ελεύθερες μετακινήσεις και αλληλεγγύη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 21/01/2011
Εκδηλώσεις & ΔράσειςΤοπικά Νέα

Σήμερα το πρωί στις 7 και για μία περίπου ώρα βρεθήκαμε στην Ιερα Οδό, στο ύψος της πλατείας Εσταυρωμένου, τόσο σε μια κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς όσο και διεκδίκησης της ελεύθερης μετακίνησης. Μοιράστηκαν κείμενα στους επιβάτες, ακυρώθηκαν ακυρωτικά μηχανήματα, κολλήθηκαν προπαγανδιστικά αυτοκόλλητα στα λεωφορεία και κρεμάστηκαν πανώ στην κεντρική πλατεία. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

 

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Να πάρω το λεωφορείο μέχρι το μετρό. Ν’ αλλάξω στο σύνταγμα. Να πάρω την άλλη γραμμή και να αλλάξω μετά για να πάρω τρένο. Γρήγορα να προλάβω το συρμό.
Μη σπρώχνετε ρε παιδιά!! Αφού δε χωράμε!!

Όντως δε χωράμε. Και δεν θα χωράμε όλο και περισσότεροι σ’ αυτή τη καινούργια συνθήκη που κατασκευάζεται. Εδώ και ένα χρόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές που μας επιβάλλουν σε όλα τα επίπεδα αλλάζουν κατά κόρον τις ζωές μας. Όχι ότι πριν ήταν καλύτερα. Απλά τώρα η ένταση της επίθεσης που γίνεται περιθωριοποιεί όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια . Το πρόσχημα ήταν η οικονομική κρίση. Και τώρα ξηλώνονται όλα. Η πάγια τακτική του κρατικού μηχανισμού μόνο τυχαία και αφελής δεν ήταν. Όπως με την εγκατάλειψη των νοσοκομείων άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες στις ιδιωτικές κλινικές, όπως με την υποβάθμιση των πανεπιστημίων έρχονται ως αναγκαίο κακό τα κολέγια, όπως με την ολυμπιακή ήρθε ο σωτήρας Βγενόπουλος, έτσι και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη γενικευμένη επίθεση εντάσσονται συγκεκριμένα στα ΜΜΜ :
-Η κατάργηση γραμμών που δεν είναι κερδοφόρες άσχετα με το ποιους εξυπηρετούν.
-Η μείωση δρομολογίων άρα περισσότερη ώρα αναμονής και ταλαιπωρία
-Η αύξηση του εισιτηρίου 30-50%, παράλληλα με εκατοντάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών
-απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι, περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ

Αν υπήρχε η ψευδαίσθηση σε κάποιους ότι τα ΜΜΜ λειτουργούσαν με βάση τις ανάγκες και επιθυμίες μας τώρα κι αυτή εξατμίστηκε.

«Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να σας εκφράσω τη διαμαρτυρία μου σχετικά με τις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις στα ΜΜΜ[…] είμαι εργαζόμενη, δουλεύω συγκεκριμένα με νυχτερινό ωράριο στο κέντρο της Αθήνας, μακριά από τη περιοχή κατοικίας μου. Δεν έχω δυστυχώς την πολυτέλεια του να κατέχω αυτοκίνητο, και έτσι χρησιμοποιώ αποκλειστικά τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις μου. Ιδιαίτερα το βράδυ, κατά την επιστροφή μου από το χώρο εργασίας μου, χρησιμοποιώ κατ’ανάγκην τις νυχτερινές γραμμές των τρόλεϊ. Μια ενδεχόμενη κατάργησή τους θα με έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς δεν θα είχα μέσο επιστροφής» (Ανοιχτή επιστολή προς τον ΟΑΣΑ από εργαζόμενη)

«Σε απάντηση της από 21/12/2010 επιστολή σας «σχετικά με τη μείωση της συχνότητας και τη κατάργηση των γραμμών συγκοινωνίας και την συνολικότερη απόπειρα εξυγίανσης των ΜΜΜ» θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας όλων των νυχτερινών γραμμών» (Η απάντηση του οργανισμού)

Την ανάγκη να τρέχουμε, να προλάβουμε να πάμε στη δουλειά, να πάμε στις υπηρεσίες για χαρτιά, να προλάβουμε να ψωνίσουμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να τρέξουμε σε δουλειές ξέρουν μια χαρά να την ικανοποιούν. Και να τους πληρώνουμε και από πάνω;! Να πληρώσουμε το έλλειμμα, να πληρώσουμε όσο πάει και όποιος αντέξει. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πρόστιμα, άσχετα άμα τους περισσεύει ή όχι η σύνταξη, ο μισθός ή το επίδομα. Ελεγκτές-ρουφιάνοι λοιπόν που κερδίζουν μπόνους για κάθε πρόστιμο που κόβουν (50%) και που τώρα θα ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι ζουν από το έλλειμμα της τσέπης των επιβατών!

Αν είναι να στριμωχτούν κάποιοι ας είναι αυτοί που σχεδιάζουν και αποφασίζουν την υποβάθμιση των ζωών μας!

Εμείς αντιστεκόμαστε
Δίνοντας το εισιτήριό μας στους επόμενους επιβάτες, με συλλογικές απαντήσεις και αλληλεγγύη των επιβατών απέναντι στους ελεγκτές,  με Σαμποτάζ στα ακυρωτικά μηχανήματα, με συλλογική άρνηση πληρωμής του εισιτηρίου, και κοινούς αγώνες εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

Κατάληψη Σινιάλο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *