[εφημερίδα Άπατρις] κυκλοφορεί το φύλλο #46

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 22/11/2020
Υλικό άλλων ομάδων

Το νέο φύλλο της εφημερίδας δρόμου Άπατρις κυκλοφόρησε, και μοιράζεται ήδη στους δρόμους από τις 17 Νοέμβρη.

Για επικοινωνία: apatris@espiv.net

Σε ηλεκτρονική μορφή εδώ:
https://issuu.com/apatris_news/docs/a46_web_combined1

Τα κείμενα του φύλλου #46 μπορούν να βρεθούν επίσης εδώ: https://apatris.info/topics/issues/46/

Ακολουθεί το editorial

Δύο φορές έχει συμμετάσχει η δεξιά στο πολυτεχνείο. Με 47 χρόνια διαφορά. Στις 13/11/2020, τη δεύτερη φορά, οι μπάτσοι κάνουν έφοδο στο πολυτεχνείο, βανδαλίζουν το χώρο και συλλαμβάνουν 92 άτομα που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για το lock out που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΜΠ εν όψη των εκδηλώσεων της 17 Νοέμβρη.

Είμαστε η γενιά που ξαναζεί την ιστορία. Όλα όσα συμβαίνουν μας φέρνουν στο μυαλό τις αφηγήσεις των προηγούμενων γενεών που έζησαν τη χούντα. Αυτή η περίεργη, λόγω του νεαρού της αντίληψης μας, έκφραση “η Ελλάδα στο γύψο” αποσαφηνίζεται μέσα απο την άγρια και βίαιη καταστολή που λαμβάνει χώρα κάθε μέρα πλέον απέναντι στους πάντες, μέσα απο τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα που οι κραυγές πόνου ξεχύνονται σε ολα τα γύρω στενά, μέσα απο νομοσχέδια που παρανομιμοποιούν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, μέσα απο το γεγονός οτι είναι κακούργημα άμα σβήνεις σβάστιγκες στο δρόμο, μέσα απο συλλήψεις μαθητών/τριών και πολλά ακόμα.

Στο ζήτημα της (κακό)διαχείρισης της πανδημίας το κράτος κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και τα πάντα υπόσχονται μια ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Οι χιλιάδες προσλήψεις μπάτσων, στρατιωτικών και παπάδων την ίδια στιγμή που η έλλειψη σε δασκάλους, γιατρούς και ΜΜΜ είναι σε επικύνδυνα επίπεδα έχει οδηγήσει σε ένα σχεδόν μόνιμο λοκ ντάουν στις περισσότερες περιοχές αφού στην πραγματικότητα αυτές οι ελλείψεις είναι που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για να περάσουν μια σειρά νόμων που ενδυναμώνουν το κράτος και το κεφάλαιο και παράλληλα υπονομέυουν στοιχειώδη κεκτημένα δεκαετιών όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη στέγαση και την…ελεύθερη μετακίνηση οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Στις περιπτώσεις μπάτσων, στρατιωτικών και παπάδων που πάντα υπάρχει οικονομικό κεφάλαιο για την ενίσχυσή τους συγκαταλέγεται φυσικά και ο πολεμικός εξοπλισμός της χώρας. Μέσα σε όλη αυτή την κοινωνική και οικονομική δυστοπία τα χαριεντίσματα με το κράτος της Τουρκίας καλά κρατούν ώστε να δικαιολογήσουν τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτικαν και φέτος σε φρεγάτες απο την Γαλλία, αεροσκάφοι Rafale κ.α. Και να υπογραμμίσουμε οτι και φέτος, παρ’ όλη την οικονομική κατάσταση, το ελληνικό κράτος είναι στη 2η θέση αμυντικών δαπανών μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν μια κωμικοτραγική νότα οι δημόσιες εμφανίσεις κυβερνητικών εκπροσώπων που σαν σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες κάνουν δηλώσεις όπως «…γνωρίζω οτι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι απο το μισθό τους…» ή «…αν πάρουμε 1000 λεωφορεία θα πρέπει να κοπούν συντάξεις…».

Εμείς απαντάμε πως θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες ταξικής-διεθνιστικής αλληλεγγύης, να χτίζουμε την αυτοάμυνα μας, να αγωνιζόμαστε, να ανοίγουμε καταλήψεις, να σηκώνουμε γκιλοτίνες.

Υ.Γ.: Σύντομο και χωρίς σχόλια, μιάς που περιττεύουν αφού τα γεγονότα μιλάνε απο μόνα τους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στη πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν πέντε συλλήψεις για μοίρασμα κειμένων αφού προπαγάνδιζαν την «παράνομη» διαδήλωση της 17 Νοέμβρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *