Δυο λόγια για την πορεία της 28 Γενάρη στο Βόλο

To Σάββατο 28 Γενάρη γύρω στη 1.30′ το μεσημέρι από την πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο ξεκίνησε η πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου. Συμμετείχαν 300 περίπου άτομα από διάφορες συλλογικότητες της Αθήνας και του Βόλου. Το ζήτημα της απεργίας των χαλυβουργών τέθηκε στο Βόλο με έναν τρόπο που ξεκαθάρισε το κοινωνικό ενδιαφέρον της απεργίας και της βαρύνουσας σημασίας της για τους αγώνες στους εργασιακούς χώρους.

Για την πορεία αυτή γράφτηκαν κάνα δυό μονόστηλα στον τοπικό τύπο και αποσιωπήθηκε ως γεγονός στην πόλη. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός ήταν το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμεων και η ενοχλητική τους παρουσία που ήταν παρεπόμενη της εκτίμησης που είχαν με δεδομένο ότι επρόκειτο για πανελλαδικό κάλεσμα. Πολλές διμοιρίες βρίσκονταν σχεδόν παντού ακόμη και όταν είχαν αντιληφθεί ότι οι διαδηλωτές ήταν 300 κι όχι 3.000. Επίσης ο Δήμος είχε εξαφανίσει τους κάδους από την πόλη από το προηγούμενο βράδυ με τους καταστηματάρχες να έχουν ενημερωθεί ότι χιλιάδες αναρχικοί πρόκειται να έρθουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα για να κάψουν την πόλη. Ήταν λογικό λοιπόν η πορεία να αποκτήσει και έναν χαρακτήρα διαδήλωσης ενάντια στην κρατική καταστολή.

Σε πολιτικό επίπεδο, έγινε φανερό ποιές πολιτικές οργανώσεις στο Βόλο απουσίασαν από την πορεία πριμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη νομοτέλεια των μέχρι τώρα χειρισμών από μεριάς της πολιτικής διαμεσολάβησης. Η απουσία συντριπτικά πολλών λαϊκών συνελεύσεων από την πορεία έδειξε ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε οικειοποιήσιμη και οι ερμηνείες είναι πολλές. Είτε λόγω προχειρότητας του καλέσματος, είτε της απαγορευτικής προς συμμετοχή χρονικής ρήτρας, είτε της αδυναμίας να συνδιαμορφωθούν τα περιεχόμενα, είτε λόγω ισχυρών διαφωνιών φάνηκε τελικά ότι το κάλεσμα αυτό ανέβασε πολύ τον πήχη των απαιτήσεων στη βάση των εγχειρημάτων των λαϊκών συνελεύσεων. Σημασία, ωστόσο, είχε η πολύ θετική αποτίμηση της πορείας και των περιεχομένων που εισήγαγε, αποτίμηση που διαπιστώθηκε στην συζήτηση αμέσως μετά την πορεία στο Πανεπιστήμιο Βόλου μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν.

Η συνέχεια της αλληλεγγύης στην απεργία των χαλυβουργών είναι ένα μεγάλο αιτούμενο και στην Αθήνα αλλά και στον Βόλο (καθώς οι εξελίξεις εξαρτώνται και από τα εκεί διαδραματιζόμενα). Συνεχίζουμε λοιπόν διερευνώντας τόσο τις δράσεις στην περιοχή μας, στο Θριάσιο και την Αθήνα όσο και τη συνέχεια της σύμπραξης με τις πρωτοβουλίες στον Βόλο…

αναδημοσίευση από το μπλογκ της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *