικασία.Ο σύντροφος αρνήθηκε να γδυθεί μπροστά τους με αποτέλεσμα η εξέταση να μην πραγματοποιηθεί και ο σύντροφος να μεταφερθεί πίσω στη φυλακή.Τη τετάρτη 7/8 ο σύντροφος πέρασε από πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της απείθειας(!!!)επειδή δεν εκτέλεσε την εντολή των μπάτσων στο εξωτερικό νοσοκομείο.Όταν μπήκε στην αίθουσα του συμβουλίου συνάντησε την εριστική συμπεριφορά της εισαγγελέως της φυλακής που συνηθίζει όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους σαν ανθρώπους κατώτερης κατηγορίας.Ο Δημήτρης απάντησε στην εριστική συμπεριφορά πετώντας το χαρτί με τις κατηγορίες και βρίζοντάς την.Για την εξύβριση στην εισαγγελέα και την απείθεια ο σύντροφος τιμωρήθηκε με 5 ημέρες εγκλεισμό στην απομόνωση και οδηγήθηκε στο πειθαρχίο της Δ πτέρυγας τη πέμπτη 8/8.

Τί σημαίνει ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ; Τι σημαίνει απομονωτικός εγκλεισμός; Θα μας βοηθήσει ο “εντιμότατος” κύριος Winfried Reebs: Η αναζήτηση για τον ιδανικό τρόπο εξόντωσης – Φυλακές και αρχιτεκτονική, Εκδ. «Εκδόσεις Αμηχανία», 1988. Στο κείμενο οι τονισμένες φράσεις καταγράφουν την ποιότητα του βασανιστηρίου. Απολαμβάνουμε όλη τη σοφία του “πολιτισμένου” κόσμου καθώς διατυπώνει το μεγαλείο της συμπυκνωμένη σε ένα κελί 2Χ3 πάνω σε έναν ανυπότακτο άνθρωπο:

μήμα α’: ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

  • «Σκοπός: Να αποστερηθούν οι κρατούμενοι την κοινωνική υποστήριξη, τόσο από τους άλλους κρατούμενους, όσο και από τον έξω κόσμο, να καταπιεστεί η ικανότητα αντίστασης, να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η ανησυχία για τον εαυτό τους και να δημιουργηθεί εξάρτηση από τους φύλακες.

  • Στρατηγική: Χρήση του απομονωτικού εγκλεισμού με απομόνωση, μερική απομόνωση ή ομαδική απομόνωση.»

  • Μέθοδοι: Απομονωτικός εγκλεισμός για 22,5 μέχρι 23,5 σε ειδικά κατασκευασμένο κελί που εμποδίζει την επικοινωνία με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Κάθε κρατούμενος παραμένει απομονωμένος από τους συγκρατούμενούς του, ακόμα και κατά τη διάρκεια που ο κρατούμενος βρίσκεται εκτός κελιού. Λογοκρισία, κατακράτηση, καθυστέρηση αλληλογραφίας ή αυθαίρετη επιστροφή της στον αποστολέα. Περιορισμός και παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων. Ελαχιστοποίηση επισκέψεων οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς φυσική επαφή μεταξύ του κρατούμενου και του επισκέπτη, παρενόχληση και απειλές στους επισκέπτες.

Τμήμα β’: ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

  • «Σκοπός: Να επικεντρωθεί η προσοχή του κάθε κρατούμενου στην οδυνηρή του κατάσταση, να εξαφανιστεί κάθε ανταγωνιστικό ερέθισμα σε σχέση με τα ερεθίσματα που ελέγχουν οι κρατούντες και να εμποδιστούν όλες οι πράξεις που δεν είναι συμβατές με τη συμμόρφωση.

  • Στρατηγική: Απομόνωση, δυνατό φως, στείρο περιβάλλον, περιορισμός κινήσεων και μονότονο φαγητό.»

  • Μέθοδοι: Διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν πιο μονότονους σκηνικού, τόσο μέσα στο κελί, όσο και στον χώρο προαυλισμού που πρέπει να μοιάζει με το κελί. Καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Το κελί δεν έχει θέα του εξωτερικού χώρου, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε έμμεσο φυσικό φως. Ο κρατούμενος ποτέ δεν μπορεί να αγγίξει άλλους, ενώ οι φύλακες τον αγγίζουν μόνο για να τον αλυσοδέσουν ή να του ασκήσουν βία. Έντονο φως για δεκαέξι ώρες την ημέρα ελεγχόμενο από τους φύλακες και φως ασφαλείας ακόμα και τη νύχτα. Ελαχιστοποίηση των επιτρεπόμενων αντικειμένων που μπορεί να κατέχει ο κρατούμενος. Περιορισμός κάθε ενδιαφέρουσας απασχόλησης και εξαναγκασμός σε απραξία.

Τμήμα γ’: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ

  • «Σκοπός: Να εξασθενήσει η φυσική και πνευματική ικανότητα αντίστασης του κρατούμενου.

  • Στρατηγική: Σίτιση στα όρια της λιμοκτονίας, έκθεση σε ανθυγιεινές συνθήκες, άρνηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέρηση ύπνου.»

  • Μέθοδοι: Χαμηλής διατροφικής αξίας φαγητό σε μικρές ποσότητες. Μη παροχή χειμερινού ρουχισμού κατά τη διάρκεια του προαυλισμού το χειμώνα και ρύθμιση των κλιματιστικών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Άρνηση εξέτασης και περίθαλψης των σωματικά ή ψυχικά άρρωστων. Παρενόχληση ύπνου με την πρόκληση θορύβου και συστηματικό ξύπνημα των κρατουμένων επειδή έχουν καλυφθεί κάτω από τις κουβέρτες ή κοιμούνται γυμνοί.

Τμήμα δ’: ΑΠΕΙΛΕΣ

  • «Σκοπός: Να καλλιεργηθεί το άγχος και η απόγνωση.

  • Στρατηγική: Απειλή θανάτου ή σωματικής βλάβης και προσφορά ανταμοιβής για προσωρινή συμμόρφωση.»

  • Μέθοδοι: Μόνιμη απειλή χρήσης βίας κατά της ζωής των κρατουμένων. Αυθαίρετη χρήση βίας, ενίοτε χωρίς πρόκληση από τη μεριά του φυλακισμένου. Χρήση μηχανημάτων ηλεκτροσόκ, σπρωξίματα ενώ ο κρατούμενος βαδίζει με αλυσίδες στα πόδια και κράτησή του για ώρες σε ειδικά κρεβάτια, όπου είναι δεμένος χειροπόδαρα. Χρήση ασφυξιογόνων αερίων και βίαιες εξαγωγές κρατουμένων από τα κελιά τους. Διασπορά φημών με σκοπό να έρθουν σε σύγκρουση οι κρατούμενοι μεταξύ τους ή με τους φύλακες. Τοποθέτηση στο ίδιο κελί ή στον ίδιο χώρο κρατούμενων που έχουν εχθρικές σχέσεις. Σύμφωνα με έναν κρατούμενο στη φυλακή Red Onion της Πολιτείας της Virginia των ΗΠΑ, το κλίμα που καλλιεργείται από τους φύλακες μπορεί να συνοψισθεί στο σλόγκαν «θα κάνεις αυτό που σου ζητάνε, όταν σου το ζητάνε, όπως σου το ζητάνε, για όσο διάστημα στο ζητάνε, αλλιώς θα πυροβοληθείς, θα χτυπηθείς, θα δεχτείς ηλεκτροσόκ, θα τραυματιστείς ή θα πεθάνεις.»

Τμήμα ε’: ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • «Σκοπός: Να παρακινηθεί η συμμόρφωση και να παρεμποδιστεί η προσαρμογή.

  • Στρατηγική: Περιστασιακές ανταμοιβές και κυμαινόμενη συμπεριφορά.»

  • Μέθοδοι: Περιστασιακές παραχωρήσεις προνομίων σε υπάκουους κρατούμενους, όπως μετακίνηση χωρίς αλυσίδες, παροχή τηλεόρασης, μη χρήση βίας, μεγαλύτερα διαστήματα προαυλισμού, αύξηση τηλεφωνημάτων κα. Τα προνόμια αυτά παραχωρούνται επιδεικτικά σε κάποιους κρατούμενους, ώστε αυτό να το αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι. Αυθαίρετη απόσυρση προνομίων και μεταβολή συμπεριφοράς από τους φύλακες, ώστε οι κρατούμενοι να αισθάνονται ότι όλοι οι κανόνες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Δημιουργία ασταθούς περιβάλλοντος, όπου είναι αδύνατον να προσαρμοστεί ο κρατούμενος.

Τμήμα στ’: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

  • «Σκοπός: Να φανεί η ματαιότητα της αντίστασης.

  • Στρατηγική: Αναμέτρηση και επίδειξη απόλυτου ελέγχου.»

  • Μέθοδοι: Επίδειξη απόλυτης και ανεξέλεγκτης εξουσίας πάνω στους κρατούμενους με τιμωρίες που βασίζονται σε κατασκευασμένα ή ανύπαρκτα στοιχεία και απόδειξη στον κρατούμενο ότι δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος πάνω στους δεσμοφύλακες. Απουσία ορατής προοπτικής εξόδου από την απομόνωση, εκτός και αν ο κρατούμενος γίνει πληροφοριοδότης, τελειώσει η ποινή του ή πεθάνει.

Τμήμα ζ’: ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

  • «Σκοπός: Να φανεί ότι το κόστος της αντίστασης είναι πολύ πιο καταστροφικό για τον αυτοσεβασμό από ότι η παράδοση και να υποβιβαστούν οι ανησυχίες των κρατουμένων σε ζωώδες επίπεδο.

  • Στρατηγική: Παρεμπόδιση ατομικής υγιεινής, καλλιέργεια σιχαμερού περιβάλλοντος και παρεμπόδιση της ιδωτικότητας.»

  • Μέθοδοι: Εξαναγκασμός των φυλακισμένων να κρατάνε τα σκουπίδια στο κελί για ημέρες και σπάνιος καθαρισμός του κελιού. Μη παροχή των αναγκαίων για την υγιεινή των κρατουμένων. Επίσκεψη των φυλάκων ή των συμβούλων την ώρα που ο κρατούμενος κάνει χρήση της τουαλέτας. Συστηματικοί εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι του κρατούμενου χωρίς λόγο.

Τμήμα η’: ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • «Σκοπός: Να αναπτυχθεί η συνήθεια της υποταγής.

  • Στρατηγική: Επιβολή ασήμαντων κανονισμών.»

  • Μέθοδοι: Μετάδοση από τα μεγάφωνα εντολών που αφορούν έναν ή κάποιους κρατούμενους σε όλα τα κελιά. Αφύπνιση των κρατούμενων με πρόφαση την καταμέτρηση.

Χτες είχε πανσέληνο. Και μη ρωτήσει κανείς αν μπορούσε να περάσει το φως της στην απομόνωση του Δημήτρη. Όχι, δεν μπορούσε. Έχει και το πιο δυνατό φως του φεγγαριού τα όριά του. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τις πιο μισάνθρωπες μεθόδους των “επιστημόνων της τάξης”. Η απομόνωση του Δημήτρη τελειώνει σις 13 Αυγούστου. Η δική μας;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *