[Εξάρχεια] Κειμενο εργαζομενων καλντι

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 04/07/2021
Κινηματικά Νέα

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πληθώρας περιστατικών έμφυλης βίας (γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, περιστατικά βιασμών σε Πετράλωνα, Κολωνάκι,  Άγιο Παντελεήμονα). Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αποτελούν σημεία των καιρών, ούτε συμβαίνουν τυχαία και μεμονωμένα άλλα αποτελούν κομμάτια μιας κουλτούρας η οποία διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με τη συνολικότερη  δόμηση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων. Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την πατριαρχία και τον ρατσισμό ώστε να μας διαχωρίζει,  να δημιουργεί ιδιωτικές σφαίρες και να προβαίνει στην περαιτέρω εκμετάλλευση και υποτίμηση των ζωών μας. Στη κοινωνία που ζούμε, οι γυναίκες και τα σώματά τους συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο άσκησης εξουσίας. Από τις σεξιστικές συμπεριφορές στο δρόμο μέχρι τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας τους.

Την Τρίτη, 22/06, αναρτήθηκε σε διάφορα site και social media καταγγελία η οποία αφορούσε τον έναν εκ των δύο εργοδοτών μας (Γρηγόρη).  Η καταγγελία αυτή περιέγραφε δύο περιστατικά απόπειρας βιασμού σε μία πρώην εργαζομένη και μια πελάτισσα . Από τη στιγμή που μας  γνωστοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά  προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή τόσο με τις καταγγέλλουσες όσο και με τη φεμινιστική συλλογικότητα που δημοσιοποίησε τις εν λόγω καταγγελίες.  Αφού ενημερωθήκαμε , άμεσα βρεθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι/ες για να δούμε από κοινού το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Από τη μεταξύ μας ζύμωση προέκυψε πως δεν ανεχόμαστε να συνυπάρχουμε με οποιοδήποτε τρόπο με τέτοια υποκείμενα στους  χώρους εργασίας μας και στις γειτονιές μας.  Έτσι αποφασίσαμε την επόμενη μέρα της καταγγελίας να βρεθούμε συλλογικά στο μαγαζί και να απαιτήσουμε την αποχώρηση του Γρηγόρη, καταστώντας του σαφές πως είτε αυτός θα έμενε στο μαγαζί είτε εμείς, απαίτηση η οποία και ικανοποιήθηκε.

Το επόμενο διάστημα πέρα από τη μεταξύ μας επαφή με τις καταγγέλλουσες και τον κόσμο που έτρεχε το ζήτημα,  επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε και με κόσμο της γειτονιάς εξηγώντας του ποια ήταν ακριβώς η θέση μας σαν εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα. Την Τετάρτη, 30/06, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μαγαζί από κατοίκους και πρώην πελάτες οι οποίοι ζήτησαν την εξαφάνιση του Γρηγόρη από τη γειτονιά και το μαγαζί.  Μετά τη παρέμβαση και αφού ο δεύτερος εργοδότης (Κώστας) είχε δεχθεί αλλεπάλληλες πιέσεις από εμάς, τις πολιτικές παρεμβάσεις  αλλά και την απομάκρυνση σημαντικής μερίδας θαμώνων του μαγαζιού, τελικά μας ανακοίνωσε πως ο Γρηγόρης  θα αποχωρήσει και οικονομικά πλέον από την επιχείρηση. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε ακόμα από την επιχείρηση να βγάλει μια ανακοίνωση σε σχέση με όσα έχουν συμβεί.

Η κουλτούρα του βιασμού είναι διάχυτη στη κοινωνία και μέχρι πρότινος ήταν και εντελώς νομιμοποιημένη. Τον τελευταίο καιρό αναγνωρίζουμε πως γίνονται συστηματικές και σημαντικές προσπάθειες  από το φεμινιστικό κίνημα ώστε να διεκδικησουν τα αυτονόητα, μέσα από πολύμορφες δράσεις – παρεμβάσεις – καταγγελίες. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε αυτόν τον συνεχή αγώνα, παλεύαμε και παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση είτε πρόκειται για τη δουλειά μας είτε πρόκειται για τα κορμιά μας, είτε για την ζωή μας γενικότερα. Στεκόμαστε η καθεμία και ο καθένας από μας δίπλα στην άλλη/ο, υψώνουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις σε κάθε έκφανση της ζωής μας προσπαθώντας να οικοδομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και ισότητας.

Εργαζόμενες – Εργαζόμενοι στο KALDI καφεκοπτείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *